pluto

De eerste close-up foto’s ooit van Pluto. En wat toont Pluto ons? Een gouden hart. Wat mij betreft genoeg reden om de wishy washy wetenschap van het weervoorspellen vandaag even te verruilen voor 100 procent aandacht voor deze dwergplaneet. Weerkunde heet niet voor niets meteorologie en dat betekent oorspronkelijk: dat wat je aan de hemel kunt zien. Het weer vandaag dus? Pluto!

Vandaag en de komende dagen zullen we nog veel meer verbluffende beelden zien. De resolutie is 1000x hoger dan wat de Hubble Space Telescoop tot dusver heeft opgeleverd.

Beleef het nieuws! Wij zijn een bijzondere diersoort. Wij doen dit gewoon! En lees ook mijn artikel over Area47. Ook dat zijn wij! Ja het is vakantie. Het is op veel plaatsen schitterend weer. Ik zit in Zwitserland. Morgen gaan we de Säntis op. En dus houd ik het kort en simpel met wat copy paste van Wikipedia.

Pluto werd op 18 februari 1930 ontdekt door de astronoom Clyde Tombaugh tijdens het vergelijken van fotografische platen met behulp van een blinkcomparator op het Lowell Observatory in Arizona. Tombaugh was op zoek naar een onbekende Planeet X in een baan buiten Neptunus, die was voorspeld door Percival Lowell.

De naam Pluto is niet geheel willekeurig gekozen: hij begint met de initialen van voornoemde Percival Lowell, de astronoom die lange tijd heeft gezocht naar een negende planeet, maar dit hemellichaam nooit heeft kunnen ontdekken. Een ligatuur van de letters P en L werd gekozen als het symbool van Pluto.

[….]

Op 24 augustus 2006 werd op het 26ste congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht bolvormig is, zich in een baan rond een ster bevindt, niet zwaar genoeg is om kernfusie te veroorzaken én de omgeving van zijn baan schoongeveegd moet hebben van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste drie voorwaarden, maar niet aan de laatste. Daardoor verloor Pluto zijn status van planeet, een status die hij 76 jaar lang had mogen voeren.

Omdat Pluto wel aan de andere criteria voor planeet voldoet, werd een nieuwe categorie in het leven geroepen die Pluto en vergelijkbare hemellichamen moet onderscheiden van de miljoenen andere objecten in ons zonnestelsel; Pluto staat sinds die datum samen met onder andere Eris en Ceres te boek als een dwergplaneet. Er worden voortdurend nieuwe objecten ontdekt die ook de status van dwergplaneet gekregen hebben.

Fijne dag!

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.