Zojuist komt deze foto binnen (klik voor grotere afbeelding). Renate kiekte hem in Val Thorens en stuurde hem met de Bizztravel Sneeuwhoogte App door. Mooie grote droge vlokken. Dat is als je omlaag gaat nog wel anders: in Les Menuires sneeuwt het maar zien we nog druppels op de HD camera. Dat is op 1450m en dat is ook de sneeuwgrens waarmee de nieuwe intense sneeuwval vandaag is begonnen. Vanavond gaat dat zakken naar 800m en in Oostenrijk morgenvroeg zelfs naar 500m. Dat gaan we morgen natuurlijk meteen controleren in Innsbruck dat op 575m ligt.

Wat het huidige sneeuwfront doet moet je maar volgen op de Europese buienradar. Daarna gaat de luchtdruk sterk toenemen en komen de volgende warmtefronten niet meer door met neerslag maar alleen met bewolking en tijdelijk zachte lucht. Het mooiste moment komt dan op 2 januari – in Zwitserland is deze “tweede nieuwsjaarsdag” een vrije dag, de Berchtoldstag – als er een echt glijbaantje gevormd wordt. Hierboven het moment waarop een koufront dan even de hogedruk insnoert en toch mooie sneeuw tot in de laagste dalen kan gaan brengen. Daarna herstelt het hogedrukgebied zich, maar blijven de lagere temperaturen 

Als we inderdaad hogedrukweer gaan krijgen dan worden twee soorten ensemblegrafieken steeds belangrijker. Beide van meteociel.fr: die met de temperatuur op 2m hoogte in verband met inversievorming (koud beneden en warm boven) en die met de luchtdruk (zie hierboven voor het Val d’Anniviers in Wallis). Een stelregel is dat je boven de 1025hPa zelden meer neerslag hebt. En dat je toch wel onder de 1015hPa moet zitten om neerslag van betekenis te hebben. Boven 1030hPa zijn er meestal ook geen wolken meer behalve dalnevel ’s ochtends en dunne cirrusveren en (korte) vliegtuigsporen op zeer grote hoogte. Vanochtend zien we dus dat de zwarte GFS-hoofdrun van 00u hoog in het ensemble zit qua luchtdruk met ruim een volle week boven de 1030hPa vanaf 3 januari. Dan ga je dus kijken wat de rode lijn van het ensemblegemiddelde in de komende runs gaat doen. Dat ga ik verder uitleggen in de volgende weertutorial.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=521871567847053] 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.