Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

Vandaag nog mooie sneeuw en volgende week opnieuw spannend

check ook eens

120 Reacties

 1. Bjorn schreef:

  Live vanuit alpendorf: vannacht ruim 20 cm gevallen op 1500m en in dal was vanochtend natte sneeuw

 2. Afkoeling schreef:

  Vanaf 5-1-2013 toch weer winter?
  Hier de pluim voor midden-west Nederland van ECMWF.
  Zowel hoofd-run als Control-run geven winterkansen op.
  Het is echt mogelijk 🙂
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=312308312212255&set=o.253753214658891&type=1&theater

 3. Frederic schreef:

  @Spy: je wordt op je wenken bediend door de EC00. Vanaf eind volgende week wordt het uitbreidende Azorenhoog meer noordelijk berekend, met de rug-as NO-ZW. De LL steeds kouder, met op het eind kans op ijsdagen door koudeuitbraak op grote hoogte. De laatste dag in het rijtje lijkt me meer een inversiedag doordat er dan op hoogte zachte lucht wordt aangevoerd en het dan zo goed als windstil is binnen de LL.
  Ook het NOGAPS-model (doorgaans een garantie voor een zachte berekening) laat een knoert van een hogedrukgebied ontstaan. Kerndruk groter dan 1040hPa (wat voor onze omgeving best veel is), met kern boven Noord-Frankrijk (Calais). Ook hier stevige aanwijzing op mogelijk veel kouder weer. Niet door aanvoer van koude, wel door stevige uitstraling.

 4. Frederic schreef:

  Opvallend dat de controlerun zo goed als volledig hetzelfde loopt als de hoofdrun op de EC00-pluim

 5. Frederic schreef:

  volgens de pluim (maar dat is echt wel heeeel ver weg) liggen er zo’n zestal ijsdagen in het verschiet.

  • Frederic schreef:

   Ook het ensemblegemiddelde daalt dan naar zo’n 4°C overdag. Dat begint er weer wat meer op te lijken 🙂 . De hoofd- / controlerun wordt wel aardig ondersteund in het ensemble, maar voorlopig geef ik het niet meer dan 30% kans (wat trouwens al een heleboel meer is dan enkele dagen geleden).

 6. Frederic schreef:

  @Ab: ook nu weer spreekt het KNMI over een 10% kans op een koudere oplossing (hogedruk boven Noordzee, wat in de nieuwe uitvoer de opper en control is geworden). Nochtans is het dit keer geschreven door een andere meteoroloog. Zouden ze onder hun voeten hebben gekregen?

 7. Ronski schreef:

  Gallenkirch, het sneeuwt tot in het dal, nog wel beetje prut op de straten mar toch, hopelijk niet te slecht boven,
  ronski

 8. Eric schreef:

  Vanuit Brixen kan ik melden dat het een drama is in het dal………de hele nacht zware regen en Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

  • Hajo schreef:

   Dat is inderdaad stevig balen dan. Ik hoopte vanochtend zelfs sneeuw in Innsbruck te zien. Maar nee… de sneeuwgrens ligt nog te hoog. Toch schrijven ze in Oostenrijk: “Die Schneefallgrenze sinkt rasch auf 1000m bis 500m Höhe.” Hou ons dus op de hoogte vandaag hoe het verder gaat!

 9. Eric schreef:

  Nog even een update …de regen gaat in dal nu over in sneeuw………

 10. Afkoeling schreef:

  St. Johann in Tirol (vliegveldje, 670 meter), nu droge sneeuw tot in het dal 😀
  Beter laat dan nooit! 😉
  http://www.sonnleitn.com/webcam/loij.jpg

 11. Afkoeling schreef:

  De sneeuwval in het dal zet jammer genoeg niet door 🙁

 12. Roland schreef:

  @Frederic wat is een SSW?

 13. Frederic schreef:

  SSW, is de afkorting van ‘Sudden Stratospheric Warming’, oftewel de plotse opwarming van de stratosfeer (luchtlaag van 10 tot 50km hoogte) boven de poolgebieden. Tijdens het winterhalfjaar koelen de troposfeer (van 0 tot 10km hoogte) en de stratosfeer (van 10 tot 50km hoogte) boven de poolgebieden flink af doordat het zich dan altijd in de donkere kant van de aarde bevindt (cfr. de poolnacht). Er vallen daar dan geen zonlicht en UV-stralen van de zon meer in waardoor het daar steeds kouder wordt. Hierdoor nemen de temperatuursverschillen met de meer zuidelijk gelegen gebieden op aarde sterk toe, waardoor er ter hoogte van 60°NB een grote botsingszone of frontenzone tussen die koude noordelijke lucht en de zachtere zuidelijke lucht ontstaat. Die botsing doet op grote hoogte (10km) een kolkende west-oost georiënteerde rivier van lucht ontstaan met wel windsnelheden tot 300km/h, ook wel de straalstroom of poolwervel genoemd. Dit is de reden waarom we tijdens de wintermaanden in ons gematigd zeeklimaat regelmatig depressies (met dus warmte-, koude- en occlusiefronten) over ons heen krijgen en echt winterweer in de LL eerder de uitzondering dan de regel is.
  Maar wanneer er om een of andere reden een bel warmere lucht in de stratosfeer geblazen wordt die zich richting de Noordpool verplaatst, nemen de temperatuursverschillen in verticale en horizontale richting serieus af, waardoor dus ook de poolwervel en de straalstroom serieus afzwakken (meestal met een vertraging van 2 tot 6 weken). De westcirculatie (WC) boven de LL verliest dan serieus aan kracht waardoor de kansen op stevig winterweer in onze regio serieus toenemen. Laat het duidelijk zijn dat dit geen garantie biedt op winterweer want de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden moet dan nog helemaal juist zitten, dus in die zin heeft @Afkoeling gelijk dat het maar wat blablabla is.
  In ieder geval is die stratosferische opwarming nu volop bezig, dus dat biedt kansen dat we de komende 2 tot 6 weken met winterweer te maken gaan krijgen. Op onderstaande link kan je de verwachting van GFS op 30km hoogte zien.
  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=10&carte=1
  Ook vorige winter heeft er zich zo een SSW voorgedaan half januari en ik vermoed dat iedereen nog wel weet wat daar de gevolgen van waren in februari.

  • Bram schreef:

   @Frederic,

   Hartelijk dank voor je uitleg. Ik begrijp nu wat je bedoeld.
   Super leuk dat je telkens door duidelijke uitleg steeds meer van de modellen begrijpt. Dankzij vele weer fanaten hier op de site begrijp ik steeds meer modellen en kan ik al voor mezelf een kleine verwachting maken en duimen voor de beste oplossing..

   Thanx allemaal!!!!!!!!!!!!!

  • michel schreef:

   Top dank je voor deze duidelijke uitleg Frederic, weer wat geleerd.

  • Afkoeling schreef:

   Kijk, nu ben je goed bezig.
   Door de uitleg kunnen de leken ook lezen waar je het over hebt.
   Anders lijkt het net of je betweterig over wil komen (vandaar de blablabla), dat is dus niet zo 😉
   Het blijft wel interessante materie natuurlijk 🙂

 14. Roland schreef:

  Dank voor deze duidelijke uitleg @Frederic

 15. Robmcg2Saalbach schreef:

  Saalbach: van vannacht tot nu heel veel sneeuw! En zoals het er nu uitziet blijft dit nog wel even doorgaan! Geen zorgen voor degene die komende week hier naar toe afreizen, het ligt er perfect bij

 16. Ab schreef:

  Mooie uitleg @Frederic 🙂 Idd moeten de puzzelstukjes op de juiste plaats vallen voor de LL. Want juist bij een SSW is de kans op een winterse setting voor west europa groter dan bij een koude stratosfeer dat op zijn beurt weer de WC circulatie doet versterken. Mensen duim mee voor die flinke opwarming hogerop in de atmosfeer en hopelijk dringt vallen de puzzelstukjes net als vorige winter op de juiste plaats 🙂

  • Ronaldo schreef:

   @ Frederic @ Ab. Eigenlijk heb ik mij niet zo verdiept in de materie van de SSW zoals jullie dat doen. Sinds gisteren ben ik daar eens nauwkeurig ingedoken. (bedank nog @ Ab voor de link)Ik zie dat er enorm veel warmte de stratosfeer ingepompt wordt de komende 10 dagen ter hoogte van Siberië/Mongolië. Gisteren bracht dit nog een splitsing van de poolwervel teweeg. Vandaag zie ik (in de 06u run) alleen een verplaatsing van de wervel, en ook nog de verkeerde kant op ook. Van Siberië via de Beringstraat richting Alaska, Canada. De oost-west georiénteerde stroming op grote hoogte blijft boven het EU continent consistent aanwezig. Idd met een lager temp verloop, maar geen spectaculiare verandering. Daarbij zal op het eind van de kaarten de temp in de stratosfeer wederom afkoelen doordat de luchtstromen min of meer mixen.
   Is het niet enorm koffiedik kijken, net als bij de kaarten die op de lagere hoogtes georiënteerd zijn??? Daarbij zal een hogedrukgebied op grote hoogte, koren op de molen zijn van eventuele depressies die hun energie halen uit het relatief warme water van de Atlantic. (kijk maar eens bij zware orkanen die op die manier opgebouwd zijn) Die theorie geldt dan mijn inziens ook voor Noordatlantische Monsters. Wel enorm interessante materie.
   Overigens @ Frederic, complimenten voor de uitleg die je herhaaldelijk hier post. Erg goed.

 17. Ab schreef:

  Waar @Frederic het eerder ook over de EC pluim had dat ie ineens meer koude lijntjes laat zien vanaf 5/6jan is mooi te zien aan de EC 15daagse voor NO NL. Ineens heel veel onzekerheid gezien de spreiding en ook het aantal lijntjes wat voor kou gaat voor die regio. Kennelijk toch een iets noordelijker uitbreiding van het azorenhoog dat dit teweeg brengt in de EC pluim van 00u http://www.weerwoord.be/uploads/10122012283312.png

  • Ronaldo schreef:

   Er is 1 lid van de GFS die heeft afgekeken bij de EC. Wellicht dat de GFS ook nog ff gaat bijdraaien de komende dagen en dat we mogen toezien op een koudere periode 😉
   http://plaatjesdump.nl/upload/d07958ae7407a121b70ed9d941e31736.gif

  • Ronaldo schreef:

   Vreemd….ik ben niet meer automatisch ingelogd…anyway, nu wel.
   @ Ab, kijk eens naar het verschil in CTRL in beide ensembles. De ene koud (EC) de andere warm (GFS) Wederom aanmerkelijke verschillen in beide modellen.

  • Ab schreef:

   Ik zie het verschil hoor. En dat zal wel door depressie activiteit komen vanuit het westen en NW wat tegenstand biedt tegen die azorenhoog. Kennelijk heeft CTRL van ECMWF 00u meer WA verwacht boven de oceaan om die depressies een halt toe te roepen 😉 Wie nog wil weten wat WA is dat is warmte advectie op 5km hoogte wat zeg maar een soort voeding is voor hogedruk uitlopers of ruggetjes van hogedruk om bijv sterker uit te kunnen breiden of te ontwikkelen en ook tegenstand bieden tegen depressies. Weer wat geleerd mensen op deze site 🙂

 18. Bram schreef:

  Ik moet zeggen dat ik het wel erg spannend vind. Gfs gaat voor mild weer zonder veel neerslag en ecmf gaat voor kouder en wel veel neerslag en dat allemaal door verschil in richting van het sturend hoog! Wat zegt jullie gevoel?

 19. Gisteravond kwam het koufront spectaculair binnen, in korte tijd horizontale slagregens met harde windstoten en zelfs onweer ! Vannacht bleef het hard waaien met regen en natte sneeuw, vanmorgen ging het over in sneeuw. Helaas is het vanmiddag gestopt en dooide het in het dal een beetje weg en de bomen zijn net NET NET groen in het dal.

  Boven ligt er 40cm poeder !! Was super

 20. Gerda schreef:

  Fijn de achtergond info die @Ab en @Frederic( duidelijke uitleg van de SSW) geven! Wat zitten die weersystemen toch machtig mooi in elkaar.

 21. Ab schreef:

  De verschillen beginnen vanaf dag 6 al groter te worden tussen de weermodellen. Want ook de GFS hoofdrun nu van 12u kiest meer voor een euro hoog ipv noordelijker uitbreidende azorenhoog vanwege minder WA boven de oceaan. Hier de kaart van GFS voor 3jan die dat mooi laat zien http://www.weerwoord.be/uploads/17122012285219.png Op deze kaart zie je ten westen van GB geen mooie uitloper naar Groenland toe door dus sterkere depressie activiteit vanuit het westen. Maar bij UKMO 12u zie je die uitloper van het azorenhoog wel dmv meer WA boven de oceaan en daardoor ook meer tegenstand kunnen bieden tegen die depressies. Hier de kaart van UKMO 12u ook van 3jan http://www.weerwoord.be/uploads/17122012284831.gif Kijken waar ECMWF straks mee komt. Want die kwan vanmorgen met iets soortsgelijk net als wat UKMO 12u nu verwacht op dag 6. Spannend!!

 22. Bram schreef:

  @ab thanx voor de uitleg, ik ben benieuwd wat ecmf gaat doen, houden ze vast aan hun eerdere voorspelling of gaan ze gfs achterna. Wat is jouw inschatting?

 23. Wessel schreef:

  hier in st. anton denk ik 40cm neergedaald. heerlijk! meteen buiten geholpen met sneeuwruimen. heb al zeg ik het zelf een mooi avond plaatje geupload. fijne avond vanuit het lichtelijk ingesneeuwde St Anton am Alberg

 24. Ab schreef:

  ECMWF 12u stroomt binnen en bekend t/m 168h (4jan). En laat vergeleken met GFS 12u opnieuw meer WA toe boven de oceaan en daardoor een betere uitbreiding van het azorenhoog naar het noorden toe tot over GB heen op 4jan. Tegelijkertijd om het hoog heen een afzakkend laagje. Spannend!!! Wordt vervolg…

  • Ab schreef:

   Uiteindelijk lijkt ie hoog het net niet te redden om verder uit te breiden naar scandinavie net als vanmorgen het geval was op 5jan. Want er komt weer depressie activiteit opzetten vanuit het westen. De meeste kou lijkt naar de Balkanlanden te gaan in deze EC oper run van 12u. Wel krijgt ZO NL en groot deel van Belgie te maken met inversie kou gezien de 2m tempr van iets onder nul tot -3gr tussen 5 en 7jan. Maar op het eind weer ZW winden door die depressie activiteiten vanuit het westen. Nog erg ver weg en onbetrouwbaar. Voorlopig nog steeds wat onzekerheid omtrent die azorenhoog. Kijken wat de EC pluim straks hiervan zegt en vindt. Vanmorgen liet die pluim al wat onzekerheid zien vanaf 5/6jan. We zullen zien

 25. Geert schreef:

  @Afkoeling….begrijp je het nu de uitleg van Federic? Voor een leek als jou nu duidelijk?

 26. Leo schreef:

  Verder voor de LL voor mij wel een beetje de ik zie ik zie wat jij niet zie show. Het EC 0h ensemble is echt niet zo geweldig hoor. Vanaf 6/1 (hee, de Erwin voorspelling, dat wel 🙂 tussen de 4 en 8% kans op ijsdagen, waarbij de operationele en controle run toevallig onderin zitten. Dit voor de eerste keer sinds lange tijd. Daarnaast totaal geen gfs ondersteuning voor dit scenario. Sorry, maar ik zie hem (nog) niet zitten..

  • erwin schreef:

   @leo,

   Wat is de Erwin voorspelling volgens jou?

   Ik ga nu steeds voor een winterinval vanaf half januari, niet eerder aansluitend op de BV4 die Ab gisteren noemde…

  • Leo schreef:

   Hmm, ok, misschien weer eens een beetje dik aangezet door me, en dus een beetje flauw. Maar ik vond het wel grappig: afgelopen dinsdag postte je nog dat 6/1 (volgens een bepaalde gfs run) de omslagdag zou worden.

 27. MorRonski schreef:

  Hier in lermoos is de regen donderdagavond 10.00 in sneeuw overgegaan. Vrijdagmorgend sneeuwde het nog steeds. Dit heeft geduurd tot vrijdag namiddag. Onder in het dorp ligt er ongeveer 10 cm verse natte sneeuw. Boven op de berg is toch een 60 cm mooie droge sneeuw bij gevallen. Morgen lijkt het een mooie dag te worden

 28. Leo schreef:

  Nou, kom een hoop leuks tegen ineens vanavond. Hier een oudjaarsavond verwachting:
  https://twitter.com/Weerpluim/status/284747330371063808/photo/1

 29. Leo schreef:

  Maar deze is wat mij betreft wel de topper van de dag:
  http://travel.cnn.com/dutch-yearn-return-mythic-ice-skating-event-will-2013-be-year-596801?hpt=hp_c4
  Nederlands cultuurgoed ten top!
  (Met dank een tweet van Meteoconsult)

 30. Frederic schreef:

  Ook de EC12 pluim laat weinig verrassingen voor ouderjaarsnacht in de LL. Ik denk dat zo goed als geen enkel van de 50 ensembleleden het helemaal droog houdt.

 31. Ab schreef:

  De EC 10daagse van 12u blijft anti winters voor midden NL gezien het ENS gem van +5 a 7gr boven nul. Pas op het eind weer wat onzekerheid gezien er een paar lijntjes voor kou gaan. Nee, voorlopig dus ff geen winterweer meer aldus de EC pluim van 12u, Hier voor wie hem nog wil zien. http://www.weerwoord.be/uploads/21122012285236.png

  • Leo schreef:

   Pluim is niet wezenlijk anders dan de 0h, met als enige verschil dat de hoofd- en controlerun nu niet meer klem onderin zitten. Maar dat was te verwachten natuurlijk. Ongeveer evenveel koude lijntjes. Met wel een (klein) breekpuntje rond 6/1.

 32. Ronaldo schreef:

  Deze is van vandaag in Montreal, het is inmiddels weer opgeklaard. Wel veel werk te verzetten om je auto te bereiken 😉
  http://plaatjesdump.nl/upload/de01d904011f28ec459392551da1ba9f.jpg

 33. Leo schreef:

  @Ab, Frederic. Zeer opmerkelijke berichtgeving in de uitgebreide verwachting van het knmi idd. Gisteren een 2% kans specifiek benoemen, vandaag een 10%. Dacht gisteren nog: zouden ze -bij vergissing- een winterliefhebber aangenomen hebben? Flauw natuurlijk, want ik meen de meteoroloog (Zwager) al vaker voorbij hebben zien komen. En nu ook vandaag (Huiskamp) dus weer relatief positief. Enerzijds lijken ze langzaam een beetje van hun (opwarmings) geloof en hun tunnelvisie af te komen. anderzijds lijkt het er een beetje op dat ze (immers voor het grote publiek zichtbaar) een beetje de populaire kant op gaan; schrijven wat men graag wil horen / lezen. Net als bv. Meteoconsult. Leest prettig weg natuurlijk, maar op zich wel een zorgelijke ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het alles richting -met alle respect- HvN niveau…

 34. Frederic schreef:

  Ik denk dat ze dit bij het KNMI nu gewoon zeggen omdat er anders weinig te vertellen valt. De kaarten zijn zonneklaar en de mogelijkheden beperkt (blijkt nu ook weer uit de EC12- 15daagse pluim). Ofwel houden we de WC (85% kans) met wat hogere druk ten ZW van de LL waardoor het hier eindelijk wat droger wordt. Ofwel komt dat hoog toch wat noordelijker met dan wat kouder weer (15% kans), mogelijk zelfs grijze mistige ijsdagen.
  Zo. Daarmee is alles verteld, dus als ze toch een half scherm gevuld willen krijgen, moeten ze het hier wel over hebben.

 35. Frederic schreef:

  Even de HvN-site bekeken, dan weet ik waarover we spreken. Idd @Leo. Een trend die jammer genoeg niet te stoppen is. Ook niet in België.

 36. erwin schreef:

  Beter HVH dan Voldemort die zich ook steeds wil/moet bewijzen,,, Vanmorgenhoorde ik hem weer blaten over de koude controlerun van de EC 00 uur vanaf driekoniningen, PRECIES uiteraard zoals hij voorspeld had uiteraard….

  Maar het is en blijft natuurlijk knap als je altijd voor de kaarten uit kunt kijken:-). Dat zijn er maar heel weinig!

 37. erwin schreef:

  Na de weinig winterse EC 12uur en gfs 12 uur is het weer aardig stil bij de weerprimeurman die op de kaarten vooruit kijkt:-)

 38. Leo schreef:

  EC12h 15daagse pluim ziet er al met al (en naar omstandigheden 🙁 toch wel aardig uit hoor. Echt wel een y-splitsing(kje) waarneembaar @ volgend weekend. Met dan kleine 20% ijsdagen lijntjes? Benieuwd naar de staafdiagrammen.

 39. Ab schreef:

  Hier nog ff de EC 15daagse van 12u voor midden NL om te laten zien die 2 deling in de pluim vanaf 6jan gezien de spreiding. Hij is wel nog ruim in het voordeel van de zachte opties die 2 deling zoals @Frederic al aangaf maar toch denk ik ook dat de KNMI het hier over wil vertellen omdat als ze zich aan het ENS gem zouden houden dat het echt heel saai is in huize KNMI haha … http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?r=midden&type=eps_pluim

  • Ab schreef:

   En overigens die lijntjes die nu voor kouder weer gaan voor NL die zag je niet afgelopen dagen. Zou bij die koude lijntjes al die flinke opwarming op stratosfeer hoogte al doorgedrongen zijn tot de troposfeer dat ze nu ineens voor winterweer gaan???? Ik denk van niet maar het zou zomaar kunnen. Ach ik zie wel waar het schip strand de komende tijd

 40. erwin schreef:

  @leo, ik heb idd gezegd dat ik verwacht dat ron drie koninginnen een omslagpunt zou liggen naar meer winters weer en dat we vanaf haf januari echt de winter induiken…. Ik moet toegeven de kaarten zijn hardnekkig maar goed daarvoor plaats je ook een BV …
  Mijn BV wordt dus winterweer in 2e helft januari,

 41. erwin schreef:

  @leo, ik heb idd gezegd dat ik verwacht dat rond drie koningen een omslagpunt zou liggen naar meer winters weer en dat we vanaf half januari echt de winter induiken…. Ik moet toegeven de kaarten zijn hardnekkig maar goed daarvoor plaats je ook een BV …
  Mijn BV wordt dus winterweer in 2e helft januari.

  • Leo schreef:

   Ok, tijd voor mijn bv dan. Beetje wishful thinking natuurlijk (waar wie heeft dat niet) en verder ook nergens op gebaseerd, behalve misschien de enigszins hoopvolle ssw-berichten:
   LE1: Ik ga nog in januari een of meerdere toertochten in Zuid-Holland schaatsen. Lijkt misschien erg veel op Afk.1 trouwens, sorry daarvoor.

 42. Leo schreef:

  Kans op ijsdagen voor de LL dus iets toegenomen. In de dagen vanaf 7/1 -let op: ver weg dus- nu 2 tot 14%.

  • Ronaldo schreef:

   🙂 @ Leo…..jij blijft toch werkelijk een positieveling. Geweldig hoor. 2 tot 14% ijsdagen voor NL. Ik hoop dat je binnenkort beduidend hogere %s mag vermelden. Top.

  • Leo schreef:

   Uh, ja, wordt humor zo. Want ik vraag me serieus af of jij mij en ik jou goed begrijp 🙂 I.i.g.: het is nog net niks natuurlijk, maar toch al weer veel meer dan de afgelopen dagen (en de EC0h; toen was het 4 tot 8%) ; zoals ook door anderen al geconcludeerd.

  • Ronaldo schreef:

   Natuurlijk begrijp ik jou @Leo. Er is een grotere kans op ijsdagen in NL en je brengt dat op een positieve manier. We zijn toch allemaal winterfans.
   Ik ben meer van het skiën. Maar als er geen vlok sneeuw ligt in Oostenrijk, of waar dan ook, dan zal ik ook meteen melden dat de kansen op sneeuw omhoog zijn gegaan indien de pluimen dat berekenen. Dat mag ik wel en is zeker niet humoristisch of iets dergelijks bedoeld. Gewoon lekker jezelf blijven en melden wat je te melden hebt pik 😉

  • Leo schreef:

   ok 🙂 Het kwam zo: nu ik het zo terug las.. 2%.. Niet zo veel eigenlijk 🙂 Maar zo is het 🙂

  • Ronaldo schreef:

   Met zoveel depressie activiteit op de oceaan, en de koude toevoer vanuit de poolstreken hoop ik dat het Azorenhoog zich ff uitbreidt richting het noorden en zn positie kiest net ten westen van Ierland. Want dan tik ik mijn BV al binnen voor de helft van de maand 😉

  • Ronaldo schreef:

   Met zoveel depressie activiteit op de oceaan, en de koude toevoer vanuit de poolstreken hoop ik dat het Azorenhoog zich ff uitbreidt richting het noorden en zn positie kiest net ten westen van Ierland. Want dan tik ik mijn BV al binnen voor de helft van de maand 🙂

 43. Erwin schreef:

  @leo idd!

  De gfs 18 uur is weer een enorme teleurstelling.. Geen goede positionering drukgebieden en ronduit zacht…. pfffff

 44. Ronaldo schreef:

  Kan mij het bommen. Mijn BV doe ik voor de Alpen. de RO1
  Volledige white out voor de Oostenrijkse noordkant voor eind januari, (type Montreal gisteren) met diverse dalen (met name het Paznauntal) 3 dagen van de buitenwereld afgesloten.
  Zo, die staat 😉

 45. Erwin schreef:

  Einde periode weliswaar iets minder zacht en mogelijk de basis voor mijn E1: Wintervanaf 3e week in LL

 46. Erwin schreef:

  vanaf 3 week januari dus

 47. Frederic schreef:

  @alle BV’ers: ik heb het gevoel dat we een potje gaan moeten leggen met al die boude voorspellingen

 48. Erwin schreef:

  3e week januari dus

  (kan zeggen dat het aan mij toetsenbord ligt maar volgens mij is het gewoon bedtijd voor deze jongen) Goodnight en tot morgen!

 49. Erwin schreef:

  @frederic, zou leuk zijn als iedereen 1 of meerdere BV kan plaatsen die hard toetsbaar zijn (bijvoorbeeld 1 voor elke wintermaand) en waarbij , zoals Hajo pas voostelde, iets ludieks aanhangt.. Een soort gesponsorde prijsuitreiking einde winter in maart…:-)

  En elke maand dan ook de tussenstand. Een soort poulesysteem die flink wat leven in de brouwerij brengt.

 50. Leo schreef:

  In de gfs 18h op het eind overigens wel enorm veel kou ( tot -40!!!) ten oosten van Scandinavië, die langzaam oprukt.. potentie?

 51. Erwin schreef:

  @leo, precies! Hopelijk de basis voor mijn E1 richting half januari

  25 januari word ik 40 en verwacht ik een mooi cadeau van mijn vriendin ( minimaal nieuwe schaatsen) en een mooie ijsvloer van Koning Thialf

 52. Spyfromthesky schreef:

  Nou, ik ga er al zeker eentje verliezen. Op 1 januari 5 graden vorst of meer. Dus voorzichtig zijn met BV.

  In ieder geval is de laatste run weer een iets koudere. Het wordt langzamerhand gewoon weer warm.

  Spyfromthesky

 53. Frederic schreef:

  @Leo: het gevolg van het verplaatsen van het klassieke Siberisch hogedrukgebied richting N-China. Een lagedrukgebied neemt dan zijn plaats in met dus een omgekeerd stromingspatroon en een transport van kou richting W-Rusland. Potentie: absoluut 🙂 , maar voorlopig vooral meteofictie

 54. Frederic schreef:

  Om de dag af te sluiten even een overzicht van alle BV’s die al zijn gemaakt door de reageerders:
  Ab (AB1): kouder weer vanaf half januari
  Erwin (E1): winter in de LL richting half januari
  Afkoeling (Afk1): schaatsen op vijvers en sloten voor 1 februari 2013 in west-NL
  Afkoeling (Afk2): elfstedentocht op 25 januari 2013 🙂
  Frederic (FRE1): vanaf 2e week februari serieus winterweer in de LL dat 4 weken lang aanhoudt
  Leo (LE1): nog in januari 1of meerdere toertochten schaatsen in Zuid-Holland
  Ronaldo (RO1): totale white-out aan Oostenrijkse noordkant voor eind januari met diverse dalen 3 dagenlang afgesloten van de buitenwereld
  Spyfromthesky (Spy1): op 1 januari 5°C vorst of meer in NL
  Sjaco en Kristof (SK1): voor kerst / nieuwjaar een nieuwe koude inval in de LL 🙂

 55. Ronaldo schreef:

  @ Frederic. Die van jou is fenomenaal. 4 weken kou achter elkaar is volgens mij nog nooit gebeurd. Dat betekend tot half maart in de kou. brrrrr. Lekkah 🙂

 56. Ronaldo schreef:

  Ik duim voor Afk 2. Ook al is het een geintje. Dan gaan veel mannen scoren overigens 🙂

 57. Ronaldo schreef:

  Met deze pluim gaan veel BV-tjes niet uitkomen. Mits……..dat ene lid nou net zn zin krijgt.
  http://176.31.229.228/modeles/gens/graphe_ens4.php?temp=1&x=&y=&ext=1&run=18&lat=52.99595141700405&lon=6.037735849056602&runpara=0

 58. Ronaldo schreef:

  Prikpunt noordkant. (tirol) Ook mijn BV wordt hilarisch met deze pluim. Laten we het op een RAR houden (Ronde Archief Run) 🙂
  http://modeles.meteociel.fr/modeles/gens/graphe_ens3.php?x=&ext=1&y=&run=18&lat=47.57085020242915&lon=11.886792452830185&runpara=0

 59. Kirsten_dl schreef:

  En ondertussen ben ik, in Belgenland, die vervloekte regen, veel te warme temperaturen en bijhorende strakke wind wel echt flink spuugzat!
  Achter mijn huis loopt de Molenbeek en naar wat ik zie is dat ik dezelfde miserie zal krijgen als enkele jaren geleden.
  Toen regende het ook enkele weken onophoudelijk waardoor de Molenbeek serieus aanzwol en heel hoog buiten haar oevers trad met als gevolg dat er een halve meter water in mijn kelder stond.
  Dus hou alsjeblief op met regenen en bezorg ons een ijskoude winter.

 60. Spyfromthesky schreef:

  Vandaag in de Drechtsteden. Aardig zonnetje gehad. Wel veel wind. Temperatuur, ruim 12 graden.

  De natuur begint al weer groener te worden. Kortom, verre van winterse blikken.

  Spyfromthesky

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.