satteliet 280212

Klik voor grotere afbeelding

Op dit moment zitten we midden in de scherpe west-oost weerscheiding zoals gisteren beschreven. Kijken we naar de webcams, dan zien we dat het inderdaad Oostelijk van het Salzburgerland licht sneeuwt. Gaan we richting het westen zien we in de Oostelijke helft van Tirol ook nog enkele plaatjes die wat vlokjes verraden. Westelijk van Innsbruck is het echter overal droog en in Vorarlberg schijnt de zon zelfs op verschillende plekken. Vervolgen we onze reis dan nog verder richting het westen blijft er niets anders dan strak blauwe luchten over in Zwitserland en Frankrijk.

De komende uren zien we de neerslag in de meest oostelijke gebieden nog intensiveren terwijl de sneeuwgrens op gaat lopen richting 1500m. De bijbehorende bewolking zal zich hierbij ook nog wat richting het westen uitbreiden. Morgen wordt het in de middag geleidelijk aan overal droog en breekt de zon vanuit het westen steeds meer door. 

Donderdag kantelpunt

Donderdag viert de lente dan echt hoogtij. Op de meest Oostelijk gelegen gebieden na is het overal zonnig en zeer zacht. Vorstgrens schommelt tussen 2500m en 3000m met in het westen nog uitschieters daarboven. Vrijdag gaan de temperaturen dan al weer iets om laag, maar met de zon erbij zal het ook dan weer een prachtige dag voorjaarsskiën zijn. De grand beau van vrijdag zien we prachtig terug op de bewolkingskaart hieronder.

bewolking 020312

Klik voor grotere afbeelding

Wordt het weer de Noordkant?

In het weekeinde zien we de temperaturen vervolgens verder dalen. De huidige GFS 00z run is weer wat zachter dan zijn voorgangers met een vorstgrens die dit weekend tussen 1500 en 2000m schommelt. Het ECMWF is op dit moment positiever ten opzichte van een herstel van de Alpenwinter. Zowel het GFS als het ECMWF berekenen voor dit weekend een fikse depressie boven Groot Brittannië.  Het verschil tussen deze twee modellen zit hem vervolgens in de ontwikkeling van dit lagedrukgebied.  Het ECMWF model laat de depressie, net als gisteren ook al op deze kaarten stond, in zijn geheel afzakken richting de Alpen met een mooie Noordwestelijke stuwing als gevolg. Het Amerikaanse model staat wat pessimistischer in dit scenario. In de huidige berekeningen biedt de hoge luchtdruk boven het vasteland namelijk teveel weerstand waardoor enkel een afsnoering van de het lagedrukgebied afzakt richting de Alpen. In dit scenario, dat op de kaart hieronder te zien is, kan de noordkant op een stuk minder neerslag rekenen. 

GFS 060312

Klik voor grotere afbeelding

Een interessante ontwikkeling die we echter in zowel het ECMWF model als het GFS model terugvinden op dit moment is de lagedruk die we vervolgens boven de middellandse zee terugvinden. De sneeuwkansen voor de zuidkant zijn dus zeker ook nog niet verkeken. De details zijn echter nog zo onzeker dat we hier nu nog geen uitspraken over kunnen doen. We hebben het hier tenslotte ook alweer over midden volgende week.. Eerst maar eens genieten van een aantal heerlijke dagen voorjaarsskiën in de Alpen!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

26 reacties

Gesloten voor reacties.