Wichert Roekert houden we erin als absolute ijsmeester en rayonhoofd voor alle komende winters in de nieuwe kleine ijstijd (zie wat er in Amerika loos is in dit zonnevlekminimum + La Ninja). Hij raakte er zelf van in de war, dacht dat hij gisteren dag 7 schaatste maar het was toch echt dag 8. Vandaag dus dag 9. Op een stuk van het Drontermeer waar het water 30-40cm diep is.

En dit dus nadat het al 48uur dik dooit! Kijk maar…

Vannacht niet lager dan 5,5ºC geweest. Het lagere dauwpunt heeft alleen gisteren overdag flink geholpen die 6 uur te overbruggen. Amper neerslag ook. Geen warme regen dus.

Kijk zo doen we samen wat ijswetenschap.




Ik had Wichert nog even moeten vragen een ijsdikte-meting te doen. De weerplaza/winterplaza ijspluim klopt hier beter dan die van het KNMI. Nu is het rijk nog een paar dagen aan de eenden en meeuwen die nog op dunne resten van ijs kunnen staan. Maar daar gaan we geen poll van maken.

Toch een minpuntje voor de wisdom of crowds. Maar goed die hadden dus buiten Wichert gerekend. Blijft een hele waardevolle tool die ik veel vaker ga inzetten om aan de eigen tunnelvisie te ontsnappen.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Jaap verlaan · 17 februari 2021 op 17:34

Hoi hajo ik weet dit weekeinde lente achtig ook lekker hoor maar is er ook nog maar iets op de weerkaarten wat my hoop kan geven op een klein nawintertje? Of is het nu met het lengen van de dagen gewoon klaar.

    Hajo · 17 februari 2021 op 19:04

    Nee, behalve misschien een paar nachtvorstjes zie ik niks meer komen. Wel heb je altijd: maart roert zijn staart en april doet wat hij wil.

Tjeerd · 17 februari 2021 op 19:44

Wederom top berichten de afgelopen dagen Hajo.
Lees ze met veel plezier. Doe deze week nog even een donatie.

Gesloten voor reacties.