Iedereen klaar voor nog een ritje op de hitterollercoaster? Een korte, maar supersnelle attractie. Vandaag schuiven we met zijn allen aan in de rij, stappen we in en vanaf deze namiddag worden we in het karretje omhoog getrokken. De Belgen zitten vooraan, de Noord-Nederlanders achteraan. De dag begint op vele plaatsen dus nog zwaarbewolkt en vrij winderig met hier en daar nog een bui. In het noorden is er tijdelijk eerst nog wat zon.  ’s Middags passeert het warmtefront België en tegen middernacht zijn ook de Noord-Nederlanders ingestapt. En vanaf dan gaat het los. Met een duizelingwekkende rotvaart stijgt de temperatuur morgen tot tegen de 30°C, in het zuiden nog wat meer. En na een paar stevige loopings gaat het vrijdag nog sneller: 35°tot 36°C op verschillende plaatsen moet mogelijk zijn.

katakoufront

Wauw, nu nog een spectaculair onweer op zaterdag en dit wordt sowieso de attractie van de week. Maar daar loopt het voorlopig fout. Geen onweer, wel een koufront dat veel te vroeg op de dag voorbijtrekt om ook maar een luchtbel vanaf de grond te laten opstijgen. Maar laat ons troosten dat het om een koufront gaat dat een paar kenmerken vertoont van het bij ons relatief zeldzame anakoufront, al is het zeker geen schoolvoorbeeld. Ana wie? Op 26 april van dit jaar is er ons al eentje gepasseerd, lees er ons dagbericht van toen nog maar eens op na. Een doorsnede van een normaal koufront (katakoufront) loopt vrij steil de lucht in (zie figuur), waarbij de bewolking, neerslag en windsprong ongeveer samenvallen.

bewolking anakoufront

Maar bij een anakoufront helt het front veel meer achterover, waardoor het front eerst aan de grond passeert en pas later hogerop in de lucht. Vrijdagavond al zal de wind dus al naar het westen draaien, en begint het aan de grond al wat af te koelen. Maar het duurt nog tot zaterdagochtend eer de wolken arriveren en het begint te regenen. De warme lucht van vrijdag wordt dan door de binnenstromende koudere lucht aan de grond opgetild, en bij zo’n dynamische optilling zijn er geen kansen op onweer. Wel valt er bij zo’n anakoufront relatief veel regen en is de temperatuursprong groot. Momenteel berekenen de weermodellen zo’n 10 tot 15 liter water en komt de temperatuur op zaterdag zo’n 10°C lager te liggen, op zo’n 24° à 25°C. Wat toch nog altijd meer dan behoorlijk is. Toch nog even de volgende modelruns in de gaten houden of het uiteindelijk zo gaat lopen. Komt dat koufront bijvoorbeeld toch niet een aantal uur later binnen bijvoorbeeld, waardoor het zaterdag ook nog heet kan worden, met onweersbuien voor het koufront uit? Vanaf morgen kunnen we een definitieve uitspraak doen, maar voor de onweerliefhebbers onder ons ziet het er momenteel niet al te best uit.

GEFS gemiddelde +240h

En hoe gaat het verder? Gisterenavond trakteerde het Europese ECMWF-model ons op een vrij slechte run. Het Amerikaanse GFS is deze ochtend weer wat beter gezind. Zeker is dat de luchtdruk, na de koufrontpassage op zaterdag, weer gaat stijgen, maar dat de aanvoer van warme lucht op grote hoogte meer naar het oosten opschuift. Dus begin volgende week verloopt vrij zomers, met nog altijd zomerse temperaturen rond 25°C . Wat warmer in het oosten en het zuiden, wat koeler in de kustprovincies. Maar de invloed van depressies ten westen van ons wordt steeds groter. Er zullen dus regelmatig wat wolkenvelden van inactieve storingen over schuiven. Bovenstaande kaart geeft het gemiddelde van alle ensembleleden weer binnen 10 dagen, en daarop zie je dat naarmate de week vordert, de bovenluchtstroming bij ons steeds meer westelijk wordt. In dat geval zou het over and out zijn met deze hoogzomerse periode. Dit laatste is nog lang niet zeker hoor, want al een ganse maand laten de weermodellen op de langere termijn een overgang zien naar koeler weer. En we weten ondertussen wat daar van in huis is gekomen.

temperatuurrecords laatste week juli in VS

Hoe het ook uitdraait, zo extreem als in de VS momenteel wordt het zeker niet. In het Midden en het Oosten zijn daar de voorbije week tal van kouderecords gesneuveld. En ook op de Noordpool zijn de temperaturen alweer onder het vriespunt gedoken, wat vroeger is dan normaal. Vannacht komt Leo met een nieuw bericht. Ik moet zo dadelijk mijn schoonbroer helpen verhuizen, dus ga in de reacties maar volledig los met de updates over de ochtendrun van ECMWF.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

52 reacties

Gesloten voor reacties.