Hoe gaan we ons 2018 herinneren? Warm en droog. Dat staat nu al vast. Niet enkel bij ons in de Lage Landen maar ook elders in Europa, tot in het noorden van Scandinavië aan toe. Dat gebrek aan temperatuursgradiënt in Europa is net de reden dat heel de atmosferische constellatie muurvast zit. Eergisteren had Hajo het nog over ‘peultjes zweten in Lapland’, of was het eerder peentjes zweten? Ach, maakt niet uit, iedereen weet waar het over gaat. Ook vandaag bereiken de temperaturen er op uitgebreide schaal weer tropische waarden … Maar dat gaat veranderen!

Kijk maar naar dit ensemble voor een prikpunt in het noorden van Finland. Vandaag is het de laatste warme, wat zeg ik … hete dag van het jaar. Dertigers komen er na vandaag niet meer in zicht en zelfs de twintig graden halen wordt er moeilijk. Oef, eindelijk. In mijn bericht van 24 juli had ik het er nog over. Eerst moet de warmte ginder weg om het ook bij ons tot een omslag te kunnen laten komen, zo ergens rond half augustus. En inderdaad, het bleken haast profetische woorden, want de modellen laten die omslag effectief steeds meer zien op de lange termijn.

Zo ver zijn we nu nog niet. Eerst moet de gortdroge hete kelk helemaal leeg gedronken worden. En heet en droog was het de voorbije maand. In Nederland eindigde de gemiddelde julitemperatuur van 2018 op +20,7°C. Bijna drie graden meer dan gemiddeld. België doet beter. Ukkel klokte af op een gemiddelde van van +22°C, 3,6°C meer dan gemiddeld.

En over gemiddelden gesproken, de hitte van vorige week zorgde echt wel voor een best wel indrukwekkende piek naar omhoog op de jaarlijkse grafiek, een verpulvering van het vorige record.

Maar in zijn geheel was juli 2018 niet recordwarm . Dat blijft op naam van juli 2006. Wel een record is de hoeveelheid zonneschijn. Sinds het begin van de waarnemingen heeft de zon in De Bilt niet zo veel geschenen als de voorbije maand. Maar liefst 341 uur. In Ukkel is dat slechts 298 uur. Maar er was maar 1 betrokken dag op heel de maand en dat is voor België wel weer een record.

Naast het aantal uren dat de zon geklopt heeft, blijft natuurlijk ook de droogte een punt. Leo kon zonet de hand leggen op bovenstaande ranglijst. Voorlopig staat 2018 op een zesde plaats, maar het leidt geen twijfel dat we de komende tien dagen de top 5 binnen duiken.

Ook in België trouwens. Hier zijn we bezig aan een droogteperiode die maar eens om de 50 jaar voorkomt. Uiterst droog heet dat dan officieel.

En nu we toch over records bezig zijn, kijk eens naar de maximumtemperaturen die komend weekend in de buurt van Lissabon verwacht worden. +51°C, jawel. Reageerder Tdp wees ons erop. Eerst was ik wantrouwig. Maar nee, het staat er echt, en dat al dagenlang.

Een gevolg van een vinger van hitte, recht uit de Sahara. Wij kennen de ‘Spaanse Pluim’. Ginds moet het iets van een ‘Mauritaanse Pluim’ zijn.

Tegen dan is Scandinavië door de inzettende west al lekker afgekoeld en wordt het enkel in het zuiden ervan nog lekker warm.

En zoals eerder al gezegd, door het toenemend temperatuursverschil tussen Scandinavië en Zuid-Europa komen die westenwinden er binnen een dikke week ook bij ons in de Lage Landen steeds meer in.

Verwacht je wel niet meteen aan temperaturen die onder het seizoensgemiddelde komen te liggen, …

… want door de voorbije warme en zonnige maanden is het zeewater voor onze voordeur flink warmer dan gemiddeld. En dat gaat ons de komende maanden nog zeker parten spelen. Ik hoop toch dat tegen december … maar ach … dat is nog erg ver weg. Waar we vanaf midden volgende week wel steeds meer rekening mee moeten gaan houden zie je op onderstaande animatie.

Regenzones. Yes! Mogelijk zelfs actieve regenzones zoals EC deze ochtend berekende. Toch zou ik daar nu nog niet van uit gaan. Het duurt wel een hele tijd eer zo’n vastgeroeste situatie is opgeruimd. Het zou me dus niet verbazen als de periode rond 10 augustus nog steeds aardig uitpakt bij ons.

Maar zo rond half augustus … ja, dat is nog steeds het omslagpunt waar ik van uit ga.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

48 reacties

Gesloten voor reacties.