23nov2008

We schrijven 23 november 2008. Mooie sneeuwval in Arnhem. Een hele normale datum voor eerste sneeuw in Nederland. Kijk maar in deze statistieken voor Friesland. Vorige winter? 11 december! Waarom mogen we er nu van dromen? Omdat het Amerikaanse model voor het eerst serieuze sneeuwval heeft berekend. In de hoofdrun van gisteren middernacht.

sneeuw19nov

Dat zijn serieuze felle sneeuwbuien met wel ook natte sneeuw en zeker geen Wetterlage om een sneeuwdek vast te houden. In de Alpen brengt dit scenario wel de gewenste omslag met zich mee. En dan nog netjes op de valreep van bijvoorbeeld het seizoen in Val Thorens: dat opent 21 november. Ja 19 november moet het gaan gebeuren. Kan het gaan gebeuren als we ons allemaal suf duimen. En in eerdere runs hebben we al gezien dat dit een terugkerend signaal is nu. Ergens tussen 16 en 20 november koelt het stevig af en gaat het sneeuwen in de Alpen. Voor Nederland is het de weerprimeur. Pure meteofiction en toch puur nieuwswaardig. “Weermodel berekent sneeuw voor 19 november” is wat mij betreft een volstrekt in orde nieuwskop. Geen speld tussen te krijgen.

brocken384_v-vierspaltig

Eerst nog even aandacht voor de huidige warmte. We moeten nog even melden dat de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland met 19,8ºC de hoogste novembertemperatuur ooit heeft genoteerd. En van mijn contact in Champéry in de Portes du Soleil hoorde ik dat Visp in het Oberwallis afgelopen zondag met 22ºC een record heeft neergezet. Johann kom er maar in! Diezelfde middag was er trouwens ook brand op de Brocken zoals je op de foto ziet. Volg nog even de discussie in de reacties over de warmte momenteel. Onze Leo bepleit dat er eigenlijk weinig aan de hand is. Ik vind het toch wel bijzonder al met al. Zeker ook dat minimum wat we komende zaterdag gaan scoren (zie analyse gisteren). Als het boven de 14,5ºC blijft is het een absoluut maandrecord.

goingdown

Maar dan hebben we het ook gehad. Het kan gewoon niet nog warmer zijn medio november. Begin van de week is er een tweede crescendo in de temperatuur samenhangend met harde westenwind. En dan gaan we omlaag… er lijkt geen houden aan… Of het nu de blauwe lijn van de controlerun wordt of het ensemble-gemiddelde. Laatst hadden we een discussie of het weer wel of geen geheugen heeft. Ik legde toen uit dat dit absoluut wél zo is. Het weer is als een schommel. Zit je al een tijdje ver aan de ene kant is het gewoon erg waarschijnlijk dat je spoedig de andere kant op zwaait. Dat geldt helaas ook als het 20 graden vriest. Alleen in een idioot zeldzame situatie gaat zo’n situatie nog een week of twee weken door. Laat staan een volle maand. Dat mag je echt meenemen als je een maand vooruit kijkt. Het is gewoon redelijk waarschijnlijk dat je over een maand aan de andere kant van het gemiddelde zit dan nu. Zou je uitgebreide statistische analyse op moeten loslaten om de meest waarschijnlijke frequenties van die schommeling te vinden. Ik weet zeker dat weervoorspellen baat zou hebben als we per weertype de meest voorkomende periodes voor een weeromslag zouden weten. Dus apart voor een westcirculatie. Apart voor een Russisch hoog etc etc. Lees ook hierrrr maar even wat ik elders onlangs over cycliciteit heb geschreven.

alpenbrrrr

In het Amerikaanse model zit pas echt muziek momenteel. Zie hier voor de noordkant van de Alpen. Dat was dus die 18u run met ook sneeuw in Nederland. Minus 25 in Oostenrijk is niet niets natuurlijk.

zonop-innsbruck

Daar zijn we nog héél ver vandaan als je vanochtend naar de schitterende zonsopgang boven Innsbruck kijkt.

azie-koud

Maar de winter is er al hoor. In volle glorie. Spoedig een verhaal over winter in Siberië. Schoolvrij vanaf -44ºC. Dan is alles wat wij hier bespreken echt geneuzel op de vierkante millimeter.

westmaandag

Begin van de week dus even een loepzuivere westcirculatie die de winter even tot achter Moskou terugblaast.

neerslagaccu0511gfs

En eerlijk is eerlijk. In de helebetrouwbare periode van de weermodellen gewoon niks nada geen druppel in de Alpen.

neerslagaccu0511ec

Beide modellen zijn het roerend eens. En dat “roerend” moet je dan letterlijk nemen want dat is wat weermodellen doen. Virtueel in de weersoep roeren. Waar komt die uitdrukking “roerend eens” eigenlijk vandaan? 10 punten voor wie het weet of Googlet. Eerst dus sneeuwplaatjes uit Noorwegen nog en uit Georgië. Daarna dan de Alpen. Voor de Alpen durf ik inmiddels wel een eerste boude voorspelling aan: voor de maand om is een dump langs de hele noordkant met een sneeuwgrens lager dan 800m en over een breedte van meer dan 300km meer dan 25cm sneeuw op 1000m.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

63 reacties

Gesloten voor reacties.