0850_la

Oh jawel. Eindelijk kunnen we nog eens smullen van mooie winterplaatjes. Hoe lang is het geleden? Twee weken? Dat was die Föhnsneeuw toen. De rest van de Alpen al van veel langer in ieder geval. Hier een beeld vanuit het zuiden van Beieren. Niet hyperveel sneeuw hier, maar het is wel een van de weinigen waar de cameralens niet met vlokken bedekt is.

0820_la

Meer naar het oosten is zoals verwacht duidelijk meer sneeuw gevallen en sneeuwt het nu nog steeds. Berchtsgaden is dit.

filzmoos

Nog meer oostwaarts kom je in het Oostenrijkse Salzburgerland terecht. De pistebully’s van Filzmoos kunnen weer aan de slag. Aanstampen die handel!

loser

En in Stiermarken is het uiteraard ook wit. In Loser

tauplitz

… en Die Tauplitz. Uiteraard moet je hoog op de bergen kijken om pas een behoorlijke accumulatie te zien. Die 20 tot 30 centimeter tot vanavond moet te doen zijn.

Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de wind. Reageerder Roger zit momenteel in Katschberg, Karinthië. Het spookt zelf wat helemaal bovenin.

0920_la

 

Waar het net niet gelukt is in Zell am See. Temperatuur net in de plus, waardoor het dorp net groen gaat blijven. Spijtig want het sneeuwt er nu lekker door.

radar

En er is nog meer op komst volgens de radar.

graphe3_1000___12-9245283019_47-6518218623_

Hoe gaat het nu verder? Wel, zoals je al uit de titel kon afleiden … droog zoals je hier op het GFS-ensemble voor een prikpunt in Salzburgerland kan zien. Heel misschien wat komende woensdag. Voor volgende zondag is er wat meer mogelijk. Gelukkig is het koud genoeg om de kunstsneeuwmachines aan te zetten. Voorlopig, want begin volgende week dreigt een korte periode met warmer weer. Verderop meer daarover.

rart_16121421_16121200

Eerst naar de situatie komende woensdag kijken. Een beetje een vergelijkbare situatie met die van vandaag. Aan de oostflank van een nieuw hoog glijdt er koude lucht naar het zuiden, met ook neerslag in. Alleen lijkt het deze keer een net niet situatie te worden. Enkel EC berekent nu wat sneeuw, vooral in Stiermarken.

gfs-0-162

Interessanter is de situatie voor komende zondag. Tussen twee hogedrukkernen van meer dan 1040hPa in zou een klein koudebelletje op grote hoogte over Oostenrijk naar het zuiden kunnen glippen.

gfs-2-156

Sneeuw bij een grondluchtdruk van meer dan 1035hPa? Kan dat? Ja hoor, tuurlijk. Hebben wij in de Lage Landen zelf ook al eens meegemaakt een winter of vijf geleden.

graphe6_1000_465_170___bruxelles

Hoe zit het in de Lage Landen? Zoals te verwachten was heeft het scenario waarbij een nieuwe hogedrukkern noordelijker komt te liggen omdat het op een afgesnoerde koudebel kan rusten het niet gehaald. Vanaf komend weekend wordt het dan wellicht frisser bij ons, met lichte vorst in de nacht en een graad of vijf overdag.

gfs_t2ma_eu_27

En dat is in feite vrijwel normaal weer voor de tijd van het jaar. De grote koude zit in Zuidoost-Europa, aan de oostflank van de hogedrukbolwerken. En aan de noordflank ervan wordt relatief zachte lucht Scandinavië ingeblazen.

gfs_t2ma_nhem_27-bis

Misschien goed om te beseffen dat het nog altijd erger kan. Want warmte van aan de oostkust van de VS wordt nu met een grote boog het Noordpoolgebied ingeblazen. Dat had evengoed op de Alpen gericht kunnen staan, met dan alle regenellende van dien.

img-20161212-wa0007

Afsluitend nog snel naar Frankrijk kijken. Daar is het verhaal al wekenlang bekend. Onder de 2000 meter moeten ze het er doen met opgespoten pistes.

img-20161212-wa0004

Maar daar boven is het allemaal prima. Val d’Isère is dit, met zich op het Barrage de Tignes op de achtergrond.

graphe3_1000_578_457___

Hier sowieso niks van neerslag de komende acht dagen. Pas daarna is er wat mogelijk. Maar … die sneeuwgrens …

gens-0-1-156

Snel gekeken hoe dat zit. Het heeft te maken met een kleine depressie die van over Noord-Afrika naar het noorden beweegt, weer tussen twee hogedrukkernen in. En dat zou aan de voorzijde ervan wel eens heel wat warmte naar de Alpen kunnen brengen. Daarom ook dat je in het ensemble van Oostenrijk die temperatuur plots zag stijgen begin volgende week. Voor Frankrijk zou daar dan neerslag in kunnen zitten bij een sneeuwgrens die toch weer richting de 1800 à 2000 meter klimt. Hmm, voor de meeste Franse gebieden is dat niet echt een probleem, maar voor de lagere zoals Les Gets bijvoorbeeld? Ach, het is nog ver weg en is dus nog lang niet zeker, maar het is toch iets om in de gaten te houden. Vandaag eerst genieten van ons wit Oostenrijks eilandje.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

60 reacties

Gesloten voor reacties.