mega_pralognan_newbochor (1)

We weten vandaag even helemaal niet waar we moeten kijken in de Franse bergen. Het is overal zoooo mooi! Het heeft juist aan de Franse kant van de Alpen prachtig gesneeuwd de afgelopen dagen. Nu is de zon doorgebroken en ski je in Franse skigebieden als een god in Frankrijk! We maken een ronde en kijken dan nog even naar de prognose! Hierboven en hieronder om te beginnen het megaskigebied Paradiski!

mega_pralognan_newbochor

Paradiski – Pralognan en Vanoise

Van Pralognan wisselen we naar La Plagne in hetzelfde skigebied.

laplagne0902

La Plagne – Paradiski

En natuurlijk nemen we een kijkje in het bekende Les Arcs…

mega_les-arcs_arcabulle

Les Arcs – Paradiski

lesarcs0902

Les Arcs – Paradiski

Even terug naar het noorden komen we in de Portes du Soleil! We beginnen in Châtel…

mega_chatel_morclan

Châtel – Portes du Soleil

mega_chatel_morclan0902A

Châtel – Portes du Soleil

We kijken in Morzine…

morzine0902

Morzine – Portes du Soleil

Een droom! Absoluut stil van… even verderop in Les Gets…

Heerlijke verse sneeuw gewoon. De mooiste fase uit het seizoen tot dusver! Even verderop binnen het noordelijke Savoie Mont Blanc ligt La Clusaz…

laclusaz0902

La Clusaz in Savoie Mont Blanc

En ook Le Grand Bornand is zo’n noordelijk skidorp. Het skigebied heet Massif des Aravis. Heerlijke plaatjes gewoon…

Ietsje naar het zuiden maar nog steeds binnen Savoie Mont Blanc het megaskigebied Les 3 Vallées. Met onder meer Les Menuires….

Roc_des_3_Marches-2017_0209_115000

Les Menuires – Les 3 Vallées

… en een heerlijk panorama in Val Thorens!

valtho0902

Val Thorens – Les 3 Vallées

We zakken verder af naar de Maurienne en nemen een kijkje in Valloire…

valloire-setaz0902

Valloire – Galibier Thabor – Maurienne

En nog zuidelijker in de Isère in Les 2 Alpes.

les2alpes0902

Les 2 Alpes

Helemaal in de zuidelijke Franse Alpen dicht bij de Middellandse Zee is het nog bewolkt vandaag. Kijk even mee op de kaarten…

uitgangssituatie

Vandaag

De bewolking hangt samen met de depressie over Sardinië. De blijft sneeuwbuitjes naar de zuidelijke Franse Alpen sturen. Overal kan van tijd tot tijd een sneeuwbuitje zijn maar verder naar het noorden overheerst de zon.

vrijdag

Morgen (vrijdag)

Morgen is de depressie afgezwakt en opgeschoven maar blijft de stuwing bestaan. Hetzelfde weer dus! De nacht op zaterdag is ijzig koud! De storende factor in het vervolg is de depressie tussen Ierland en Portugal.

zondag

Zondag

Die depressie gaat geleidelijk aan de kou vreten die momenteel over heel West-Europa hangt zoals iedereen ook thuis kan merken. In het weekeinde is daar weer wat bewolking van met name in het Alpenvoorland. Het hooggebergte zal zonnig zijn. Wel trekt de wind aan. Sigaarvormige Föhnwolken zullen te zien zijn. De vorstgrens stijgt naar 1500m. Aangename temperaturen dus op de piste.

zon

Nacht op woensdag

De modellen zijn het nog niet helemaal eens of midden komende week er echt zo’n prachtig rond wolkenloos hogedrukgebied over heel Europa hangt. Het zou een laatste zeer koude nacht in de Lage Landen opleveren. En grand beau in de Franse Alpen. Met de plaatjes van vandaag zie je dat een beetje bewolking wel zo fraai kan zijn maar een paar spetterende strak blauwe dagen zijn iedereen ook gegund.

De aankomende week lijkt sowieso ook een topper te gaan worden. Het is de laatste week voor de krokusvakantie dus wie van minder volle skigebieden met minder Nederlanders houdt die moet aankomend weekeinde al in de auto. De Nederlandse regio noord gaat dan op 18 februari. Midden en zuid en Vlaanderen op 25 februari. De Franse skigebieden zijn er helemaal klaar voor met talloze extra activiteiten voor het hele gezin.

We hopen de komende dagen al wat zicht op het weer in de krokusperiode te krijgen. Volg de verdere analyses hier op Wintersportweerman.nl. Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.