Hierboven zie je het Griekse skigebied Vasilitsa waar het vandaag na sneeuwde van de koude-uitbraak over de Alpen de afgelopen dagen. Hoog in de bergen sneeuw daar maar in de lagere delen gebeurde dit. De link kwam binnen van Kirsten_dl die het weer van een familielid had die in Griekenland woonde…. is het global warming of global wierding? Op dit moment lees ik wat boeken die zeker ook de moderne landbouw met zijn bodemuitputting zien als oorzaak van dergelijke catastrofale run off. Snel kijken naar de weerkaarten vanavond… waar gaat het heen? 

noorwegensneeuw0111

De titel van het bericht zegt het al… Noorwegen staat er erg gunstig voor momenteel voor winter- en sneeuwliefhebbers. Kijk eens wat het Europese model voor de eerste dag van de maand berekent!

noorwegenens2410

Het Amerikaans model is het ermee eens. In heel Europa tot diep in Rusland is Noorwegen momenteel de plek met een ensemble-temperatuur op 1500m aanhoudend ruim onder gemiddeld. En de neerslaglijn is hyperactief. Nee dan liever de voorlopig veel drogere prognoses voor de Lage Landen.

noorwegenweer0411

Het is interessant om te zien hoe die koude in Noorwegen kan standhouden in het geweld van de zuidwester over vele duizenden kilometers. Het is precies het scenario waar ik al dagen over schrijf dat we nu steeds zien terugkomen: Alpen erg rustig in hoge druk, Lage Landen vol in de wind en Scandinavië de meeste neerslag. In deze berekening dan ook voor de Lage Landen even een full hit met flinke regen rond 4 november. De as tussen de depressie over Groot-Brittannië en die over Finland bepalen dat aan de noordzijde daarvan koud lucht als het ware tegen de stroom in naar het zuidwesten oprukt…     

noorwegenkoud0411

 

En dat levert dan deze temperatuurkaart op! Op 4 november om 12 uur ’s middags (13 uur in wintertijd!). Brrrr. Het zou een mooie trendbreuk zijn als juist Noorwegen eens een super winter zou krijgen veel kou en veel neerslag tegelijk. Vaak is het daar of of. We houden het in de gaten. Ondertussen nog steeds weinig hoop op spoedig meer sneeuw in de Alpen of bijvoorbeeld ook in Sauerland..

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.