leogang2202

Leogang vanochtend vroeg. Beetje onwezenlijk buitenaards plaatje zo. Het is opgeklaard en aan de grond nog even afgekoeld vanochtend. Het heeft flink geregend in het weekeinde.  Zie ook de eerste reactie van Derso. Vandaag is het nog eens warm, maar nu wel zonnig. Stilte voor de storm is niet het goede woord maar we gaan wel een fase in met veel meer wolken en sneeuwval dan zon. De titel zegt het al: na vandaag is het woensdag en zaterdag nog eens mooi zonnig in het grote deel van de Alpen en verder praat je over lokale of regionale kleine opklaringen tussen het frontengeweld door.

taisten2202

Nog maar een mooi plaatje dan van deze mooie nog zachte dag in de Alpen

tegernsee

Over de Tegernsee in Beieren zien we hoe ver het front nog weg is vandaag – staat daar trouwens een kapelletje? Je ziet ook dat de winter is weggeblazen afgelopen weekeinde.

topdag

Onmiskenbaar een topdag zo zie je ook in de Zillertal Arena

Schermafdruk 2016-02-22 11.12.11

Wel is het nog heel warm vandaag in de berge. Echt bikiniski! Ik zit zelf volgende week trouwens in de Rudolfshütte…

badgastein

Eddy van Tongeren een collega van Ronaldo stuurt deze live uit Bad Gastien – het is om 11 uur boven al plus tien!

stuwingsauer

Front blijft kleven aan Wintersport-Arena Sauerland – daar minstens 10cm sneeuw

Je ziet op de kaart dat Moskou dan net een sneeuwfase achter de kiezen heeft….

Schermafdruk 2016-02-22 10.12.10

Die sneeuwval is op dit moment aan de gang bij temperaturen net onder nul. Volg het hierrr live.

dinsdagavond

Pas dinsdagavond zijn de Alpen weer koud en sneeuwt het aan de noordkant

sneeuwverw2202

Tot het weekeinde is dit wat er gaat neerdalen – wees teleurgesteld wie teleurgesteld wil zijn

zondagdump

In het weekeinde bouwt zich een zuidkantdump op

Het hele weekeinde staat in het teken van het uitzakken van zeer koude lucht naar Marokko. Dat brengt vrijdag alweer lichte sneeuwval aan de noordkant mee. Dat is al verdisconteert in de accumulatie op de groene kaart hierboven. Wat een depressie zeg. Eerder was het nog of of. Ofwel een zuidkantdump ofwel een beetje sneeuw in Marokko. Nu zien we een systeem ontstaan dat heel Europa in de tang neemt. De Lage Landen komen in een winterse oostelijke stroming. Het gaat ’s nachts ook weer vriezen.

100of200

Wat een enorme bak neerslag zeg

De modellen twijfelen nog of er 100 of 200mm neerslag komt aan de zuidkant. Ook voor Zuid-Tirol en Kärnten komt de 100mm in zicht. Sneeuwgrens vermoedelijk onder de 1000m en zeker niet hoger dan 1500m. Dat gaat weer de bekende plaatjes opleveren. Het kan de grootste dump van het hele seizoen worden tot dusver!

verschilzuidkant

Zoek de 7 verschillen

Het verschil aan de zuidkant wordt in belangrijke mate bepaald door de mate waarin er snel een depressie naar Tsjechië floept die dan een noordstuwing op gang gaat brengen. Het Europese model kiest voor maximale sneeuw aan de zuidkant. Het Amerikaanse model brengt de noordstuwing op gang waaruit het ook in de Lage Landen droog kan sneeuwen (zie Leo’s analyse).

alseenspeer

In het Europese model komt na de zuidkantdump die noordstuwing eigenlijk helemaal niet op gang. Hier worden juist weer de middelgebergten mooi wit zoals ook vannacht en morgen gaat gebeuren. Wat een vreemde kaarsrechte “speer” van sneeuwval op de kaart zeg. Van de Oeral via Moskou en Berlijn helemaal naar Madrid.

2maartduitsland

En Duitsland blijft behoorlijk winteren met op 2 maart alweer een dik sneeuwfront over heel het land. Ja wij Laaglanders moeten weer eens erkennen dat pal aan zee wonen niet het recept is voor echte winters. Daar kunnen de Noorse Fjordenbewoners ook van mee praten. Maar in het ochtendbericht over de Lage Landen heb ik uitgelegd hoe ik de toekomst toch rooskleurig in zie voor ons winterliefhebbers.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.