Ik heb vanochtend pas gelezen over en gekeken naar de immense watersnoodrampen in Tanger (overvloedige regen) en India (gletsjerbreuk). Met het extra trieste bericht dat onder de doden in Marokko 4 zussen waren. Ik vind het belangrijk bij onze weerpret om daar even bij stil te staan. En ook alvast bij de vele daklozen en armen die nu gaan lijden onder de extreme kou in Europa (straks in Zuid-Oost Europa en Turkije) en Amerika. Want nu wordt het bar!

De kaart bovenaan is van het Canadese weermodel. Die tipt zaterdagochtend de min twintig aan. In het verleden hebben we gezien dat met name rond het IJsselmeer maar ook bijvoorbeeld achter de duinen van Wijk aan Zee een koudemeer kan ontstaan waarin de temperatuur lokaal bij windstilte nog verder kan crashen. Hierboven de laagste waarden van de huidige nacht.

Dat wil zeggen: in Arcen bij Venlo bijvoorbeeld is het kwik nog aan het dalen om half negen. Nu -13,3ºC. En in de grafiek zie je prachtig dat dat puur gebeurt omdat de wind wegvalt en omdat de zon pas net op is (7.56u).

Leggen we dat even tegen de berekening van het Europese model aan: klopt heel aardig alleen de strenge vorst in Harlingen en Wijk aan Zee zie je er niet in terug.

Eens kijken of we waar voor onze belastingcenten krijgen met het Harmonie-model van het KNMI. Zeer beperkt vanochtend! Dan kunnen we het ook gewoon met het Europese model waar we vast iets aan mee betalen.

Of het Amerikaanse model dat ons geen cent kost.

Of het Canadese model idem. Die berekening klopt heel aardig. Jammer dat de kleurschaal moeilijk is af te lezen. Maar toch is het goed dat het KNMI zo’n kleinschalig model heeft. Je leert ervan en bij ons is natuurlijk neerslag en storm ook iets waarop je fijnmazig wilt anticiperen. Die minimumtemperatuur is gewoon verdomd moeilijk te voorspellen omdat het gigantisch verschil maakt of het windkracht nul is ergens of windkracht 1. De lucht hoeft maar net in de onderste 20 meter even tot stilstand te komen en hoppa daar ga je. Zelfs als het daarboven nog licht waait. Wat ook weer duidelijk illustreert wat een drogbeeld het broeikaseffect is. Op ons aardbolletje en ook op andere planeten hebben we het omgekeerde: het “atmosfeer-effect” wat simpelweg zo veel wil zeggen als:

  • Overdag: de zon warmt enkel het aardoppervlak op en de atmosfeer koelt het CONVECTIEF weer af.
  • ’s Nachts: IR-uitstraling naar het heelal koelt het aardoppervlak (of de wolkentoppen) af, de nog warmere atmosfeer beperkt de afkoeling maar ook vooral CONVECTIEF en nauwelijks met IR-straling (weer wel als je mist hebt, want enkel WATERDAMP is een potent broeikasgas in stilstaande lucht, als de lucht turbulent stroomt kun je het hele broeikaseffect sowieso vergeten)
  • En dan heb je nog 70% van de aarde oceaan wat nog hele andere shit is qua weer & klimaat

Als je niet weet wat “convectief” betekent, bedenk dan dat convector een ander woord is voor zo’n klassiek verwarmingselement. Heeft iets met stroming te maken. Straling is waarom het zo lekker is om vloerverwarming te hebben of een kachel of IR-elementen aan de muur. Maar dit terzijde.

Tsjakaa! Het Europees model berekent morgenochtend al -18ºC. Dat betekent dat -20ºC lokaal ook morgen al kan.

Ook hier geeft het Harmonie-model niet thuis. Zelfs -14ºC komt niet de grens over.

As we speak is trouwens de laagste temperatuur in Nederland bereikt. De Achterhoek is naar -14,1ºC gegaan. In een uurtje nog een graad eraf. Valt de wind eerder in de nacht weg kan dat harder gaan en kan Nederland koudepool van Europa worden. We gaan het zien.

Het Europees model gaat lekker koud door vanochtend. Coevorden -17ºC zaterdagochtend en dat is dus het moment van de kaart helemaal bovenaan van het Canadese model.

En dan zondagochtend nog net een keertje zeer strenge vorst lokaal. Dan heb je er dus inclusief afgelopen nacht 12cm natuurijs bij. Op ijsdikte.eu kun je actuele ijsdiktes zien en doorgeven wat jij meet!

Dit is best een heel realistische ijspluim voor zelfs grote delen van Nederland. Zie ook het Omega-weerbericht van gisteravond. Maandagochtend de maximale dikte van 12 tot 18cm en dan mogelijk zelfs tot eind februari gewoon een ijsvloer die dikker blijft dan 6-8cm. Tegen die tijd krijg je weer wakken. Maar die kunnen dan ook goed gemarkeerd zijn. Staan de ijsclubs trouwens in de startblokken om dingen te markeren? Of zitten die ook in lockdown?

Ik had dit weerbericht evengoed kunnen koppen met: “Vandaag hebben we maar één vraag: wordt het -20ºC in Texas?” Voor komende dinsdag staat het op de kaart. Nu zou dat geen record zijn. Dat was −30.6ºC op 8 februari 1933 in Seminole.

Toch is het een klein beetje zo dat Amerika onze koudste februari ooit aan het stelen is. Want het gaat daar fors koud verder. Ook aan de oostkust. Zie deze kaart voor 20 februari. Terwijl wij waarschijnlijk inderdaad aan de zachte kant van de omega komen met aanhoudend nachtvorst maar overdag dooi.

Kom ik weer terug bij mijn vraag: waar is onze ijsprofessor die nu al uit kan rekenen of de ijsvloer eind februari kan halen. Of nog beter: waar is het hele team aan ijswetenschappers dat nu met busjes door het land toert om allerlei meetopstellingen op te bouwen om data te verzamelen? Ahhh nee, het is veel zinniger om over het klimaat in 2200 te publiceren. Met die cargo cult science hoef je ook niet je best te doen je onderzoeksfinanciering rond te krijgen. Je staat dan midden onder de lauwwarme douche waar de geldkraan rijkelijk vloeit.

Laten we dit bericht afsluiten met deze prognose van het KNMI. Ze gaan niet lager dan -12ºC. Tijd voor een poll!

Beter dan de wisdom of crowds kan ik het zeker niet voorspellen!

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Wim · 11 februari 2021 op 09:27

Temperatuur in Hardenberg nu om 9 uur -9, omdat het hier pas laat in de nacht opgeklaard is geen diepvries temperatuur.

Gesloten voor reacties.