Net zoals gisteren wordt vandaag een uitgesproken zonnige dag in de Alpen. Kijk maar naar dit actuele vergezicht vanuit Tignes, met de Mont Blanc in de achtergrond al in de zon. Enkel in de westelijke dalen kan er wat hochnebel hangen. Maar he, wie ligt daar van wakker? De skigebieden liggen daar een stuk boven. Na vandaag moeten we de Alpen in tweeën gaan delen. In de westelijke helft neemt vanaf morgenmiddag de bewolking en wisselvalligheid flink toe voor de rest van de week, terwijl in alle gebieden ten oosten van Innsbruck de zonkansen deze week een stuk groter blijven. En karnavalsweek? Hoewel nog onzeker gezien de termijn, kondigt die zich naar mijn gevoel voorlopig erg zonnig aan.

Val Thorens Johan klein

Eerst even naar het huidige weerbeeld kijken. Deze foto stuurde Johan ons gisteren door met de Bizztravel sneeuwhoogte app vanuit Val Thorens. Een mooi ochtendbeeld. Hij had evengoed vandaag genomen kunnen zijn, want het weerbeeld is gewoon identiek.

 Avoriaz

Zoals hier in Avoriaz in Les portes du soleil, …

Crans Montana

… Crans Montana, …

 Corvatsch

… Corvatsch, …

Montafon

Montafon (klik hier voor meer webcams), …

Gerlos

… en Gerlos (klik hier voor alle live cams van Zillertal Arena) waar Hajo nu zit.

gfs-0-6

Hier de weerkaart voor vandaag. Rustig weer met hogedruk boven Rusland en weinig luchtdrukverschillen in de Alpen. Boven de Balkanlanden hangt een kleine koudeput op hoogte (groene kleuren). Daar dus meer wolken vandaag. En de Lage Landen? Vandaag gewoon prima. Met een zuidelijke wind wordt erg zachte lucht aangevoerd, al kunnen hoge wolken de zon af en toe sluieren. Ja, je merkt het, de meteorologische winter kruipt naar zijn einde toe . Deze kaart een maand geleden, had een stuk grijzer uitgepakt. Let ook op de groene kleuren die in een band van Ierland tot Portugal nog ten westen van ons liggen: koufront. De komende dagen komen die kleuren over de Alpen te liggen. Koudere lucht op grote hoogte dus, en dan weet je al meteen dat de zon het lastiger gaat krijgen.

48_30

Dat koufront gaat de Alpen niet bereiken. Het loopt stuk op die hogedruk boven Oost-Europa. Maar achter dat front ligt een occlusiefront klaar, en dat gaat het wel doen. Een beetje een aanval in twee golven zeg maar. In de nacht naar woensdag gaat het van het westen uit beginnen sneeuwen. Tot net onder de 1000 meter gaat er heel de woensdag lang zo’n 10 tot 20 cm vallen, lokaal wat meer. Maar ook hier, de luchtdruk boven Oost-Europa houdt voorlopig stand, dus de sneeuw komt niet door naar de oostelijke Alpenhelft. Nee, ook woensdag blijft het daar nog enigszins zonnig. Enkel de controlerun van GFS laat de sneeuw verder doorschuiven. Reken er niet op dames en heren, maar sta wel open voor verrassingen  natuurlijk.

gfs-2-96

In de nacht op vrijdag een nieuwe poging wanneer het Oost-Europees hoog verder doorschuift, maar dat wordt eerder een schampschot langs de Alpennoordkant. Veel bewolking dus, maar reken niet op veel sneeuw. Zelfs van een opfrisser kan je hier niet spreken. Het Europese EC spreekt zelfs niet van dat schampschot.

gfs-0-96

Richting volgend weekend wordt het interessant op de kaarten. Een secundaire depressie zakt tussen het Azorenhoog en het ietwat wegtrekkende Russisch hoog uit richting de Middellandse Zee. Eigenlijk een situatie die we deze winter al verschillende keren hebben gezien …

gfs-0-138

… zuidkantdump dus. Al gaan deze keer niet de Dolomieten met de hoofdprijs lopen. Valle d’Aosta wordt deze keer de winnaar. Nu ja, laten we Isola 2000 niet vergten natuurlijk.

rart_14030106_14022400

Vanaf vrijdag komt een zuidelijke stuwing op gang en wordt van over de Middellandse Zee een bak vochtige lucht tegen vooral de zuidwestelijke Alpen gekwakt. Een halve meter verse sneeuw is sowieso haalbaar.

 MS_745_ens

Het ensemble zegt genoeg. Onzekerheid over de te verwachten hoeveelheden nog, maar de weekenddump heeft naar mijn gevoel meer potentie dan de occlusiefrontpassage komende woensdag.

ensemble Val Gardena

En die potentie zie je heel duidelijk als je naar het ensemble van Val Gardena kijkt. En voor de noordkant? Tsja, hoe dichter bij de hoofdkam hoe groter de kans dat je er nog iets van meepikt natuurlijk.

ECM1-168

Wat gebeurt er daarna? Grote vraag is wat dat laag boven de Middellandse Zee gaat doen. GFS laat het al opvullend naar het oosten doorschuiven. En tegelijkertijd wordt het weggeduwd door het Azorenhoog dat richting Midden-Europa uitbreidt.

gfs-0-300

In dit scenario wordt de karnavalsweek gewoon een onvervalste topper waarin de zon overuren gaat kloppen.

graphe4_1000_573_9400024414062_441_5799865722656___

Kijken we naar het luchtdrukensemble, dan zien we dat dit scenario best wel kansrijk is. Ook op de overige ensembles hogerop dit bericht zag je de neerslaglijnen al flatlinen na komend weekend.

ECM1-240

Het Europese EC ziet het allemaal niet zo rooskleurig. Daar gaat die Middellandse Zeedepressie vanaf karnavalsdag terug intensiveren terwijl het tussen Sardinië en Sicilië rondjes blijft draaien. Op die manier blijven de neerslagkansen in de Alpen ook na komend weekend  hoog. Maar ook hier zie je dat het Azorenhoog aanstalten maakt om minstens tot in onze omgeving uit te breiden. Welk scenario van de twee gaat het worden? Duim waarvoor je wil natuurlijk. Waarschijnlijk gaat de waarheid ergens tussen deze scenario’s in komen te liggen. En ook  in dat geval komen de karnavalgangers mooi bruin van hun vakantie terug. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

20 reacties

Gesloten voor reacties.