Ik kan nog niet beloven dat de vorst na 4 dagen pauze vanaf zondag eind volgende week weer terug is. Maar wel staan de huidige ensembles het toe alvast een volgende etappe van winter 2022-2023 te schrijven. Zondag dus een dooiaanval die de vorst wegjaagt … maar gelijktijdig gaat het pittig vriezen in het Oekraïnse oorlogsgebied. Om nog te zwijgen van Amerika.

Ik neem de ensembles van beide modellen in een moeite door. Ze zijn het echt roerend met elkaar eens. En het Amrikaanse model perst er dan meteen een tweede vorstperiode voor de Lage Landen uit. Meteofiction. Nog even niet doen. OK, twee kaarten dan ….

Eerst de situatie met de dooiaanval bij ons en kou in Oost-Europa inclusief de Oekraïne. En ai wat heeft Merkel daar nu weer over gezegd. Ik zeg verder maar even niets. Wel over het weer…

Kijk op 27 december is alles allang weer vastgevroren volgens de meteofiction van het Amerikaane model. Natuurlijk volgen we het op de voet.

Maar vooral Amerika wordt koud. Echt super koud. De opmaat morgen donderdag ziet er zo uit.

En dan op 24 december (ook meteofiction dus) bruut koud langs de hele oostkust inclusief sneeuwstorm en al. En dus ook die houden we in de gaten.

Even het ensemble voor Chicago. Op weg naar de minus 25. En we hebben die vuistregel…. als de Amerikaanse oostkust echt koud wordt … tja… maar Chicago kan best heel koud zijn samen met Amsterdam. Beide in de gaten houden dus.

We sluiten af met Zell am See Kaprun waarmee we fotografisch ook openden. Koude nachten, best aangename dagen. Zaterdag voor mij de kickoff als skileraar. Super leuk. Met de kustsneeuw erbij zeker een mooie opening van het seizoen. Er met nog een beetje bij vallen voor ik in het al weer kan langlaufen. Dat hoor je hier als eerste.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Erik · 14 december 2022 op 23:04

Hi Hajo, leuk verslag weer en hopen dat de vorst terugkeert.
Eind januari ga ik met m’n vrouw mijn familie in zell am see weer bezoeken en zij gaat (buiten de skihal) voor het eerst proberen wat te skiën. We moeten je even opzoeken dus zie ik ;).
Hopelijk later deze week nog even op de schaats.

  Hajo · 15 december 2022 op 08:58

  Ik verzorg graag een skilesje voor je vrouw. En als je wilt vliegen hoor ik het ook wel. OK?

   Erik · 15 december 2022 op 19:05

   Wat een mooi aanbod, dankjewel! Via de mail zal ik je ter zijner tijd informeren.

Darius Lankhorst · 15 december 2022 op 08:21

Hey Hajo, wij zitten van 24-30 Dec in Obergurgl. Er lijkt niet veel sneeuw voorspeld te worden. Wat verwacht jij, zijn er (toch) nog sneeuwkansen?

  Hajo · 15 december 2022 op 08:57

  Ach. Duim maar voor zon!!! Allang genoeg kunstsneeuw… 😉

   Richard · 15 december 2022 op 09:44

   Aankomend weekend ga ik met het gezin naar Leogang ziet er fantastisch uit momenteel met veel kunstsneeuw en echt sneeuw. Kunnen de hogere temperaturen van Maandag en Dinsdag veel kwaad.

    Hajo · 15 december 2022 op 09:56

    Nee dat is de hele crux van wintersport…. dat die hoe temperature geen kwaad kunnen als de basis er eenmaal ligt. Ja de eerste dag na een sneeuwval bij minus 2 graden is het allermooiste. Maar ik snap dat je naar de bekende weg vraagt. Toch gewoon: loslaten en genieten.

Aart · 15 december 2022 op 20:58

Ha, weer online: https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2022/12/15/1400

  Koen Edeling · 17 december 2022 op 19:47

  Is Hajo ondergedoken of ingesneeuwd?

   Hajo · 17 december 2022 op 21:59

   Ik duik er nu ff in en maak een bericht. 3 dagen geen bericht is net OK. Wren redenen voor maar toch.

Gesloten voor reacties.