Hierboven en sneeuwbui langs de provinciale weg van Krommenie naar Uitgeest rond 7 uur vanavond. Of het beneden nog sneeuw was? Ik heb op twitter niets van sneeuw kunnen vinden. Dus misschien is er niets geweest, maar die buienvorm is een sneeuwbui: lage wolkenbasis en bovenaan een aambeeld dat je normaal (ook in de zomer) alleen op 8-10km hoogte op een cumulonimbus ziet.

Als het helemaal nergens even een beetje wit is geworden vandaag past mij een nederig mea culpa want dan heb ik te veel aandacht geschonken aan die mogelijkheid. Dat het Canadese model op het laatst nog bijdraaide naar ook 5cm op de grond, maakte dat ik tot het laatst de kans open hield. En nu moet ik ook gewoon blijven bij mijn prognose dat er morgen bij relatief hoge temperaturen 5-7ºC sneeuwbuien zullen zijn. Hierboven de berekening van het Harmonie-model. De roze kleur staat voor natte sneeuw.

Nog een mea culpa: ook de top 5 notering qua laagste maximum vandaag is niet gelukt. Het is een 12e plek geworden met 7,9ºC in De Bilt. Rond 16u was het ook even heel fraai en kon de zon nog wat doen. Dat is het mooie van zo’n late winterperiode: het voelt allemaal heel winters aan maar ’s avonds verbaas je je – ook door de zomertijd – over het lange licht.

De koudste plek vanmiddag haalde wel een top 10! En dat is ook al een hele lange tijdreeks.

Hoe grappig dat de metingen beginnen met 22,5ºC op 11 april 1906. Enkel overtroffen door 11 april 1981. Dan kun je gaan zoeken naar de 5 kortere staafjes dan vandaag. Het hele tijdblok 1988-2020 lijkt 2 graden warmer dan voorheen. Als een fasesprong. Springen we nu weer naar beneden?

Hier echt een dag vooruit en dus zeer betrouwbaar een sneeuwpiekje voor morgen. En kijk dan eens tussen 22 en 25 april. Steeds komt dat terug.

Het Amerikaans model heeft het ook. Zelfs in de hoofdrun af en toe zoals vanavond. 24 april: sneeuw in Denemarken en in Sauerland. In precies zo’n arctische uitbraak als waar we nu in zitten.

Dit ensemble hoort bij die run. Nu ja… laten we focussen op die aanloop naar lekkerder weer nu eerst…

We hebben in elk geval na morgen een hele mooie droge fase.

Scandihoog! Schaatsweer als het januari of februari was. Dit zit stabiel in de modellen nu. We moeten er alleen van gaan genieten en virtueel maar 10 graden optellen bij de 14ºC die het ons gaat brengen. Fijne avond. Laters.

Dank voor de recente donaties weer!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Bas van de haar · 11 april 2021 op 22:58

Ik lees ondanks dat je je sneeuw voorspelling mis had voor vandaag al de hele winter vol plezier je berichten! Bedankt hajo

    Hajo · 12 april 2021 op 00:35

    Dank je. Ja een conservatieve instelling had dit kunnen behoeden. Maar 5cm sneeuw in april is al vaker voorgekomen en jeetje wat bleef het Amerikaans het stug berekenen run na run. Had me wat werk gescheeld als ik het meteen niet had geloofd. Maar toch leuk dat ik de sneeuw van morgen wel weer tijdig spotte ook. Nu maar zien of die uitkomt. Test voor Harmonie!

Ronald · 12 april 2021 op 09:24

Hier. Nootdorp, vanmorgen 7.30 flinke natte sneeuwbuien

Spyfromthesky · 12 april 2021 op 10:23

Nou, die weerstatistieken is wel interessant. We steven echt naar een (zeer) koude maand april. We komen onder het jaargemiddelde daarmee uit over de eerste 4 maanden. Afgelopen nacht ergens -6,5 aan de grond gevroren.

Nou, dit zou de burger moed geven voor de aankomende winter. Want laten we eerlijk zijn, zo koud nog in april, dat is echt voor ons gevoel al heel lang geleden. Dan komen we in de jaren eind 70, begin 80 van de vorige eeuw terecht.

Gaan ze deze kou ook uitgebreid een keer presenteren op het linkse NPO journaal?

Spyfromthesky

Kirsten_dl · 12 april 2021 op 15:47

Geen sneeuwvlokken gezien hier op zwarte na maar dat heeft niks met het weer te maken.
Benieuwd of de MSM massaal trammelant gaat maken over de te koude temperaturen voor de tijd van het jaar!? Mijn vermoeden… 😉

Wim gabriëls · 12 april 2021 op 17:40

Vandaag hevige sneeuwval omgeving Antwerpen waarbij even wit was.

Tjeerd · 12 april 2021 op 22:17

Top bericht Hajo!
Ga zo door.

Gesloten voor reacties.