0850_la

sneeuw in laagste dalen weggeregend

Oef, we zijn er door. Enkel in de oostelijke helft van Oostenrijk regent het nog momenteel. Dat wil zeggen dat het in het grootste deel van de Alpen ondertussen droog is geworden en dat er alweer gaten in de bewolking vallen. Tijd om even de schade op te meten. Maar … zo op het eerste zicht valt het nog redelijk goed mee als ik zo de webcambeelden bekijk. Shoot maar in de reacties met al jullie ervaringen voor diegenen die nu ergens ter plaatse zijn. Hoe liggen de pistes er momenteel bij? Uiteraard liggen de allerlaagste dalen er nu weer grotendeels groen bij.

0920_la

laagste pistes hebben zich nog weten te handhaven

Maar in Zell am See op 750 meter is het onderin nog grotendeels wit. De bomen zijn wel weer allemaal bruin geworden. De regen heeft dus wel degelijk zijn impact gehad.

6884_2016-02-01_0900_243259121afb3aea

Wilder Kaiser nog helemaal wit

En sinds een jaar of zo is Skiwelt om een of andere reden zowat het nieuwe ijkpunt geworden. Hier de Wilder Kaiser nog in de wolken. Maar ook hier nog sneeuw in het dal. Mooi zo, en dan kunnen we nu met z’n allen de handen in de lucht gooien en beginnen juichen en zwaaien, want de komende weken kondigen zich almaar mooier, lees sneeuwrijker, aan. Ja, het zou zelfs best kunnen dat er volgende week geklaagd gaat worden over te veel sneeuw. En wie mijn berichten hier regelmatig leest, die weet dat ik niet al te snel superoptimistisch ben over mogelijke weersituaties. Maar nu dus wel. De ontwikkelingen zijn gewoon heel gunstig. En hoewel je nooit 100% zeker kan zijn, is de kans op eventuele afknappers best klein momenteel.

rart_16020306_16020100

woensdag 24h lang sneeuw

Overmorgen begint het al. Een koufront zakt in de nacht op woensdag langs de oostflank van het Azorenhoog naar het zuiden, recht tegen de Noordkant aan. Het begint nog als regen tot op grote hoogte, maar de sneeuwgrens zakt snel tot onder de 1000 meter. De onzekerheid is eruit. Het front zal ver genoeg doorschuiven om het tot in de lagere dalen te laten sneeuwen, ook al kan het tot woensdagavond duren eer ook Innsbruck weer helemaal wit ziet. Op deze kaart is het niet te zien, maar de bovenluchten worden minstens 24 uur koud. Daardoor worden er vanuit het roos gemarkeerde gebied heel de woensdag lang nieuwe sneeuwbuien naar de Noordkant gestuwd. 20cm sneeuw gaat zeker lukken. Het Europese weermodel laat die noordelijke stuwing zelfs heel donderdag verder aanhouden. Daar zijn zelfs accumulaties tot een halve meter en lokaal nog wat meer mogelijk!

rart_16020500_16020100

donderdagavond ook weer wat sneeuw

Hoe dan ook loopt die noordelijke stuwing donderdagavond met de passage van een zwak warmtefront af. Niets om je ongerust over te maken wat regen betreft. En kijk eens goed naar de linkerbovenhoek van de kaart. Daar zie je de depressie al die volgend weekend voor die zuidkantdump gaat zorgen. Het haalt tegen hoge snelheid het voorliggende koufront in, …

gfs-0-138

koude zuidkantdump

… en zwiept dan langs de oostflank van een nieuw Azorenhoog net onder de Alpen door. Net door dat nog nieuwe Azorenhoog dat zich vanuit het westen nog wat moet settelen, heeft de depressie de kans om zuidelijk genoeg uit te diepen, …

144-7IT

Afrikaanse lucht komt er niet in

… maar niet diep genoeg om een boel warme Afrikaanse lucht naar het noorden aan te zuigen. Nee, het wordt een zuidkantdump met vrij lage sneeuwgrens, …

150-7IT

zuidkantdump trekt via Dolomieten zondag vrij snel door

… en schuift snel door richting de Dolomieten. In de loop van vrijdagnacht begint het langs de westelijke zuidkant al wat te sneeuwen, wat dan snel naar het oosten uitbreidt. Het echte zwaartepunt van de neerslag komt zondag pas. En hoeveel? Wel, dat is nog te onzeker. Het hangt ervan af hoe ver die trog naar het zuiden uitzakt. Het Europese ECmodel is heel consitent en berekent de ene run na de andere accumulaties tot lokaal een meter sneeuw. Jammer genoeg zijn de Amerikanen ook consistent in hun berekeningen. Daar minder dan een halve meter. Dat moeten we de komende dagen blijven opvolgen.

rart_16020806_16020100

volgende week vertrokken voor koele wisselvallige periode

Maar laat dat geen slecht nieuws zijn voor de Noordkant. Integendeel zelfs. Een warme föhn zit er niet aan te komen komend weekend. En net door de meer zuidwestelijke ligging van het nieuwe Azorenhoog in vergelijking met de voorbije tien dagen kunnen depressies ook wat zuidelijker Europa binnentrekken vanaf volgende week. Het ziet er dus momenteel naar uit dat er geen nieuwe zachte fase gaat aanbreken. Sneeuwfront na sneeuwfront wordt er nu berekend. Ja, het gaan echt witte carnavalsweken worden. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

60 reacties

Gesloten voor reacties.