Een Houdini is als de weermodellen zichzelf eerst in overduidelijke eenduidige ensembles inwikkelen of verstrikken en er dan ineens een ontsnapping volgt een gewenste of ongewenste kant op. Vanochtend zien we in 2 van de 3 modellen een opmerkelijke Houdini weg van de verlengde vorstperiode terwijl het Canadese model er nog wel in gelooft tot oud en nieuw.

Maar eerst even de blik op Nederland met zijn volgende koude nacht en Hellmann-punten. Zal de lijst gaan updaten vanaf morgen.

Nu dan deze letterlijk slappe (l..) berekening van het Europese model met het pootje warmtefront over Nederland maar niet als sneeuw met tweede kerstdag. Op eerste kerstdag zou er nog wel wat sneeuw kunnen vallen lokaal.

Kijk hierboven zelf tot je een ons weegt welke Houdini er is gekomen. Want als enkel en alleen de hoofdrun zou om flippen was het tot daar aan toe maar met deze Huodini trekt hij ok een heel cluster lijntjes met zich mee. We zien 28 december dan weer een dik cluster de vorst in duiken, maar om daar nu al op vooruit te lopen… daarvoor is het te pijnlijk als de witte kerst niet doorgaat op de valreep.

Dan in het Amerikaanse model waar we gisteren nog zo trots op waren op de leeuwenmoed van dat rekenmonster, zien we vanochtend ook een laffe WC over Nederland gaan begin januari. Het zat erin. Het is een bifurcatie en dat betekent dat er tweeradicaal verschillende oplossingen mogelijk zijn.

Vergelijk zelf de drie laatste ensembles. Links de droomrun van gisteren. In het midden de nog goed te pruimen GFS18 en rechts de beroerde GFS12.

Het Canadese model geeft ons direct na kerst nog twee dikke ijsdagen voor ook hier een dooiaanval slaagt. En het mooie is….

… hier wederom ook een Witte Kerst in delen van Nederland net als die kou in het weekeinde weer binnen loopt. Tot 10cm op de grond is berekend. Tja…. maar om ons nu aan dit model vast te klampen waar we normaal nauwelijks naar kijken. Ik gebruik het graag als scheidsrechter het Europese en het Amerikaanse model het niet eens zijn. In dit geval kijk ik zo liever naar de GFS06u om het pleit te beslechten. Als die weer knudde is moet echt de handdoek even in de ring…

En is de beste keuze om vandaag met mindfulness te genieten van een mooie winterdag in de Lage Landen….

Want morgenmiddag gaat het pas een paar graden dooien op weg naar een zachte vrijdag. Vandaag heeft zelfs De Bilt met een beetje geluk een ijsdag. Gisteren is dat nergens in Nederland gelukt. Goed dus hoe sluiten we af? Meer doneren verdorie als je kou en sneeuw wilt! Nee grapje. We komen vanmiddag nog even terug en vanavond met een bericht of de race echt gelopen is.

Mijn voorgevoel is wel dat het niet de laatste wortel is die ik ga moeten zullen kunnen voorhouden …. we zitten nog in het zonneminimum… het is La Ninja… met een maar ietsjes warmere Atlantische oceaan. En en koude middellandse zee. En wat doet het ijs op de Oostzee eigenlijk?

Ha dat ontwikkelt zich gelijk aan de normaal en dat is een stuk meer dan vorige winter.

Wel moet de Noordzee nog afkoelen. Hier de afwijking ten opzichte van normaal voor de tijd van het jaar.

We sluiten af met de zuidpool waar voor het eerst deze zomer de -20ºC is gehaald wat natuurlijk tot dramatische smelt van de ijskap lijdt en mer onderzoek is nodig. Fijne dag. Kop op. We gaan ofwel voor de Houdini van de Houdini. Ofwel we laten in liefde los en ontspannen even.

PS Kijk nog even naar de arme man van dienst van het KNMI die in het holst van de nacht zijn interpretatie van de pluim moet geven terwijl mensen dit pas zien op het moment dat de nieuwe pluim alweer beschikbaar is. Die 70 tot 80% is correct op basis van de vorige pluim. Daar heb ik misschien nog iets te makkelijk een “zekerheid” van gemaakt gisteren.

Categorieën: Houdini

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Erik · 22 december 2021 op 10:40

Dit is wel een heel pijnlijke Houdini. Hopen op een kerstwonder dan maar.

Tim · 22 december 2021 op 11:03

Zit er al een Pool werving of splitsing in de lucht. In de stratosfeer. Anders blijft het bij plaag stoten. . Kun je hier naar kijken hajo. En aandacht aan besteden in de analyse

Jan · 22 december 2021 op 12:02

Veel hangt af van de hoge druk boven Groenland en een mogelijke wig of uitbreiding richting onze streken. Laat ons er van uit gaan dat die Canadezen beter kunnen voorspellen hoe het er op Groenland aan toe gaat 🙂
Laat ons allemaal iets onverwacht doen en wie weet verandert het wel. Je weet wel, het butterfly effect…

Claus · 22 december 2021 op 15:07

Kogel door de kerk… variantengebied…. Daar gaat je vakantie. Voor mij in september al een no go, nu voor een nog grotere groep, tenzij je jezelf lek laat prikken. maar zeer zeer triest voor de uitbaters. De situatie zal nu echt nijpend worden voor sommigen .
Wat zullen ze happy zijn als ze niets meer bezitten….

Tjeerd · 22 december 2021 op 19:04

@ Claus. Klopt wat je zegt. Ken je de slogan nog??
Als je je laat prikken krijg je al je vrijheden terug….
Tsjonge jonge, wat worden wij voor de gek gehouden.En idd, daar gaat onze kerstvakantiereis naar Oostenrijk. En de annuleringsverzekering helpt ook niet, die hebben zich ‘slim’ ingedekt…..Wat een wereld zijn wij in beland.

Claus · 22 december 2021 op 23:56

Als gezegd, ik heb ons adres al vroeg in September laten weten dat ze helaas niet op ons hoefden te rekenen en zo mogelijk onze al jarenlange “vaste “ week maar aan een ander moesten verhuren. Ook gewoon eerlijk geweest over hoe en waarom. Vorig jaar hebben ze het als familie nog gered, maar dit jaar nog een jaar zonder…. En ook geen steun he…
En ondertussen azen de banken en investeerders op hun geweldige plek, want die raakt dit hele gebeuren toch niet. Hoe krom kan het zijn. Echt zeer zorgwekkend en heel triest.
Maar goed, ook persoonlijk raakt het me flink, maar t gaat, er zijn ook in ons eigen land vele ondernemers die het nu heel erg zwaar gaan krijgen.
En wat we niet moeten vergeten, zij zijn de backbone van de economie.

Goed, terug naar het weer, maar ondanks de paar mooie zonnige dagen voel ik me over dit alles zo triest als een saaie grijze druilerige kille novemberdag.
Wat dat betreft past deze Houdini perfect bij de huidige maatschappelijke situarie. Elke sprankje hoop op iets leuks wordt op het laatst vakkundig de grond in geboord.

Dan maar putten uit de kleine dingen en oog hebben voor een warm bed en voldoende voedsel, maar bovenal, de eigen kring van naasten.
Fijne dagen allen.

    Aart · 23 december 2021 op 09:07

    Mooie warme reactie Claus 🙂 . Voel 100% met je mee.

Gesloten voor reacties.