De eerste close-up foto’s ooit van Pluto. En wat toont Pluto ons? Een gouden hart. Wat mij betreft genoeg reden om de wishy washy wetenschap van het weervoorspellen vandaag even te verruilen voor 100 procent aandacht voor deze dwergplaneet. Weerkunde heet niet voor niets meteorologie en dat betekent oorspronkelijk: dat wat je aan de hemel kunt zien. Het weer vandaag dus? Pluto!
Vandaag en de komende dagen zullen we nog veel meer verbluffende beelden zien. De resolutie is 1000x hoger dan wat de Hubble Space Telescoop tot dusver heeft opgeleverd.
Beleef het nieuws! Wij zijn een bijzondere diersoort. Wij doen dit gewoon! En lees ook mijn artikel over Area47. Ook dat zijn wij! Ja het is vakantie. Het is op veel plaatsen schitterend weer. Ik zit in Zwitserland. Morgen gaan we de Säntis op. En dus houd ik het kort en simpel met wat copy paste van Wikipedia.
Pluto werd op 18 februari 1930 ontdekt door de astronoom Clyde Tombaugh tijdens het vergelijken van fotografische platen met behulp van een blinkcomparator op het Lowell Observatory in Arizona. Tombaugh was op zoek naar een onbekende Planeet X in een baan buiten Neptunus, die was voorspeld door Percival Lowell.
De naam Pluto is niet geheel willekeurig gekozen: hij begint met de initialen van voornoemde Percival Lowell, de astronoom die lange tijd heeft gezocht naar een negende planeet, maar dit hemellichaam nooit heeft kunnen ontdekken. Een ligatuur van de letters P en L werd gekozen als het symbool van Pluto.
[….]
Op 24 augustus 2006 werd op het 26ste congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht bolvormig is, zich in een baan rond een ster bevindt, niet zwaar genoeg is om kernfusie te veroorzaken én de omgeving van zijn baan schoongeveegd moet hebben van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste drie voorwaarden, maar niet aan de laatste. Daardoor verloor Pluto zijn status van planeet, een status die hij 76 jaar lang had mogen voeren.
Omdat Pluto wel aan de andere criteria voor planeet voldoet, werd een nieuwe categorie in het leven geroepen die Pluto en vergelijkbare hemellichamen moet onderscheiden van de miljoenen andere objecten in ons zonnestelsel; Pluto staat sinds die datum samen met onder andere Eris en Ceres te boek als een dwergplaneet. Er worden voortdurend nieuwe objecten ontdekt die ook de status van dwergplaneet gekregen hebben.
Fijne dag!
13 reacties
Reacties zijn gesloten.