Vandaag is weer een baaldag in de lager gelegen dorpen in de Alpen. Het regent in Oostenrijk onder 900 tot 1400m. In de Franse Alpen en aan de zuidkant onder 1100m. In het weekeinde gaat dat helemaal goedkomen. Daar kijken we onderaan dit bericht naar. Eerst wat plaatjes. Hierboven alvast een mooie uit St. Jean d’Arves ingestuurd door Noel. Niet van vandaag natuurlijk! 

colraiser1902

De sneeuwval is weer het meest intens aan de zuidkant. Hier Val Gardena op flinke hoogte (zie meteo).

airolo1902

Hier Airolo in Tessin. De arme man moet weer scheppen!

gargellen1902

Gargellen in het Montafon (zie meteo). Ruim hoog genoeg voor sneeuw vandaag maar wel noordkant en dus alleen een opfrissertje.

jerzens1902

Nog een plaat van gistreren uit Jerzens van Jacco Vooijs. Piste ligt er perfect bij!

juf_bergvink1902

Heel leuk deze bergvink in Juf in Graubünden. Dit is een van de mooiste vogeltjes die je heel vaak ziet vliegen rond de pistes en de bergrestaurants. Schitterende zwart-witte tekening rond de staart als hij vliegt. 

lech1902

Hier een mama zwoegend met de kinderwagen in Lech vanochtend.

lech1902b

Nog een uit leg. Ook hoog genoeg! De Koninklijke familie zit er.

maloja1902

En Maloja in het Engadin. Yummie weer. Hier duidelijk de heftigste sneeuw. De weg gaat hier tussen een metershoge sneeuwmuur door. 

stgallenkirch1902

En nog eentje uit het Montafon. Het Valisera Hüsi boven St. Gallenkirch. Beneden regent het helaas. Zie alle Montafon cams.

 regenaccu1902

Pakken we even de opgetelde neerslag met als beginpunt het einde van de huidige neerslag zodat we de regen beneden kunnen elimineren.

sneeuwaccu1902

En dan het eindpunt van de sneeuw in de nacht op maandag. Trek de getallen van elkaar af en je weet hoeveel er kan vallen. Het valt koud dus 1mm regen is 1,5 cm sneeuw. Sneeuwgrens kan onder de 500m uitkomen. Misschien dus 25cm aan de noordkant. Maar we moeten voorzichtig zijn om niet teleurgesteld te woirden. Laten we zeggen: 15cm in de noordelijke staulagen. En 25cm dichter tegen de hoofdkam. En weer zijn de dolomieten de grote winnaar!

sneeuwoost1902

 

Dit stond gisteravond nog op de kaart voor de noordkant voor komende woensdag.

sneeuwfra1902

 

En dit is de nieuwe berekening vanochtend. Het mooie weer in Oostenrijk houdt aan. De sneeuw valt in de Franse Alpen. We blijven het volgen. 

aostasneeuw

 

Eind februari dan weer een zuidkantdump. Ditmaal Valle d’Aosta (alle webcams). We zien het: het patroon blijft gewoon in stand.

 ensNK1902

 

Het GFS model doet aan de Oostenrijkse noordkant nog een beetje hopen op een dump de 26e maar het is een artefact van de wisseling van resolutie op +208u. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.