We trappen vandaag af met een lekkere foto van Perisher Mountain. Dit gebied in zuid-oost Australië ligt grofweg tussen de hoofdstad Canberra en Melbourne. Het is een populair gebied waar veel Australiërs heen trekken, met name in het weekend. Toch vreemd eigenlijk. Wij beleven de warmste periode van het jaar, en daar ligt zo’n 70 cm sneeuw. En in onze winter is het vice versa. Met kerst duimen wij voor sneeuw en aldaar is het wellicht 40° C. Afgelopen weekend heeft het in Perisher flink gesneeuwd. Laat de sneeuw het in Nieuw Zeeland een beetje afweten, laatste sneeuwval op oa. Mount Hutt op 15 juli, deze keer zijn de “Australische Alpen” aan de beurt. Ziet er goed uit, niet?

Fotograaf: Reageerder Ab.

Oók in de actualiteit zijn de diverse onweersbuien die gisteren over Nederland trokken. Helaas is er een dode te betreuren. Een meisje van 7 die logeerde bij haar opa en oma en werd getroffen in de camper door een omgevallen boom. Veroorzaakt door een valwind. De onweersbui die over Friesland trok blijkt een valwind veroorzaakt te hebben die veel slachtoffers maakte. Heel erg triest.  Zoiets heeft op 18 augustus 2011 ook een ravage aangericht op Pukkelpop in België. Frederic was daar een getuige van. Zwaar onweer brengt ook mooie plaatjes voort. In de diverse media worden vele foto’s getoond van diverse fotografen. Wij hebben Ab. Onze huisfotograaf. De bovenstaande foto heb ik van zijn FB pagina geplukt.

[dc_slider slider=”21313″ captions=”true”] Genoeg over het verleden, het biedt tenslotte geen garantie voor de toekomst, dus kijken we maar eens wat het weer vandaag gaat doen en dan pakken we het weekend ook alvast even mee. Vandaag wordt regenachtig. Een groot regengebied trekt de komende uren van zuidwest naar noordoost over Nederland en België. Het regengebied verlaat in de loop van de dag België en het zuiden van het land. Maar in het noorden blijft de regen volgens de laatste berekeningen lang hangen. Daardoor vermoed ik dat het noorden van het land te maken krijgt met een back-bent occlusie. Een back-bent occlusie is een front dat om de kern van een lagedrukgebied heen draait.

Hoe donkerder blauw, hoe vochtiger de lucht.

Doordat de kern van het lagedrukgebied tegen de oostgrens van Nederland aanschurkt, loop het warmtefront over Duitsland. Daar kunnen ook zware onweersbuien voorkomen. Het front met de koudere lucht trekt van zuid naar noord over de lage landen. In de middag neemt het laag meer een noordoostelijke trekrichting, richting Denemarken. Hierdoor wordt het in de zuidelijke delen droger, omdat de regen dan naar het noordoosten wegtrekt. Echter komt er vanuit het noordwesten dan nog een klein occlusiefront aan met vochtige en minder koude lucht. Dat is de back-bent occlusie. Deze zweeft achter het lagedrukgebied aan naar het oosten en laat dus nog extra neerslag achter in het westen en noorden van het land. Toch blijft het afwachten of dit front werkelijk zoveel activiteit bevat. De andere weerbureaus (RTL- NOS) hoor ik hier niet over. Maar die berichten dan ook niet volgens de laatste berekeningen.

[dc_slider slider=”21330″ captions=”true”] Donderdag is dus een overgangsdag en vrijdag begint de luchtdruk te stijgen in onze omgeving. Daardoor nemen de neerslagkansen verder af. Zaterdag ligt er dan een uitloper van een hogedrukgebied boven ons land. Dus wordt zaterdag een aangename dag met mooie temperaturen. Zoals al eerder is gezegd, de echte warmte is van de baan en komt voorlopig ook niet terug. Maar er komen zeker nog mooie dagen aan. Na zaterdag neemt de onzekerheid toe en kan het veel wisselvalliger worden.

 Tot slot het neerslagtekort in Nederland. Gaat de regen van vandaag daar een einde aan maken? Nee, absoluut niet! Vandaag verwacht ik gemiddeld tussen de 10-25 millimeter regen. Het zuidwesten het minst, het (noord)oosten het meest. Er moet in Nederland een ware moesson komen wil het neerslagtekort opgelost worden. Ik zou zeggen: laat maar lekker zitten. Gelukkig zijn er tuinslangen en sproeikoppen uitgevonden om de druifjes, kalabassen, geraniums en alle andere bomen en planten van voldoende vocht te voorzien. 

Aanvulling (08.48 uur) [dc_slider slider=”21371″ captions=”true”] Nu kan je goed zien dat dit lagedrukgebied uit 3 fronten bestaat. Het warmtefront loopt voorop (rode cirkel) het koufront volgt op de voet (blauwe cirkel) en achteraan loopt de back-bent. (lila cirkel) De baan van het laag is aangegeven met de groene lijn, en het occlusiepunt is het kleine zwarte cirkeltje. Ondanks de regen die gaat komen een fijne dag!!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

60 reacties

Gesloten voor reacties.