Hier staat ie dan: Alke Staal van Hotel Esprit Montagne in La Chapelle d’Abondance. Hij liep het super officiële NK Skimo Vertical nog net iets harder omhoog dan zijn dagelijkse toertochten in de Portes du Soleil met zijn hond. Of de wekelijkse toertocht met zijn vriendin die prompt ook bij de dames won. Naar huis dus met twee enorme bekers en veel goodies waaronder de Salomon Slab toerski. Ze zijn intussen allang weer thuis terwijl de schrijver dezes vandaag nog aantreedt in de qualifier van het NK Freeride. “Van ritsen af springen? Niets voor mij!”, aldus Alke.

Zo goed als de condities de afgelopen dagen nog waren zo problematisch is het vandaag. Iedereen in de Alpen heeft sneeuw zien overgaan in regen. Enkel boven 2000m is het blijven sneeuwen. Ook in de Lage Landen is die bak regen gepasseerd.

Hier zie je de ellendige plek regen naar het Oosten schuiven. Toch nog wat plukjes tegen de Oostenrijkse noordkant en ook hier en in Kleinwalsertal regende het vanochtend nog lichtjes. Evenals oostelijk van Salzburg zo rond onze partners Loser en Die Tauplitz. De eerste starters zo om 9.30 uur hebben daar nog flink last van… nevel… maar wel het voordeel van de fresh tracks in de dikke zware sneeuwlaag. Als ik met startnummer 83 vertrek zo rond half 12 schrijnt de zon maar is het buckelpiste skiën geworden. Niettemin hoop ik op een mooie klassering…

Tja hier zo in de Alpen met focus op verhuizing en wedstrijden mis je nog wel eens iets. Zoals ORKAAN Sabine. Die moet in Nederland ook volop hebben gewoed. Ik heb hier wat Duitse ellende voor je klaar gezet. Hoe was het in Nederland en Vlaanderen?

In Duitsland is ergens onder een ontwortelde boom een wapendepot gevonden! Nou kijk dan nog maar eens Peter R. de Vries over operatie Gladio of informeer je bij de Zwitserse vredesonderzoeker Daniele Ganzer.

Nog wat mooie nowcasting uit Roemenië…

… en Spanje.

Tja met die Polar Vortex die gewoon rond blijft tollen zijn de zuidelijke breedtegraden geheel sneeuwvrij gestoomd.

Over de Alpen jaagt nu nog westerstorm. Morgen minder wind en zon en zeer warm. En lawinegevaarlijk. Natte sneeuwlawines! De finale zou wel eens kunnen worden afgelast. Gister is iedereen al op het hart gedrukt om vooral vandaag te laten zien wat je in huis hebt. Vrijdag komt er een soort Arctische uitbraak… zie je hierboven met kans op sneeuw in Groningen.

Hier zie je de koude golf op 1500m hoogte. Een te grillig isobarenpatroon voor een dump tegen de noordkant. Een paar centimeter voor Kappl zagen we hierboven al.

Vervolgens wordt het droog! De komende twee weken is er weinig neerslag meer.

Er komt echt in enige vorm een Scandihoog zoals het ensemble voor Zuid-Zweden bewijst.

Elke run heeft dat hoog een andere vorm met andere uitkomsten qua temperatuur in de Lage Landen en de Alpen.

Hier het laatste kurkdroge ensemble voor Nederland. Met verrassende transportkou aan het einde…

Op uitgebreide schaal nachtvorst in Europa dan. De tuinders kunnen er geleidelijk weer in komen met hun zorgen daaromtrent. Tja de Alpen dus ook geen dumps meer. En dan heb je hier toch echt het gevoel dat het wandel- en MTB-seizoen voor de deur staat. Paragliding is een all year mooi weer sport waar je heel geleidelijk de overgang mee pakt en je eigenlijk blij bent met sneeuwvrije thermisch actieve hellingen. Hopelijk zien we welkaar in voorjaar of zomer. Schroom nooit een mailtje of reactie te droppen als je in de buurt bent. En wish me luck voor straks!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.