mega_snow-park0510

In de Alpen is alles rustig vanochtend. De koetjes in La Clusaz in Savoie Mont Blanc grazen vredig en hebben ook niets te vrezen de komende periode behalve meer nachtvorst dan en lage middagtemperaturen.

savoiemb0510

Hier de pluim voor Savoie Mont Blanc. Je ziet de afkoeling op 1500m en op 5km. Op de top van de Mont Blanc gaat het meer dan 25 graden vriezen. Neerslag is niet of amper in het vizier tot ver in oktober. Nee het geweld komt in het oosten de komende uren. Concreet over de Oostzee en in Oostenrijk. Eerst nog wat plaatjes…

zugspitze0510

Uitzicht Zugspitze

zugspitze

Ander uitzicht Zugspitze – zonsopkomst

innsbruck0512

Innsbruck uitzicht over de stad naar zuiden vanaf Seegrube

niederdorf

Dolomieten aan de zuidkant – let op de schoorsteenpluim recht omhoog

Je ziet de nachtvorst overal ’s ochtends. Aan de zuidkant is echt alles rustig. Aan de noordkant ook? Laten we eens hogerop kijken op 5km…

500hpa

Nu vanochtend al waait het hard op 5km. Zie de krul op de kaart!

marquart0510

Op bovenstaande foto van Marquartstein zie je naast de gewone cumulussen rechtsboven ook al een zuivere lenticularis (lensvormig of sigaar). Die wijst altijd op harde wind. In het midden zie je meer van die sigaarvormen. Die wolken staan stil terwijl de wind erdoorheen blaast.

stormvloed

Vanmiddag zijn er al heftige windstoten over de Oostzee. Het is een Oost-Noordoostenwind. het druk het water tegen de Duitse kust aan. Daar komt met vloed echt hoogwater van.

schneegrenze800m

Ook vanavond al begint het te regenen en te sneeuwen. De Hochkönig ligt bij Salzburg, de Schneeberg al bijna bij Wenen. het zit dus echt ver in het oosten en de plaatjes zullen dus vooral komen uit Loser, Die Tauplitz en Obertauern. En wordt ook St. Martin am Tennengebirge al weer wit op 1000m?

aanhoudend

En dan in de Lage Landen… wat afkoeling. Verder flatlinen. Amper neerslag. Rustig nazomeren. Geniet ervan!

PS En dit in Haïti is niet fraai!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.