Zojuist komt deze foto binnen (klik voor grotere afbeelding). Renate kiekte hem in Val Thorens en stuurde hem met de Bizztravel Sneeuwhoogte App door. Mooie grote droge vlokken. Dat is als je omlaag gaat nog wel anders: in Les Menuires sneeuwt het maar zien we nog druppels op de HD camera. Dat is op 1450m en dat is ook de sneeuwgrens waarmee de nieuwe intense sneeuwval vandaag is begonnen. Vanavond gaat dat zakken naar 800m en in Oostenrijk morgenvroeg zelfs naar 500m. Dat gaan we morgen natuurlijk meteen controleren in Innsbruck dat op 575m ligt.

Wat het huidige sneeuwfront doet moet je maar volgen op de Europese buienradar. Daarna gaat de luchtdruk sterk toenemen en komen de volgende warmtefronten niet meer door met neerslag maar alleen met bewolking en tijdelijk zachte lucht. Het mooiste moment komt dan op 2 januari – in Zwitserland is deze “tweede nieuwsjaarsdag” een vrije dag, de Berchtoldstag – als er een echt glijbaantje gevormd wordt. Hierboven het moment waarop een koufront dan even de hogedruk insnoert en toch mooie sneeuw tot in de laagste dalen kan gaan brengen. Daarna herstelt het hogedrukgebied zich, maar blijven de lagere temperaturen 

Als we inderdaad hogedrukweer gaan krijgen dan worden twee soorten ensemblegrafieken steeds belangrijker. Beide van meteociel.fr: die met de temperatuur op 2m hoogte in verband met inversievorming (koud beneden en warm boven) en die met de luchtdruk (zie hierboven voor het Val d’Anniviers in Wallis). Een stelregel is dat je boven de 1025hPa zelden meer neerslag hebt. En dat je toch wel onder de 1015hPa moet zitten om neerslag van betekenis te hebben. Boven 1030hPa zijn er meestal ook geen wolken meer behalve dalnevel ’s ochtends en dunne cirrusveren en (korte) vliegtuigsporen op zeer grote hoogte. Vanochtend zien we dus dat de zwarte GFS-hoofdrun van 00u hoog in het ensemble zit qua luchtdruk met ruim een volle week boven de 1030hPa vanaf 3 januari. Dan ga je dus kijken wat de rode lijn van het ensemblegemiddelde in de komende runs gaat doen. Dat ga ik verder uitleggen in de volgende weertutorial.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=521871567847053] 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.