WP_20170127_009

Geheel conform de verwachting maar voor het gevoel toch nog bij verrassing was gisteren de mooiste schaatsdag van de afgelopen winter tot nu toe. Na lichte maar zichtbare (water op het ijs) dooi op maandag en dinsdag en ook vandaag alweer temperaturen van 4 tot 10 graden boven nul: vreemd. Maar op woensdag en donderdag was er zo’n 3 tot plaatselijk 5 centimeter aangroei en vandaag nog zeer lage dauwpunten dus geen smelt! Ideale omstandigheden want het ijs was door de bij aanvang stralings-winter tot stand gekomen bij vrijwel windstilte – en geen sneeuw! Zwart ijs, spiegelijs! Zelf deed ik de Rottemerentocht. Hierboven vanuit het zuiden op weg richting Moerkapelle, maar net daarvoor het keerpunt bij de A12. Straks meer beelden daarvan maar eerst een compilatie van elders!

Paterswolde PSK_0

Mooie beelden en geluiden uit de reacties. PSK was op het Paterswoldsemeer (Groningen). Rondje is 9 kilometer!

Paterswolde PSK_1

IJszeilen ging ook prima zoals ik gisteren ook op twitter voorbij zag komen. In tegenstelling tot eerder: donderdag en gisteren net genoeg wind!

Kirsten

Ook op de Oude Schelde ijs maar daar kon niet geschaatst worden: slechts 2 tot 3 centimeter. Wel fraai vastgelegd door Kirsten!

Daniel_Langedijk

Daniël in Langedijk: “schitterende gladde ijsvloer”. Lars was in de buurt: “Vanochtend met eerste licht als eerste het ijs op bij het Duizend Eilanden Rijk in de buurt van Langedijk (NH). Priemen en touw mee, niet nodig gehad. Een bunkerharde, zwarte en gladde ijsvloer. Wat een pret! Bijna vijf uur rondgereden met z’n tweeën. Heerlijk! Cheers, Lars”

Pretpakket_Stille plas

Pretpakket (..) was op de Stille Plas, een afgedamd stuk van de Loosdrechtse plassen. “Top omstandigheden” luidt het commentaar. Niets aan toe te voegen!

Ab

Het verbaast me niet gezien de (bij toeval) uitermate gunstige weersomstandigheden de afgelopen 3 dagen: het zuidwesten zit vol in de prijzen. Ook net achter de duinen van ‘s-Gravenzande was het pret, zoals onze vaste waarde Ab hier bij de Banken vastlegde!

Zelfs in Zeeland was het raak. Hier op de Schenge (een uitloper van het Veerse meer) nabij Wolphaartsdijk.

ScreenHunter_998 Jan. 28 00.25

Goed bezig heren! Alleen, jammer dat er geen  foto’s zijn!

1485600150IMG_0851

Dus kwam er alsnog een inzending van Michel 😉 De Bergse Voorplas; Rotterdam-Hillergersberg! Te gaaf om niet nog even toe te voegen. Thx!

IMG-20170127-WA0002

In Noord-Holland wisselden de omstandigheden; net op de grens door de zo opmerkelijke winter. Zo hoorde ik Ronaldo vanuit Purmerend  diverse malen mopperen: “hier om de hoek wel maar bij ons is het niets”. Typisch verschijnsel van de stralingsvorst. In Krommenie lukte het bij de chef (natuurlijk) wel: Hajo met de kids!

Ah, lekker hoor!

En ook fraaie beelden vanuit Holysloot. Ook min of meer vlak om de hoek bij Ronaldo! Balen hoor, ik ken het gevoel. Geen tijd gehad om naar een plek te gaan waar het wel goed toeven was. Zelf kwam ik er deze keer helaas ook nauwelijks aan toe.

ScreenHunter_1000 Jan. 28 00.31

Maar, gistermorgen lukte dat gelukkig toch nog. Na op twitter geconstateerd te hebben (wat ik overigens wel al verwacht had) dat er op de Rottemeren geschaatst werd: in de benen! Nu ja, eerst in de auto. Ruim 10 minuten van huis; naar de opstapplaats bij café de Roerdomp in Zevenhuizen (op de kaart: bij de Hennipbrug)

WP_20170127_001

Dat zag er meteen aanlokkelijk maar ook wat uitdagend uit. Vrijwel iedereen was aan de overkant opgestapt en schaatste daar; hier niemand. Overigens bij toeval op deze foto zelfs even helemaal niemand te zien. Zou ik er door zakken; kleine kans op hulp.

WP_20170127_059

Twijfel, maar toch voor wat meer zekerheid gekozen en daarom een klein stukje noordwaarts langs het ijs gelopen naar dit wat smallere punt. Deze foto is overigens inmiddels vanaf de overzijde.

WP_20170127_003

Dat ging echter prima. Rechtsaf richting het noorden net voorbij de bocht: langs restaurant Meerenbos en jachthaven de Weide Blik.

WP_20170127_009

Wat een weidsheid en vrijheid! En wellicht ten overvloede: wat een sublieme ijsvloer!!! Ik kan me niet herinneren dit eerder meegemaakt te hebben. Beter en -ondanks de helaas wat geringere dikte (geen metingen maar ik denk 8 tot 10 cm)- véél en véél mooier dan in  2013 toen er windwakken waren en er buiten de geveegde baan veel sneeuw lag. Op de kop af 4 jaar geleden trouwens!!

WP_20170127_012

Even uitrusten en bijpraten nabij het keerpunt. Op de achtergrond de A12; hier beter zichtbaar.

WP_20170127_014

Omgedraaid de zon in het gezicht en een licht briesje (uit het zuiden immers) tegen. En een karakteristiek beeld voor de Molentocht Rottemeren. Niet officieel natuurlijk maar vrijwel de gehele route geschaatst.

WP_20170127_019

Heerlijk!

WP_20170127_029

Uiterst linksachter de skyline van Rotterdam-Nesselande, rechts Rotterdam-Ommoord. Net voorbij dit punt zag ik in zuidelijke richting  (tot de Pekhuisbrug) niemand op het ijs dus ging ik niet verder; de laatste paar honderd meter van de volledige 10 kilometer rondes niet meegepakt.

WP_20170127_044

Desondanks uiteraard genieten hoor!

Tot slot nog een beetje eigengemaakt bewegend beeld. Ik ben niet briljant als het aankomt op techniek (schaatsen, hardlopen; meer een doorbijter) dus dit kostte wat moeite en het gaat niet heel hard, toch de moeite waard naar mijn idee.

1485593849IMG_6571

En nog een fraai slot middels een nagekomen inzending: Bart maakte een afscheidsrondje door zuid-Limburg. Nog altijd mooie sneeuw boven de 200 meter!

taup_17012812_17012712

En natuurlijk een verwachting. Kijkend naar de dauwpunten zie ik wat verschillen in de diverse modelberekeningen en dus enige onzekerheid maar tot de middag moet het overal goed kunnen gaan lijkt me. In Groningen misschien zelfs de hele dag. Daarna is het op zeker (tijdelijk?) over. Pak wat je pakken kunt!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

33 reacties

Gesloten voor reacties.