moelltaler0907

Vanavond zakt de sneeuwgrens in Oostenrijk nog één keer naar 1600m, waarna het kwik in enkele dagen tijd weer 10 graden gaat stijgen. Morgenvroeg dus nog eens leuke plaatjes, maar op de gletsjers kunnen we nu altijd terecht voor sneeuw zoals hier op de Mölltaler gletsjer.

steinernenmeer0609

Dit is het Steinerne Meer bij Saalfelden en Leogang. De kiek is van Hans Hartl, mijn paraglidingleraar. Hij weet ook de naam van deze typische septembersneeuwval: Schutzengelschnee. Hij vermoed dat de naam komt van een geval dat ooit iemand in september in een sneeuwstorm bijna is bevroren, maar dat de zonnewarmte net op tijd terug kwam om redding te brengen. Over beschermengel gesproken: toch wel dikke humor van Gordon in Athene! Een arts zei tegen hem: “U heeft echt een beschermengel op uw schouder”. Gordon: “Nou dan mag die nu even op mijn andere schouder gaan zitten, want deze doet erg pijn”.

zuidereiland

Op het zuidereiland is zoals ik gisteren ook noemde voor de tiende keer deze winter sneeuw tot in het laagland gevallen (meer foto’s) en de boeren zijn er klaar mee! Zo moet het ook zijn geweest met de vikingen die in het Middeleeuwse Klimaatoptimum op het groene Groenland waren gaan boeren, toen de Klein IJstijd arriveerde rond 1350. Alleen was er toen nog geen boekdrukkunst of internet voor een nieuwskop: “Groenlandse boeren zijn ziek van de sneeuw”.

calgarysnow

Gisterochtend werd men in Calgary op 1048m hoogte zo wakker (meer foto’s en tweets)! Komt wel vaker voor in september. Alleen 10 september 2014 was gekkenhuis toen er 35cm zomersneeuw viel en ongeveer een miljoen bomen om knikten. Lees hierrr wat wij destijds over deze snowtember maand in Canada schreven.

straalstroom

Verder is het allemaal wel bekend nu. Scandihoog neemt het over vanaf morgen. De atmosfeer is daarbij heel gelaagd opgebouwd. Aan de grond zwakke wind uit het noorden. Dan op rond 1500m hoogte oostenwind rondom het hogedrukgebied waarop ook wolkenvelden binnen drijven en hele lichte regen mogelijk is. Op grote hoogte is de wind weer noordelijk wat je aan cirruswolken zou moeten kunnen aflezen.

zondagavond

Al dagen zijn de twee grote modellen het niet eens over het komende weekeinde. In het Amerikaanse model komen pas maandag de eerste buien uit Frankrijk aanzeilen als het Scandihoog wordt weggedrukt.

zaterdagmiddag

In het Europese model gaat het zaterdag al mis. Dat zou echt erg jammer zijn.

pluimoudeliedje

Wel weer leuk in het Europese model is de waarschijnlijk dode mus van een dag met 27ºC in Limburg. Dat zou donderdag de 16e moeten zijn als onder invloed van de aanhoudende stormdepressies bij IJsland de wind strak in de zuidhoek komt te staan terwijl de neerslag zoals deze zomer al vaak zich beperkt tot de Britten. Goed dat zien we dan wel weer. Eerst even paar dagen gaan genieten van het Scandihoog! Pak je vitamine D!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

4 reacties

Gesloten voor reacties.