Val Gardena met de beroemde skidorpen S. Cristina, Selva en Ortisei is open! Wat een sinterklaascadeau. Bovenstaande foto is natuurlijk een persfoto die het skigebied in volle glorie uitbeeldt. Maar de werkelijkheid vandaag zit er niet ver vandaan….

Hierboven S. Cristina waar het vandaag 11ºC is. Maar de laagstaande zon heeft geen vat op het sneeuwdek. Het is gewoon wit tot in het dorp. En we weten dat er weer sneeuw bijkomt na het weekeinde. Maar de zon zal niet lang wegblijven hier aan de zuidkant. De klassieke uitspraak voor de zuidkant is toch: het sneeuwt hier 3 of 4 keer per seizoen en verder is het mooi weer. En dit seizoen heeft de zuidkant gewoon een voorsprong genomen op de noordkant waar met kunstsneeuw alles op alles wordt gezet voor de spoedige opening.

Hierboven zie je enkele van de geluksvogels die er meteen al bij waren vandaag. Tot 14 april 2020 zijn die plaatjes te zien. Dan staan de liften weer stil. Zorg dat jij in een van die 5 skimaanden van de partij bent. Is het te duur voor je? Mik je dagen dan goed uit en ga gewoon kort! De Sella Ronda skiën of boarden is toch bucketlist. Kenners weten dat er meer is dan dat. Seceda. Seiser Alm. Het is gewoon immens. Immens mooi en immens groot.

Het gebied zelf telt 175 kilometers aan pistes, met 52 kilometer aan blauwe pistes, 105 kilometer aan rode pistes en 18 kilometer aan zwarte pistes. ‘Dolomiti Superski’ biedt zowaar 500 kilometers aan top-geprepareerde pistes. Het is waar dat je in Frankrijk en tegenwoordig ook in Oostenrijk gelijkwaardige skigebieden hebt, maar met zo’n decor van kalkrotsen? Ach de fans van het gebied gaan toch wel. Wat we hier kunnen doen is de twijfelaars nog wat verder prikkelen… Bijvoorbeeld ook met voordelige skipassen. Kinderen geboren na 30 november 2011 krijgen zelfs een gratis skipas! Gezinnen die 10 dagen of langer skiën kunnen de gunstig geprijsde ‘Superski Family’ skipas nemen. De Valle Silver skipas is te gebruiken in vier skigebieden. Met de Dolomiti skipas kun je overal heen.  Zie voor meer informatie dolomitisuperski.com.

In Val Gardena struikel je over de houtsnijfabriekjes en -winkels. Het is een oude traditie. Tegenwoordig wordt er naast in hout ook in sneeuw en ijs gesneden. In december is de jaarlijkse sneeuw- en ijssculpturen wedstrijd met kunstwerken in het voetgangersgebied van het sjieke gezellige dorp Ortisei.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.