Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontdek de mooiste hutten of maak er zelfs een 4-daagse wandeling van!

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Vandaag sneeuw in Griekenland en neemt Noorwegen daarna het stokje over?

check ook eens

26 Reacties

 1. Nick (Afkoeling) schreef:

  Goed bericht weer hajo.
  Maar op die 4e November, zit in de pluim tussen de hoofdrun en de controlerun 10 graden verschil in de max temp.
  Daar liggen toch wel kansen voor de alpen op aanzienlijk kouder weer met sneeuwkansen.
  Of zie ik dat verkeerd?

 2. Spyfromthesky schreef:

  Nou, de laatste run die ik zag, nee daar word ik niet zo vrolijk van. GFS laat het even afweten. Op de langere termijn komt het niet met nieuwe kou afzakken wat het eerst weer wel deed.

  Nee, ik weiger er veel waarde aan te geven totdat ik het vaker zie terugkomen.

  Spyfromthesky

  • Nick (Afkoeling) schreef:

   Ik weet het ook niet spy.
   Jij bent geloof ik een gfs man , maar ik heb meer vertrouwen in ecmwf.
   Alleen nu liggen hoofd en control run op het eind wel heel ver uit elkaar.
   Kan dus na volgend weekend alle kanten op.
   Als je naar de tendens kijkt is die dalende vanaf komend weekend.
   Maar dit lijkt me ook volkomen normaal in deze tijd van het jaar!

   • Frederic schreef:

    @Nick: Nu ja, alle kanten …
    Dat is gewoon het verschil tussen een ZW en een W tot WNW-wind.
    Slechts een klein verschil in windrichting, maar een totaal andere luchtsoort.

 3. Nick (Afkoeling) schreef:

  Maar dat kan voor de alpen toch een wereld van verschil zijn.

 4. Niet vergeten, vannacht de klok een uur terug te draaien: 3 uur ‘s nachts wordt het weer 2 uur.
  Wat mij betreft; afschaffen die handel en gewoon verdergaan op het zomeruur. 😉

  • Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

   Ja, wat een onzin eigenlijk.. ‘savonds is het zoveel eerder donker en ‘s morgens even wat lichter,maar ook dat is van korte duur. We hebben vannacht wel een uurtje extra 😉

  • Frederic schreef:

   Ik zie er de charme wel van in @Kirsten 😉
   Bon, ik vertrek nu naar Schiphol. Tot later iedereen.
   ps: leuke GFS18-run

 5. Frederic schreef:

  Gfs00 ziet er prima uit. Sterk meanderende straalstroom op termijn.
  sterke afkoeling in de LL begin november?

 6. Frederic schreef:

  Wel wel. En een stevig scandihoog zowaar.

 7. Stefan Kaptein schreef:

  Ik moet toch wel een beetje lachen als ik diverse reacties hier lees. Bij sommige is nog net niet de totale paniek toegeslagen maar springt de wanhoop nu al bijna van het scherm. Vorig wintersport seizoen werd er hier door diverse mensen bijna hosanna geroepen over bizar slechte omstandigheden in de noord alpen en dat het allemaal wel mee zou vallen. Conclusie was toen dat we ons nergens meer zorgen over hoefde te maken, de sneeuwkanonnen hadden het allemaal goed gemaakt. Dus waarom zie ik sommige dan nu al (eind oktober??????) bijna in wanhoop zich vastklampen aan de eerste fantastische laag sneeuw. Was dus vorig seizoen niet helemaal hosanna, waardoor er nu al pessimisme de kop op begint te steken? Volgens sommige heb ik hier bijna het alleenrecht op pessimisme en azijnzijkerij, maar ik moet toch echt een beetje lachen. Geniet ervan en wacht rustig af. Met afgelopen seizoen in het achterhoofd kan het alleen maar beter worden en maar een klein beetje slechter en dat is als er helemaal geen sneeuw meer zou vallen, en dat gelooft toch werkelijk helemaal niemand hier, toch???????

 8. erwin schreef:

  Frederic,

  Tot en met eerste dagen november blijft het aan de (zeer) zachte kant. Vanaf 4, 5 november zou er wat kunnen veranderen als je naar de details op de gfs kaarten kijkt. 4-5 november zie je ook een duidelijk neerslagsignaal in de Alpen dat door veel leden wordt ondersteund maar dan waarschijnlijk met erg hoge sneeuwgrens. In gfs 00 uur zit de hoofdrun ook vrij laag in het ensemble wat het totale omslag voor mij nog niet heel waarschijnlijk maakt. Op termijn liggen er wel weer kansen maar dat is op de lange termijn eigenlijk altijd zo.

 9. erwin schreef:

  Ik ben het overigens volledig met Stefan Kaptein eens. We zitten nog in het tussenseizoen en er is nog tijd genoeg. Zeker als er een flinke koudeput boven Rusland of kou boven Noorwegen en Scandinavie wordt opgebouwd gaan we daar mogelijk al in de loop van november van profiteren. Niet wanhopen dus, nog tijd genoeg. Vorig jaar voelde je heel duidelijk dat het kwartje steeds de verkeerde opviel waardoor geloof volledige wegebte (Postma doctrine). Ik geloof echt dat we dit jaar met een mooie Nordstau verschillende dumps gaan zien in de Noord-Alpen. Statisch is 2 jaar op rij alleen Zuiddumps nl een vrij kleine kans. Maar goed alles is mogelijk en zoals Leo wel eens terecht schrijft: het weer heeft geen geheugen … Duimen kan nooit kwaad maar zeker niet te vroeg getreurd en gewanhoopt nu. 🙂

 10. erwin schreef:

  Noorwegen en Zweden bedoel ik hierboven

 11. Nick (Afkoeling) schreef:

  De laatste kaarten van ecmwf zijn ook hoopgevend, met hogedruk ten zuiden van groenland en mogelijke blokkade tot gevolg.
  Dit is iets wat we de laatste week wel vaker zien ontstaan bij dit model.
  Er broeit iets in de modellen!
  Toch denk ik dat we tot in december moeten wachten voordat het goed komt voor de alpen, zeker voor de laaggelegen pistes.

  • Ab schreef:

   Ik had het al 3 dagen terug erover met @Frederic dat er boven groenland/ijsland meer hogedruk te zien valt op de kaarten richting 5 november en daaromheen koude laagjes die naar het zuiden komen afzakken gericht op Europa @Nick. En idd pikt de EC 00z van vanmorgen dat weer fraai op wel wat westelijker kan zomaar nog iets verschuiven naar het oosten waardoor ook de Alpen de volle laag krijgt vwb sneeuwdumps. Afwachten maar weer wel spannend zo 😉

   • Nick (Afkoeling) schreef:

    Ik weet het ab, hajo had het ook al een keer beschreven maar was toen ook weer snel van de kaarten af.
    Maar met het steeds terugkeren ervan ga ik er zelf ook in geloven 🙂
    En de ligging van zo’n eventuele blokkade is natuurlijk al helemaal niet te zeggen, maar het geeft de burger moed!

 12. Roy schreef:

  @Stefan en Edwin. Ik kan niet voor anderen spreken maar bij mij heeft het niets met wanhoop te maken. Achterover leunen en maar blijven zeggen er is nog tijd genoeg is pas saai en dan valt er ook weinig meer te discussiëren hier. En dat is nou net wat het juist leuk maakt en misschien wel de kracht van deze site is. Sneeuwhoogte.nl probeert dit nu te kopiëren door dit jaar ook de focus wat meer op de reacties te leggen lijkt het maar dat is hun goed recht. Wij hebben Tignes (2100m) geboekt de eerste week van december en dat is een week na de opening eind november. Zo gaan meerdere skigebieden al in november open en dan praten we dus over enkele weken vanaf nu. Mag er dan op deze site verlangt worden naar de winter? Ja toch.. 🙂

  • Stefan Kaptein schreef:

   @Roy, volgens mij begrijp je de strekking van mijn verhaal niet helemaal. Als je mijn stukjes op deze site leest, dan moet je weten dat ik net als alle andere reageerders op deze site helemaal idolaat van de winter ben, maar dan wel een echte winter. Ik behoor tot de categorie die het liefst vanaf begin dezember tot eind maart meters sneeuw en ijs voorbij ziet komen. Volgens sommigen was er vorig seizoen helemaal niks aan de hand en was het allemaal perfect, nou daar ben ik het niet mee eens. Conclusie was toen dat het seizoen aan de noordkant van de alpen gered was door de sneeuwkanonnen waar niks over gelogen was, en we ons dus geen zorgen meer hoefden te maken. Daarom heb ik dit stukje geplaatst, omdat sommigen toch al wat paniekerig reageren op de kaarten waarvan het gros fictie is. En zoals je zelf al aangeeft, gebieden van 2100 meter en hoger die hoeven zich natuurlijk echt geen zorgen te maken, of de klimaat idioten moeten echt gelijk gaan krijgen en we spoelen allemaal de noordzee in. Dus de lekker met z’n allen blijven hopen op veel sneeuw dit seizoen, en dan niet allen voor mijn Brixen im Thale, maar voor iedereen, van noord naar zuid en oost naar west.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @ Roy

   eens met jou, denk niet dat hier nu al mensen in paniek raken. Het is gewoon lekkerrrr als in de kaarten én uiteindelijk in de praktijk er al in de loop van november veel sneeuw ligt. Tuurlijk, er gaat de komende 2 maanden vast nog heel veel gebeuren maar ik ga al dik 30 jaar naar de wintersport (december én maart) en loop het liefst langs sneeuwmuren van tegen de 2 meter. Vorig jaar kerst prima geskiet hoor maar in Hochkrimml/1.700 meter lag naast de pisten 30-50 cm.. Mooi en heerlijke tijd gehad maar niet die gewilde 2 meter.. daar hoop ik elk seizoen weer op, en een lekker begin in november is wel zo prettig.. elke week later in het seizoen vanaf nu laten de kansen dat de sneeuw blijft liggen groeien.. ook op lagere hoogten..

 13. mhilberts schreef:

  @erwin statistiek en kansbereking zijn twee verschillende dingen. De kans op noordwinters wordt niet bepaald door de afgelopen 2 winters 🙂
  Zou wel leuk zijn om weer eens een noordwinter te krijgen. Poedersneeuw bij een noorddump is vaal aanzienlijk lichter en ik heb we wel weer zin in om dit mee te maken.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.