Val Gardena met de beroemde skidorpen S. Cristina, Selva en Ortisei is open! Wat een sinterklaascadeau. Bovenstaande foto is natuurlijk een persfoto die het skigebied in volle glorie uitbeeldt. Maar de werkelijkheid vandaag zit er niet ver vandaan….

Hierboven S. Cristina waar het vandaag 11ºC is. Maar de laagstaande zon heeft geen vat op het sneeuwdek. Het is gewoon wit tot in het dorp. En we weten dat er weer sneeuw bijkomt na het weekeinde. Maar de zon zal niet lang wegblijven hier aan de zuidkant. De klassieke uitspraak voor de zuidkant is toch: het sneeuwt hier 3 of 4 keer per seizoen en verder is het mooi weer. En dit seizoen heeft de zuidkant gewoon een voorsprong genomen op de noordkant waar met kunstsneeuw alles op alles wordt gezet voor de spoedige opening.

Hierboven zie je enkele van de geluksvogels die er meteen al bij waren vandaag. Tot 14 april 2020 zijn die plaatjes te zien. Dan staan de liften weer stil. Zorg dat jij in een van die 5 skimaanden van de partij bent. Is het te duur voor je? Mik je dagen dan goed uit en ga gewoon kort! De Sella Ronda skiën of boarden is toch bucketlist. Kenners weten dat er meer is dan dat. Seceda. Seiser Alm. Het is gewoon immens. Immens mooi en immens groot.

Het gebied zelf telt 175 kilometers aan pistes, met 52 kilometer aan blauwe pistes, 105 kilometer aan rode pistes en 18 kilometer aan zwarte pistes. ‘Dolomiti Superski’ biedt zowaar 500 kilometers aan top-geprepareerde pistes. Het is waar dat je in Frankrijk en tegenwoordig ook in Oostenrijk gelijkwaardige skigebieden hebt, maar met zo’n decor van kalkrotsen? Ach de fans van het gebied gaan toch wel. Wat we hier kunnen doen is de twijfelaars nog wat verder prikkelen… Bijvoorbeeld ook met voordelige skipassen. Kinderen geboren na 30 november 2011 krijgen zelfs een gratis skipas! Gezinnen die 10 dagen of langer skiën kunnen de gunstig geprijsde ‘Superski Family’ skipas nemen. De Valle Silver skipas is te gebruiken in vier skigebieden. Met de Dolomiti skipas kun je overal heen.  Zie voor meer informatie dolomitisuperski.com.

In Val Gardena struikel je over de houtsnijfabriekjes en -winkels. Het is een oude traditie. Tegenwoordig wordt er naast in hout ook in sneeuw en ijs gesneden. In december is de jaarlijkse sneeuw- en ijssculpturen wedstrijd met kunstwerken in het voetgangersgebied van het sjieke gezellige dorp Ortisei.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.