Ik heb een paar mooie dingen ontdekt weer, waarmee ik jullie blijer hoop te maken dan met een dode mus. Ik zie namelijk voor Europa nog steeds geen sterke aanwijzingen voor een snelle arctische uitbraak. Hij gaat zeker komen en misschien de komende twee weken nog wel. Maar een boude voorspelling kan ik nog niet afgeven, want ik hou wel mijn doel om daar ook vaak raak mee te schieten. En zeg nu zelf, uiteindelijk zoek je hier wat verstrooiing op een drukke dag. Even blij worden van sneeuw en kou. Gelijk die hondjes zeg maar.

Die hondjes komen van het Youtube channel Storm Center. Aan de url te zien heeft dit vroeger ook de naam Sunset Moon gedragen, een van de mooiste dingen die je kunt meemaken bij rond volle maan: hoe de maan opkomt als de zon net onder gaat. Maar de laatste dagen en weken deelt dit half Engelse, half Arabische (???) channel enkel sneeuwstormen. Hierboven Sestrière eergisteren.

Moskou en het Kremlin.

Alaska.

China. Ach en kijk er nog wat verder rond. Ook andere meteorologische fenomenen. En heerlijk actueel. Gaan we ons voordeel mee doen deze winter. grote vraag is natuurlijk: wie maakt en deelt die video’s ter plekke? Zit hier een netwerk van liefhebbers achter? Wie weet meer.

Toch even die blik op de meteofiction en of we spoedig zelf zulke video’s kunnen maken. Ook in de Alpen is sneeuw heel ver te zoeken deze dagen. Behalve dus daar waar het langs de hoofdkam en aan de zuidkant pittig heeft gesneeuwd. Sneeuw blijft liggen zoals we weten. Maar dus zo exact rond de maadwisseling doet het Amerikaanse model regelmatig wat. Hierboven de run van vanochtend.

De GFS06u is ook al binnen en doet het hem ook weer. Tot iets meer dan 10cm sneeuwdek in de Lage Landen. Ik heb dit jaar niet zo veel zin de eerste flatsen of het eerste laagje te gaan voorspellen als dat na een dag weer weg dooit. Ik loer op een echte weeromslag met wat sneeuw erop een snelle overgang naar stabiel winterweer. Tuurlijk die flatsen hoor je ook wel van me een paar dagen vooraf maar daar ga ik geen boude voorspelling aan verspillen. Vooralsnog zie ik niet in de kaarten wat ik wil zien. Tuurlijk de Alpen zijn spekkoper en krijgen weer een laagje erbij. Maar dat is hier dan ook de normaalste zaak van de wereld eind november.

En voor als je echt niet kunt wachten een 10 uur (!!!) durende video met schitterend beeld en geluid van een sneeuwstorm. Je moet maar op het idee komen. Mooi gedaan! Laat draaien op je TV en je dag kan niet meer stuk.

Categorieën: Video

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Frans V · 17 november 2021 op 15:53

Nou ja, vanaf volgende week maandag nu 85% kans op kouder weer dan “normaal” in de lage landen. Start zondagavond wanneer de wind draait naar noord-oost. Maandag op de dag, in tegenstelling tot de ‘dagelijke gang’, wordt het niet meer warmer. Maandagnacht op grote schaal matige vorst. Dus in die zin wel een weersomslag. Wordt het siberisch? Nee. Maarja een boude voorspelling vind ik dat die eigenlijk ook wel minimaal 10 – 7 dagen van tevoren gegeven moet wordt, dat is ook een beetje het speciale eraan, zo ver van tevoren goed zitten.

    Hajo · 17 november 2021 op 16:07

    Helemaal me eens en dat blijft ook zo…. maar dan nog kan ik soms aangeven dat ik nog niet overtuigd ben. Kan zo maar zijn dat ik het overmorgen wel ben…. vaak zie je ook de datum waarop het gebeurt steeds twee dagen opschuiven. Dus tuurlijk blijven de boude voorspellingen boud. Maar ik kraai niet met alle hanen mee. Nooit gedaan.

Gerda · 17 november 2021 op 18:08

Ik denk aan vroege winter omdat het nou al kouwer

Tjeerd · 17 november 2021 op 18:54

Duidelijk verhaal Hajo. Boude voorspellingen van jou gaven trouwens altijd wel veel voorpret.
In de kaarten wordt het inderdaad wel iets licht winters, maar nog geen doorbraak naar een stabiele, winterse periode. Dus maar even genieten van jouw laatste videofilmpje…………

Gesloten voor reacties.