Al wie vandaag vroeg uit de veren was, heeft een schitterende zonsopgang gezien. Enkel in het oosten van Nederland hangen er meer wolken, hogere wolken in het zuidoosten en laaghangend in het noordoosten. Maar ook die gaan straks door tijdelijke luchtdrukstijgingen meer en meer oplossen. Het belooft vandaag dus een topdag te worden en dat wordt het ook: rustig weer, flink wat zon en temperaturen die zowaar tegen de 20°C aanhurken. Dat is lang geleden zeg. Laat die winterjas dus maar thuis vandaag. In de Hoge Ardennen daarentegen blijven vandaag langere tijd wat wolken aanwezig. Geniet er in ieder geval van, want dit wordt waarschijnlijk de beste dag van de hele werkweek.[dc_slider slider=”16877″ captions=”true”]Niet zo in de Zwitserse en vooral de Oostenrijkse Noordalpen, waar vandaag, en deels ook morgen, van over Duitsland een hele reeks buien tegen aan klappen. De sneeuwgrens ligt eerst rond de 1400 meter, maar stijgt in de loop van de dag tot net boven de 2000 meter. Tsja, de meizon laat het tussen de buien door al goed opwarmen. Neemt niet weg dat we vandaag nog een boel mooie webcamplaatjes kunnen gaan spotten. Zie ook de foto bovenaan dit artikel van deze ochtend in Steinach am Brenner.[dc_slider slider=”16884″ captions=”true”]Ook dinsdag is het aangenaam toeven in Nederland. Maar niet zo in België, waar de bewolking in de loop van de ochtend al gaat toenemen vanuit het westen, rond het middaguur gevolgd door regen. In de loop van de avond is ook het zuidelijk deel van Nederland aan de beurt. Gek dat het daar wat langer duurt, maar dat komt doordat die regenzone (occlusiefront) helemaal oost-west gaat kantelen. Het noorden van Nederland gaat dus helemaal niets merken van het slechtere weer in het zuiden. Nee, daar wordt het zelfs een beetje terrasjesweer met veel zon en temperaturen rond de 20°C. In het uiterste noordoosten komen dinsdagavond wel meer wolken voor.
En dan is het vanaf woensdag weer overal in de Lage Landen weer wat minder. Niet dat het zo koud, grijs en nat wordt als de voorbije week. Het gaat meer om buien die in de loop van de dag ontstaan, met tussendoor ook nog wat zon. Het noorden van Nederland houdt het op sommige plaatsen zelfs helemaal droog. Maar de laatste week van de weerkundige lente had voor vele mensen toch anders mogen verlopen. Woensdag klapt hetzelfde occlusiefront tegen de Franse en Zwitserse Alpen, met een sneeuwgrens net onder de 1500 meter. Tot vrijdag kan daar ruim een halve meter verse sneeuw vallen.
Als afsluiter van vandaag ga ik nog even wat dieper in op de langere termijn, en wat de ensemblepluimen ons kunnen leren. Op temperatuurspluimen zie je de spreiding tussen de meest koude en de meest warme oplossing al na enkele dagen sterk toenemen. Soms is dat omdat er onzekerheden zijn over de timing van regenzones die ons passeren (zoals aanstaande woensdag bijvoorbeeld). Op een bewolkte, regenachtige dag kan het natuurlijk niet warm worden in de zomer. Maar meestal neemt de spreiding in een pluim toe, omdat de weermodellen met verschillende scenario’s naar voren komen. Er wordt dan al snel gezegd dat de verwachting onzeker is, en in feite is het dat ook, maar je kan er wel degelijk trends uithalen. Er zijn sites op het internet waar je ook de individuele weerkaarten van elk ensemblelid kan bekijken. En als je die allemaal bekeken hebt, kan je er bepaalde patronen in herkennen en kan je verschillende ensembleleden met eenzelfde weerbeeld clusteren, zonder dat je het over details zoals de exacte hoeveelheid zonneschijn of temperatuur hebt.[dc_slider slider=”16894″ captions=”true”]Welke trends zijn er nu voor de langere termijn, en dan bedoel ik de eerste weerkundige zomerweek, na komend weekend dus. In maar liefst 75% van de ensembleleden gaat het Azorenhoog zich uitbreiden naar het noorden tot het noordoosten. Een hele grote kans dus. Op het eerste zicht is dit fantastisch nieuws, want “daardoor stijgt ook de luchtdruk in de Lage Landen, met dus meer kans op zonniger en warmer weer” hoor ik je al denken. Maar bijna de helft van de leden die voor de drukstijgingen gaan, laten het Azorenhoog te ver naar het noorden doorschieten, waardoor de bovenluchten bij ons en vooral in Z-Europa te koud blijven, en dan wordt het bij ons toch allemaal wat minder. Samengevat is er na volgend weekend zo’n 45% kans dat het bij ons heel wat droger, zonniger en vooral warmer wordt, met temps tot 25°C (zou het dan toch die 7e juni worden 😉 ). 35% kans op oostenwinden bij ons, maar met meer wolken en buien. En over die laatste 25% wil ik het eigenlijk niet hebben (if you know what I mean). Die drukstijgingen komen er dus waarschijnlijk. Nu nog hopen dat die hogedruk een voor ons gunstige locatie kiest. Ik weet al waar ik voor duim. En jullie?
55 reacties
Gesloten voor reacties.