carroz1911
In de Franse Alpen is de sneeuwval alweer gepasseerd. We zien mooie plaatjes. Er is ongeveer 10cm gevallen. Hierboven Les Carroz.

Op het Furkajoch in Vorarlberg lag 50cm sneeuw. Daarvan was de helft weer weg. De cam staat op 1630m en dus is het er netjes volgens verwachting weer gaan sneeuwen vandaag. Hoeveel gaat er vallen?

oostzoocht

De neerslag die nu is begonnen gaat op die hoogte iets van 10 tot 20cm sneeuw neerleggen. De sneeuwgrens kan in het westen van Oostenrijk tijdelijk naar 900m dalen. Wat je daar aan de zuidkant ziet…. sneeuwgrens 2200m. Doffe ellende. Zeker als je weet wat er later komende in de week nog bijkomt.

rsum_16112018_16111900

Aan de Franse kant is toch wel netjes uitgekomen wat het model hier heeft berekend. Dus mag je elders ook minstens 10cm verwachten aan de noordkant boven 1200m. Mooie opfrisser maar we weten het: meteen na de sneeuwval schiet het kwik omhoog.

aosta1711

Hierboven de Aosta-vallei vanochtend in de berekening. De rode lijn van het gemiddelde is representatief voor de zuidelijke Franse Alpen. Wat er in Piemonte en Aosta gebeurt volgens de 06u hoofdrun van het Amerikaanse model is catastrofaal. Eerst even terug naar zondag – morgen dus – in Nederland. Windstoten overal. De harde wind meer aan de kust…

wind1711

Veertig knopen en windkracht 9 is in beeld. Dat is storm. Punt uit. In het binnenland dus vooral de windstoten. En dan komt de regen op maandag en dinsdag.

rart_16112212_16111900

Kijk eens wat een schering! Schotland en misschien ook Wales in de sneeuw met noordoostenwind. Van Marokko tot de Ardennen zuidenwind en regen. Het is het koufromnt dat normaal heel smal is. Doordat het front paralel komt te liggen met de stroming wordt het een breed front dat meer op een warmtefront lijkt. In Scandinavië zie je het eigenlijke warmtefront zich invreten in de winterkou. Dinsdag sneeuwt het in Marokko boven 700m terwijl de Alpen in de Föhn zitten.

accu1911

Kijk wat er in totaal aan de westelijke zuidkant allemaal valt met die tweede episode. Boven 1800m is het sneeuw. Laten we zeggen dat de 518mm neerslag van het Amerikaanse model een misser is. Dan heb je altijd nog 3000mm in het Europese model. Meters sneeuw dus op bijv een hoogte van 1500-2000m. Onder de 1000m overstromingen. Jeetje… vanaf zondagmiddag regent het tot de zaterdag erop. Een volle week dus. Gatver! Die meters sneeuw willen we natuurlijk op plaatjes zien. Zinal in het Val d’Anniviers gaat zeker wat meepikken.

zell1911

Op het ensemble voor Zell am See Kaprun zien we dat de Oostenrijkse noordkant na vandaag al klaar is met de neerslag. Vanaf de 27e is de ergste warmte voorbij. Helemaal aan het einde zie je de zwarte lijn dippen met een mooie neerslagpiek erbij.

5december

Dat zou dan mooi op tijd zijn voor sinterklaas. Eindelijk weer een echt lage sneeuwgrens in de Alpen. In een berekening van gisteren werd voor 4 december juist weer storm in Nederland berekend. Het is een onstuimige fase dat is duidelijk. Zet alles goed vast voor morgen als je in de kustprovincies woont!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.