Ik kan nog niet beloven dat de vorst na 4 dagen pauze vanaf zondag eind volgende week weer terug is. Maar wel staan de huidige ensembles het toe alvast een volgende etappe van winter 2022-2023 te schrijven. Zondag dus een dooiaanval die de vorst wegjaagt … maar gelijktijdig gaat het pittig vriezen in het Oekraïnse oorlogsgebied. Om nog te zwijgen van Amerika.

Ik neem de ensembles van beide modellen in een moeite door. Ze zijn het echt roerend met elkaar eens. En het Amrikaanse model perst er dan meteen een tweede vorstperiode voor de Lage Landen uit. Meteofiction. Nog even niet doen. OK, twee kaarten dan ….

Eerst de situatie met de dooiaanval bij ons en kou in Oost-Europa inclusief de Oekraïne. En ai wat heeft Merkel daar nu weer over gezegd. Ik zeg verder maar even niets. Wel over het weer…

Kijk op 27 december is alles allang weer vastgevroren volgens de meteofiction van het Amerikaane model. Natuurlijk volgen we het op de voet.

Maar vooral Amerika wordt koud. Echt super koud. De opmaat morgen donderdag ziet er zo uit.

En dan op 24 december (ook meteofiction dus) bruut koud langs de hele oostkust inclusief sneeuwstorm en al. En dus ook die houden we in de gaten.

Even het ensemble voor Chicago. Op weg naar de minus 25. En we hebben die vuistregel…. als de Amerikaanse oostkust echt koud wordt … tja… maar Chicago kan best heel koud zijn samen met Amsterdam. Beide in de gaten houden dus.

We sluiten af met Zell am See Kaprun waarmee we fotografisch ook openden. Koude nachten, best aangename dagen. Zaterdag voor mij de kickoff als skileraar. Super leuk. Met de kustsneeuw erbij zeker een mooie opening van het seizoen. Er met nog een beetje bij vallen voor ik in het al weer kan langlaufen. Dat hoor je hier als eerste.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Erik · 14 december 2022 op 23:04

Hi Hajo, leuk verslag weer en hopen dat de vorst terugkeert.
Eind januari ga ik met m’n vrouw mijn familie in zell am see weer bezoeken en zij gaat (buiten de skihal) voor het eerst proberen wat te skiën. We moeten je even opzoeken dus zie ik ;).
Hopelijk later deze week nog even op de schaats.

  Hajo · 15 december 2022 op 08:58

  Ik verzorg graag een skilesje voor je vrouw. En als je wilt vliegen hoor ik het ook wel. OK?

   Erik · 15 december 2022 op 19:05

   Wat een mooi aanbod, dankjewel! Via de mail zal ik je ter zijner tijd informeren.

Darius Lankhorst · 15 december 2022 op 08:21

Hey Hajo, wij zitten van 24-30 Dec in Obergurgl. Er lijkt niet veel sneeuw voorspeld te worden. Wat verwacht jij, zijn er (toch) nog sneeuwkansen?

  Hajo · 15 december 2022 op 08:57

  Ach. Duim maar voor zon!!! Allang genoeg kunstsneeuw… 😉

   Richard · 15 december 2022 op 09:44

   Aankomend weekend ga ik met het gezin naar Leogang ziet er fantastisch uit momenteel met veel kunstsneeuw en echt sneeuw. Kunnen de hogere temperaturen van Maandag en Dinsdag veel kwaad.

    Hajo · 15 december 2022 op 09:56

    Nee dat is de hele crux van wintersport…. dat die hoe temperature geen kwaad kunnen als de basis er eenmaal ligt. Ja de eerste dag na een sneeuwval bij minus 2 graden is het allermooiste. Maar ik snap dat je naar de bekende weg vraagt. Toch gewoon: loslaten en genieten.

Aart · 15 december 2022 op 20:58

Ha, weer online: https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2022/12/15/1400

  Koen Edeling · 17 december 2022 op 19:47

  Is Hajo ondergedoken of ingesneeuwd?

   Hajo · 17 december 2022 op 21:59

   Ik duik er nu ff in en maak een bericht. 3 dagen geen bericht is net OK. Wren redenen voor maar toch.

Gesloten voor reacties.