montblanc2

De Mont-Blanc trotseert ieder weer. De top altijd wit. De schouders altijd meters sneeuw en ijs torsend. Hoe mooi dit plaatje van vanochtend 6 uur. Beneden in Chamonix regent het al. De sneeuwgrens is aan het dalen. Diep aan het dalen.

montblanc

Schitterend wit.

montblanc3

Het de wolkenzee in het dal. Die wolken gaan echt wel stijgen en de komende 48 uur moet je gewoon niet op die berg zijn. En op geen enkele berg eigenlijk naders dan in de hut. Blijf lekker binnen en speel kaart of lees een boek.

koudnachtje

Ondertussen in Nederland. Een ijzige nacht. Als je vanochtend de hond uitlaat het je zeker al een winters gevoel. In Eelde is het de op 10 na koudste ochtend van 10 augustus sinds 1906. In Leeuwarden de op 1 na koudste sinds 1957. Volg hierrr of we in de top 10 komen vandaag met de laagste maximumtemperatuur.

Schermafdruk 2016-08-10 08.11.26

De buien die vanochtend vallen zijn de sneeuw in de Alpen. De bovenlucht is zo koud dat er geen zonnestraling nodig is om de thermiek (of thermische uitwisseling) op gang te brengen. In Duitsland een pittig onweer. Heeft dat ook nog in Brabant en Limburg huisgehouden?

Schermafdruk 2016-08-10 08.16.26

Echt fraai ziet het er niet uit voor het vervolg. Dinsdag pieken we even qua temperatuur. Dan meteen twee dagen regen en weer koeler verder. Weeronline zat er duidelijk naast op 6 augustus. Hoe doe ik het deze zomer? De berichten zijn allemaal vluggertjes. Ben natuurlijk ook druk met andere dingen. Nu het boek op rolletjes loopt vooral met de voorbereiding van de winter en die wordt geweldig!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.