Vandaag om 12:02 uur begint het astronomische voorjaar. De zon staat op dat tijdstip loodrecht boven de evenaar. Maar van voorjaarstemperaturen is nog lang geen sprake, getuige bovenstaande openingsfoto van krokussen in de sneeuw. We blijven minstens nog een volle week in de greep van overwegend oostelijke winden, waarmee nog steeds Noord- en Oost-Europese transportkoude ons ten deel valt. Overigens niet alleen bij ons, maar grote delen van Europa zijn nog steeds veel te koud voor de tijd van het jaar. De late wintersporters bevalt dit natuurlijk goed, maar de meeste mensen snakken zo langzamerhand naar wat hogere temperaturen met een lekker zonnetje erbij. Kijken we naar de kaarten voor de komende periode van 7 dagen, dan wordt deze laatste groep aardig op de proef gesteld. Zoals gisteren al gemeld, trekt er vandaag een tandemdepressie over Midden-Europa. De neerslaggebieden laten weer een mooie verse laag sneeuw achter in bijna alle skigebieden. Zelf het zuiden van ons land heeft vandaag met de neerslag daarvan te maken, maar hier is het overwegend regen met af en toe natte sneeuw.
Maar in het Sauerland is dit al heerlijke droge poedersneeuw. En kijk eens naar bovenstaand diagram van het Amerikaanse weermodel voor dat gebied, dan is daarop te zien dat het continue vriest tot volgende week woensdag/donderdag. De kaarten van het Europese weermodel houden de kou daarna zelfs nog langer vast. Nog steeds prachtige omstandigheden voor een korte ski-break op een afstand van slechts een paar uur rijden van huis.
Naast het Sauerland heeft het westelijk Alpengebied vandaag ook te maken met de neerslag van die tandemdepressie. Sneeuwvalgrens zo ongeveer rond de 1.000 meter hoogte. In Oostenrijk neemt de bewolking vandaag langzaam toe en de zon krijgt het steeds moeilijker. In de middag begint het dan in Vorarlberg al te sneeuwen bij een sneeuwvalgrens 600 en 1.000 meter. Vannacht is dan de rest van het land aan de beurt. In de meeste gebieden moet dit toch een verse laag van ongeveer 10 cm opleveren.
Donderdag (21 mrt) moet het in het grootste deel van de Alpen mooi gaan opklaren, maar Oostenrijk blijft wat langer in de bewolking hangen met zelf kans op wat kleine sneeuwbuitjes. Vrijdag (22 mrt) wordt het dan bijna overal een mooie zonnige dag. In het oosten van de Alpen behoorlijk lage temperaturen, maar in de westelijke Alpen hoge temperaturen, waardoor –ten minste voor die dag- even sprake kan zijn van bikini-ski-weer. Dus in het oosten Kaiserwetter en in het westen Grand Beau.
Zaterdag (23 mrt) zien we vanuit het westen een klein lagedrukgebied naderen, die in de Franse en Zwitserse Alpen voor wat sneeuw zal zorgen. Gisteren werd nog verwacht dat deze neerslag pas ’s avonds zou arriveren. Dit lagedrukgebiedje trekt al uitdiepend richting de Middellandse Zee en de bijbehorende fronten zorgen zowel zaterdag als zondag (24 mrt) in het gehele Alpengebied voor af en toe neerslag, met het zwaartepunt ten zuiden van de alpenhoofdkam. De sneeuwvalgrens ligt daarbij in de oostelijke Alpen tussen 600 en 900 meter, maar in de westelijke Alpen wat hoger tussen de 1.000 en 1.400 meter. Nou liggen daar de skigebieden ook wat hoger, dus dat is niet zo’n probleem.

 
De dagen daarna, zeg t/m  woensdag (27 mrt), zal het rustig weer zijn met perioden met zon, waarbij een sporadische sneeuwbui tot de mogelijkheden blijft behoren. Zie bovenstaand ensemble voor de omgeving van Königsleiten in de Zillertal Arena, waar van 22 t/m 30 maart Hajo’s ski-clinic-week plaats vindt. Zo laat in het seizoen en dan (bijna) geen firn maar poedersneeuw, wie had dat verwacht. Laatbeslissers kunnen zich nog aanmelden, maar moeten wel héél snel zijn!
Hieronder nog even de bizztravel sneeuwhoogte-app uploads van de afgelopen 2 dagen. Op alle foto’s heerlijke poedersneeuw.[fbphotos id=566301123404097]


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

45 reacties

Gesloten voor reacties.