livigno1812

Onderaan dit bericht kan iedereen weer zelf zijn of haar sommetje maken over hoeveel sneeuw er komt in de kerstweek met de opgetelde sneeuw van Karlijn en Chanel.Eigenlijk had de sneeuw van de afgelopen 24 uur ook een naam kunnen krijgen. Laten we dat gewoon op de officiële naam “Engel” houden. De eerste fase daarvan dan, want na het koufront vanddaag een double whammy van een dubbel warmtefront. Overal waar het vanochtend nog mooi wit was zal het er vanmiddag verregend uit zien. Dat wil zeggen onder de sneeuwgrens die boven de 2000m komt te liggen.

valgardena1812

De zuidkant beleeft momenteel een lange zonnige fase met als enige probleem dat er onder 1500m nauwelijks sneeuw is. Livigno presenteert zich daarbij met zijn 1800m weer als een van de meest betrouwbare sneeuwzekere skidorpen van de Alpen. Vanmiddag dan eindelijk de lancering van de prijsvraag waarbij je een *** accommodatie voor 2 personen tijdens het freeride festival van 31 januari tot 7 februari kunt winnen. Het Val Gardena ligt 500m lager en daar zien we dan ook een groen dal. Wel staan hier ’s nachts de kanonnen vol open en zullen in rap tempo pistes en liften worden geopend. De actuele stand zie je hierrr: 117 van de 461km piste is open en 86 van de 199 liften draaien. We moeten wel eerlijk erkennen dat dit een verhouding is die meer past bij een Wintersport-Arena Sauerland dan bij een van de Sella Ronda wereldberoemd Alpenresort. De blik op Langkofel vanochtend is natuurlijk niet te versmaden! Het Alpenlandschap is gewoon schitterend in veel soorten condities…

lesdeuxalpes1812

Les Deux Alpes heeft echt problemen. Er is wel wat sneeuw gevallen maar zuidelijk van de Maurienne zit er gewoon nauwelijks iets aan te komen. Men schijnt actief bezig te zijn gasten af te bellen om ook de drukte op de paar liften die open zijn nog mee te laten vallen. Zie eens hoe men in dit om zijn offpiste hellingen fameuze skigebied tegen een poedersuikertje aan zit te kijken vanochtend. Ook Karlijn zal hier nauwelijks meer dan een poedersuikertje brengen.

brixen1812b

Het Brixental is beneden natuurlijk ook groen en dat is met zijn 800m ook typisch een omgeving waar de race nog niet gelopen is. Als er zondag al sneeuw valt op die hoogtes zal het maandag en dinsdag vermoedelijk weer weg dooien. Hogerop in het skigebied ziet het er natuurlijk wel prachtig uit zoals je hierrrr op onze webcampagina van het partnergebied kunt zien. We horen in de reacties van mensen die toch onder de 1000m aan het annuleren zijn. Tja, afhankelijk van hoe je erin staat valt daar wat voor te zeggen. Dat moet ieder echt voor zichzelf beslissen.

chamonix1712b

Chamonix is natuurlijk zo’n plek waar je al snel sneeuw tegen komt. Beneden in het dorp vandaag ook regen en zelfs hier op 1913m zal men van de sneeuw in de drup gaan. Engel heeft hier wel 20cm gebracht. Dat is voor alle pistes boven 2000m absoluut ook voor de rest van het seizoen veel waard.

chamonix1712a

Chamonix op 3456m: tja dit is een plek waar ik mogelijk wel een meter sneeuw zie vallen uit Engel. Of dat lukt zullen we morgenochtend bekijken. Een halve meter zal het nu zeker al zijn.

andermatt1712

Andermatt is vanochtend erg mooi. En dat geld ook bijvoorbeeld voor de Arlberg in Oostenrijk.

bettmeralp1812

Dit is de Bettmeralp vanochtend. In deze omgeving hebben wij ook een “scout” – de sneeuwpensionado Joke – die gisteren 20cm sneeuw meldde vanaf de naburige Riederalp. De witte kerst gaat hier zeker wel lukken ook al zal het vanmiddag ook hier regenen.

zinal1812

En dit is Zinal in het Val d’Anniviers. Ook zo’n ultrasneeuwzekere plek die je gewoon altijd kunt boeken. Voor dit dorp is dit een extreem sneeuwarm plaatje. Normaal zie je hier altijd meters.

hirschegg-zaferna1812

Zelfkastijding: Kleinwalsertal! Beneden helemaal groen. Dit is echt een Schneeloch en ik heb als rasoptimist dan ook goede hoop dat hier een halve meter gaat neerdalen in het weekeinde. Valt het tegen dan slik ik die teleurstelling binnen 30 seconden door. Mijn voorbeeld hierbij? Robert de Niro in de film Heat. Zie deze clip. Ik geniet dus van maximale “gratis” voorpret tot eventueel tegenvallende feiten voor mijn neus zijn en laat de teleurstelling dan binnen 30 seconden los. Mijn vrouw heeft weer liever een lage verwachting zodat het alleen mee kan vallen. Ieder moet daar op zijn eigen manier mee omgaan. Wat is het meest realistisch voor onze stek komende week? 10-25cm waardoor het erom hangt of echt alle pistes snel klaar zullen zijn voor maandag.

ifen1812

Hogerop is alles natuurlijk prima en wordt het sowieso alleen maar beter. Al was het omdat bovenin door de snellere opstijgende thermische bewegingen altijd dubbel zo veel valt als beneden in het dorp. Hier de Hoher Ifen in Kleinwalsertal vanochtend. Dat is ons hoogste punt komende week.

boden1812

Double whammy: zelden zie je twee warmtefronten zo achter elkaar aankomen. Gisteren liet ik die kaart ook al zien en beschreef ik hoe het front een extra kronkel kreeg. Het front breekt en dan gaan die warme pakketten lucht als een treintje achter elkaar aan in de harde westelijke stroming die de winter ergens terig naar Moskou blaast!

nachopzondag

We houden ons weer vast aan het Europese model vanochtend. Daar toch in de hogere resolutie de meeste neerslag voor de Alpen. Hier zie je een typisch plaatje van Karlijn in de nacht op zondag. De echte thermische (convectieve) sneeuwbuien zitten vooral in Noordoost-Zwitserland en Oostenrijk in de stuwingszones. Wat is dat ook al weer? Dat zijn dus plekken als Kleinwalsertal, Montafon en de Arlberg maar ook de SkiWelt en Die Tauplitz. Gebieden als Sölden, Stubai, Tuxertal liggen “inneralpien” en krijgen minder neerslag. Hoe het precies uitpakt is dan nog erg moeilijk te zeggen. Zelfs voor de Lage Landen is het vaak niet te doen de millimeters goed te krijgen. Laat staan daar waar de joghurt van de onderste luchtlagen moeizaam om bergketens heen manoeuvreert waarbij het precies aan kan komen op een paar graden verschillend waaiende wind. Dat de Franse Alpen minder krijgen uit Karlijn is intussen wel duidelijk toch?

1ekerst

Het Europese model houdt gewoon staande dat er met kerst een nieuwe sneeuwfase komet: Chanel gaan wij die dopen. Ook dit is een double push maar dan van het koude soort. Relatieve kou moet je dan weten: maandag en dinsdag wordt het weer zo warm in de Alpen dat alles al zowat een koufront is wat binnenkomt. Het zal in elk geval even duren tot de sneeuwgrens weer mooi daalt. Hier zie je dat voor  1e kerstdag.

2ekerst

Op tweede kerstdag is de potentie groter: zie hier Chanel deel 2. Het is dan al afgekoeld zodat hier alles meteen als sneeuw valt tot in de allerlaagste dalen. Tja maar dat is voor velen dan al de laatste vakantie dag voor vertrek op zaterdag. In de huidige berekening loopt de luchtdruk zaterdag al weer op en heb je een probleemloze reisdag. Dit moeten we ook in de gaten houden.

[metaslider id=51023]

Reken maar weer uit in 3 stappen! In Kleinwalsertal wat natuurlijk een echt Schneeloch is gaan we van 8 naar 32 naar 41mm vanochtend. Deze berekening is extra gul. Een range van 10 tot 50cm sneeuw in het weekeinde is al mogelijk en dan nog eens 5-20cm met de kerstdagen. En de reacties zie je iedereen voor zichzelf dealen met de situatie in ieders bestemming. Ik denk dat we maar een beetje aan healing moeten doen samen. Het is gewoon allemaal erg extreem.

[metaslider id=51048]

Hier dan afsluitend wat echt extreem is. Subtropische temperaturen op de berg op maandag en dinsdag en woensdag nog een stukkie voor het donderdag op eerste kerstdag met die binnentrekkende sneeuw weer afkoelt. Maar wel FANTASTISCH ZONNIG in de Alpen. Subliem wandelweer en waar genoeg sneeuw is gevallen ook skiweer. Probleem: ’s nachts is de vraag of er boven kunstsneeuw gemaakt kan worden. Daar waar het het hardst nodig is – beneden – lukt dat zeker wel! Zie de temperaturen in de nacht op 2m. De hogere temps zijn op 1500m overdag. Tja, dat is dus een idioot spanningsveld…. ik snap dat niemand daar meer wijs uit wordt… subtropische temperaturen in de kerstweek en toch ook optimisme vanwege Karlijn en Chanel? Tja in het allerslechtste geval brengen die twee namen jouw skidorp en skigebied niet meer dan 2x 5cm sneeuw en wordt het een wandelweek of hutje mutje skiën op de weinige pistes en liften die open zijn. Het is moeilijk dit voor jezelf op een rij te zetten. Can you take the….. HEAT?

PS hier nog een kort apart bericht over de steeds serieuzere winterkansen voor West-Europa rond de jaarwisseling.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

85 reacties

Gesloten voor reacties.