Vandaag valt er nog een behoorlijk pak sneeuw aan de noordzijde van de Alpen met zwaartepunten in de bekende Stau gebieden als Vorarlberg en Die Tauplitz. Maar eens afwachten straks wat de accumulatie is geworden. In Les Menuires begon het vanochtend al op te klaren en waren de wegen al weer geruimd, terwijl bij Zell am See Kaprun de bewolking nog zeer laag hing met gelijktijdige (lichte) sneeuwval (zie foto hieronder). De beelden van de overige camera’s waren door aangeplakte sneeuw nog niet goed bruikbaar.

   

Vanavond is het al weer sterk opgeklaard onder invloed van een opbouwende rug die als aparte kern snel verder trekt naar Oost-Europa. Tussen dit hoog en het hogedrukgebied nabij Spanje/Portugal blijft toch enige dagen een verbindingsbrug in tact boven de Alpen die voor erg fraai en zonnig ski-weer zal zorgen met een vorstgrens die meestal ligt tussen 1300 en 1700 meter. Alleen op zondag (30 dec) zorgt een oud en verpieterend koufront nog voor wat bewolking en lichte sneeuw in m.n. de Franse Alpen en Zwitserland.
In een meanderend patroon trekken fronten in die periode ruim ten noorden van west naar oost.

 

Voor de LL geen goede wintersituatie en vaak voor de Wintersport-arena Sauerland niet echt goed genoeg. Alleen op dinsdag (1 jan) geeft de achterzijde van een koufront op de hoogste delen van het Sauerland wat verse sneeuw. Wel goed nieuws voor Fjord-Norway, waar het ene naar het andere front over denderd. Ik verwacht de komende dagen veel sneeuw in b.v. de regio Voss. Op bijna alle dagen groeit de sneeuwlaag daar lekker aan, zie bovenstaand ensemble.

 

In de loop van dinsdag (1 jan) ziet een hoogtetrog kans een wig in voornoemd hogedrukbolwerk boven West en Midden Europa te slaan en nadert vanuit het noordwesten weer een actief koufront. Dinsdagmiddag begint het in de Franse Alpen weer te sneeuwen, waar dit in o.a. Val d’Anniviers dan ook weer een mooi poederlaagje sneeuw zal opleveren. De vorstgrens daalt weer snel naar 800 à 1.000 meter, tijdens neerslag een paar honderd meters lager, resulterend in sneeuw tot in de laagste gebieden. Dit koufront trekt daarna naar het oosten verder en geeft vooral aan de noordzijde van de alpenhoofdkam weer wat verse sneeuw.  Zie bovenstaand diagram van Innsbruck, waar dit mooi op te zien is.

Daarachter vormt zich een noordelijke stroming die weer tot boven het middellandse zeegebied gaat reiken. Zowel de GFS- als ECMWF-runs van gisteren 12:00 gaven de vorming van een echt Genua-laag weer, met ook aan de zuidzijde van de Alpen weer een behoorlijk pak verse sneeuw erbij op woensdag (2 jan) en donderdag (3 jan). Maar de GSF-run van afgelopen nacht 00:00 uur is daarin minder uitgesproken. Deze run laat het koufront juist versneld doorschieten naar midden-Italië en de Balkan. Morgenochtend maar weer eens zien wat de volgende runs uitspuwen. 

Na een dagje adempauze volgt op donderdag (3 jan) een warmtefront dat weer behoorlijk wat neerslag gaat opleveren in de traditionele stau-gebieden aan de noordzijde van de Alpen, m.n. Zwitserland en West-Oostenrijk (Dit was echter in de runs van gisteren weer niet voorzien). Zie de kaart hierbioven. Met een iets oplopende vorstgrens naar (in neerslag) zo’n 1.000 à 1.200 meter wordt het voor de lagere dorpen weer wat spannender. Daarna breidt een hogedrukgebied zich weer vanuit het westen tot over het Alpengebied uit met opnieuw een behoorlijke tijd mooi en rustig skiweer. Maar goed, dit is nog ver weg en we gaan morgenochtend maar weer zien wat de diverse computermodellen er dan weer van hebben gemaakt.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

120 reacties

Reacties zijn gesloten.