Les Menuires vanochtend. Donkere wolken pakken zich samen. Het gaat sneeuwen zo dadelijk.

Bergfex zet de teller op 9cm op de kammen. Als het al blijft liggen bij deze harde westenwind. En de sneeuwgrens is lang niet gek. Het is dan ook pas begin maart. In de late herfst is een dergelijke WC natuurlijk drama voor de skigebieden. Nu valt het aardig mee.

Ondertussen in Vorarlberg. Nog blauwe lucht net zoals hier bij mij thuis. De sneeuwmeter op het Furkajoch laat zich zien. Maar zal in maart regelmatig kopje onder gaan zoals we zo zien.

De zuiderstorm komende donderdag is het meest opmerkelijk. Voor Val Gardena zit daar nu toch al een beetje sneeuw op in de berekening. Voor Breuil-Cervinia is 33cm sneeuw berekend bij een sneeuwgrens van ruim 1800m. Bij mij thuis aan de noordkant kan er windkracht 9 over de kammen jagen.

Vooral rond München ga je dan de warmte merken. Misschien leuk idee als ik daar een biertje ga doen donderdag want die dag ga ik ook op weg naar Nederland voor een paar dagen. De 20ºC kan worden gehaald en dat is dan echt klassieke Föhn. Alle condensatiewarmte van de in Aosta achter gelaten sneeuw zit in de lucht en dwarrelt in München omlaag. Er is amper wind aan de grond maar af en toe voel je een flinke windvlaag van de stroming hogerop. Thuis in Hopfgarten wordt het niet warmer dan +10ºC. Dat zijn we wel gewend hier intussen.

In de Lage Landen en in het Duitse carnavalsland vandaag stormachtig. Succes met alle optochten dan maar. Bottrop heeft al afgelast en Düsseldorf heeft het van 12 uur naar 13.30 uur verlegd. Dan zou het stormfront met de hardste windstoten doorgetrokken moeten zijn.

Verder blijft het herfstachtig zoals we weten. Zuidwester en noordwester wisselen elkaar af met dito temperatuurschommelingen en maartse buien. Voor de Alpen betekent het kans op serieuze sneeuwval tot in de dalen. Het Europese model berekent een mooie episode van 9 tot en met 12 maart. Net de dagen dat ik in Nederland ben.

Het Amerikaanse model heeft het venijn een paar dagen later. Met droge sneeuwval in de Lage Landen. Maart roert zijn staart. Een mooi gezegde want jullie weten dat ik het vaak over weersoep heb. Wij zijn als muggenlarven op de bodem van een kopje koffie waar een wolkje melk in wordt geroerd. Volgens de chaos-theorie van Lorentz niet te voorspellen hoe dat precies gaat uitpakken. De algemene analyse is: winderig, onstuimig en soms even Arctisch. Hoeveel sneeuw zit daarop?

Vandaag zijn de berekingen in beide modellen mooi matig. Even geen fictieve 3 meter, maar een realistische halve tot hele meter. Zeker mooi in het kader van OSAG. En ook best heel interessant of we hiermee een koel voorjaar tegemoet gaan. Remember 2013?

PS Check wetteronline.de voor berichtgeving over een serie zeer dodelijke tornado’s in Amerika


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.