arosa2500

Dit webcamplaatje uit Arosa is het meest spectaculaire dat ik heb kunnen vinden tot dusver. Het wil nog niet echt opschieten met de dump. Pas morgen als we elkaar weer zien kunnen we de balans opmaken.

feldberg2804
De sneeuwgrens is nu gedaald tot het niveau van de Feldberg in het Zwarte Woud (1493m). Dat is dan tegen de Alpen aan… waar de sneeuwgrens pas echt spectaculair is gezakt is in….

sachsen2804b

Rara waar is dit?

sachsen2804

In Sachsen! Zie wetteronline.de.

grimmialp1250

Dit is de Grimmialp in Zwitserland op 1250m. Ook al een beetje bepoedersuikerd.

lijntjes

Het is te vrezen dat ik mijn zesde en zevende BV ook ga verliezen en dan terug van naar een 3-4 achterstand op de weergoden. Ondanks de zeer koude nachten momenteel (zie ochtendbericht met allerlei temperatuurrecords) komen we maandgemiddeld in De Bilt niet onder de 8,0ºC. En in de Alpen zal de komende uren de stormachtige wind spectaculairder zijn dan de sneeuw. Zie de lijntjes superdicht bij elkaar lopen op de kaart bij de Alpen.

lijntjes2

We zoomen in en zien dit! Een enorm drukverval achter de hoofdkam van de Alpen. Van het platte land verwacht je de wind parallel aan de lijntjes… Dikke storm aan de zuidkant van de Alpen en langs de hoofdkam uit het oosten (rond een hoog gaat de wind met de wijzers van de klok en de H zit in het noorden) zou je dan verwachten. maar in de bergen is alles anders.

storm

De wind boekt vanuit het noorden tegen de Alpen. En buigt af richting Wenen om de bergen heen. Dikke yoghurt is de onderste atmosfeer. Dikker dan water en in niets op lucht lijkend dus. Dat is ook waarom vliegtuigen kunnen vliegen. Omdat lucht niet luchtig is.

kolk

Als we op 925hPa kijken (zeg op 1000m hoogte) ontdekken we iets leuks. Een kolk boven de Adriatische zee. En zo moet je ook denken over die luchtstroming. Als water (ja mag ook maar dus eigenlijk yoghurt) in een bergbeek met rotsblokken. Waar verwacht je een kolk? En ja precies daar heb je hem. Hoeveel sneeuw eruit gaat vallen. Sneeuwdump Elin. Wat riep ik ook weer als BV?

Tussen 27 april en 2 mei komt er over ruwweg drie kwart van de Alpenboog aan noord- en aan zuidzijde een fase met een sneeuwgrens niet hoger dan 1200m (ik verwacht 900m) en met in die periode over een breedte van minimaal 200km (noord en/of zuidzijde) tussen de 15 en 75cm verse sneeuw!

Nou die 1200m halen we wel voor 18 uur dan. En 15cm sneeuw over 200km gaat denk ik ook nog net lukken. Alleen warmt het daarna toch vrij snel weer op en komt er nog wel een Juliaatje vrijdag 1 mei. Maar ook dat wordt niet de hoofdprijs. En het Amerikaanse model had dus uiteindelijk gelijk dat het twee losse momenten zouden worden en iet een aantal koude sneeuwrijke dagen op rij. Morgenvroeg mogen jullie op basis van de feiten zeggen of ik deze BV win of niet (maar toch nog even afwachten tot 2 mei is ook altijd slim).

axalp2804

Nog een mooie van vanochtend van de Axalp.

kleinescheidegg2804

En Kleine Scheidegg boven Grindelwald… deze mensen hadden zich deze vakantiedag ook anders voorgesteld..

bregenz2804

En Jeroen Elferink spotte gisteravond dit schitterende voorspel op het weer van vandaag… Bregenz aan de Bodensee.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.