mega_pralognan_newbochor (1)

We weten vandaag even helemaal niet waar we moeten kijken in de Franse bergen. Het is overal zoooo mooi! Het heeft juist aan de Franse kant van de Alpen prachtig gesneeuwd de afgelopen dagen. Nu is de zon doorgebroken en ski je in Franse skigebieden als een god in Frankrijk! We maken een ronde en kijken dan nog even naar de prognose! Hierboven en hieronder om te beginnen het megaskigebied Paradiski!

mega_pralognan_newbochor

Paradiski – Pralognan en Vanoise

Van Pralognan wisselen we naar La Plagne in hetzelfde skigebied.

laplagne0902

La Plagne – Paradiski

En natuurlijk nemen we een kijkje in het bekende Les Arcs…

mega_les-arcs_arcabulle

Les Arcs – Paradiski

lesarcs0902

Les Arcs – Paradiski

Even terug naar het noorden komen we in de Portes du Soleil! We beginnen in Châtel…

mega_chatel_morclan

Châtel – Portes du Soleil

mega_chatel_morclan0902A

Châtel – Portes du Soleil

We kijken in Morzine…

morzine0902

Morzine – Portes du Soleil

Een droom! Absoluut stil van… even verderop in Les Gets…

Heerlijke verse sneeuw gewoon. De mooiste fase uit het seizoen tot dusver! Even verderop binnen het noordelijke Savoie Mont Blanc ligt La Clusaz…

laclusaz0902

La Clusaz in Savoie Mont Blanc

En ook Le Grand Bornand is zo’n noordelijk skidorp. Het skigebied heet Massif des Aravis. Heerlijke plaatjes gewoon…

Ietsje naar het zuiden maar nog steeds binnen Savoie Mont Blanc het megaskigebied Les 3 Vallées. Met onder meer Les Menuires….

Roc_des_3_Marches-2017_0209_115000

Les Menuires – Les 3 Vallées

… en een heerlijk panorama in Val Thorens!

valtho0902

Val Thorens – Les 3 Vallées

We zakken verder af naar de Maurienne en nemen een kijkje in Valloire…

valloire-setaz0902

Valloire – Galibier Thabor – Maurienne

En nog zuidelijker in de Isère in Les 2 Alpes.

les2alpes0902

Les 2 Alpes

Helemaal in de zuidelijke Franse Alpen dicht bij de Middellandse Zee is het nog bewolkt vandaag. Kijk even mee op de kaarten…

uitgangssituatie

Vandaag

De bewolking hangt samen met de depressie over Sardinië. De blijft sneeuwbuitjes naar de zuidelijke Franse Alpen sturen. Overal kan van tijd tot tijd een sneeuwbuitje zijn maar verder naar het noorden overheerst de zon.

vrijdag

Morgen (vrijdag)

Morgen is de depressie afgezwakt en opgeschoven maar blijft de stuwing bestaan. Hetzelfde weer dus! De nacht op zaterdag is ijzig koud! De storende factor in het vervolg is de depressie tussen Ierland en Portugal.

zondag

Zondag

Die depressie gaat geleidelijk aan de kou vreten die momenteel over heel West-Europa hangt zoals iedereen ook thuis kan merken. In het weekeinde is daar weer wat bewolking van met name in het Alpenvoorland. Het hooggebergte zal zonnig zijn. Wel trekt de wind aan. Sigaarvormige Föhnwolken zullen te zien zijn. De vorstgrens stijgt naar 1500m. Aangename temperaturen dus op de piste.

zon

Nacht op woensdag

De modellen zijn het nog niet helemaal eens of midden komende week er echt zo’n prachtig rond wolkenloos hogedrukgebied over heel Europa hangt. Het zou een laatste zeer koude nacht in de Lage Landen opleveren. En grand beau in de Franse Alpen. Met de plaatjes van vandaag zie je dat een beetje bewolking wel zo fraai kan zijn maar een paar spetterende strak blauwe dagen zijn iedereen ook gegund.

De aankomende week lijkt sowieso ook een topper te gaan worden. Het is de laatste week voor de krokusvakantie dus wie van minder volle skigebieden met minder Nederlanders houdt die moet aankomend weekeinde al in de auto. De Nederlandse regio noord gaat dan op 18 februari. Midden en zuid en Vlaanderen op 25 februari. De Franse skigebieden zijn er helemaal klaar voor met talloze extra activiteiten voor het hele gezin.

We hopen de komende dagen al wat zicht op het weer in de krokusperiode te krijgen. Volg de verdere analyses hier op Wintersportweerman.nl. Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.