waddenvereniging0401

De Waddenvereniging postte vandaag enkele foto’s op Facebook die laten zien dat het echt wintert in een klein hoekje van Nederland momenteel. In Duitsland zien we aan de oostzee echt Siberiche toestanden.

hirlamwoensdag

De winter blijft zowat ook over het Waddengebied hangen tot woensdag. Van het eerder berekende sneeuwfrontje verder naar het zuiden is nu alleen nog een vlek met vriezende regen over rond Utrecht.

cliffec1301

Fréderic heeft vanmiddag een heel bericht gewijd aan het naar hem genoemde hogedrukgebied dat medio deze maand zeer waarschijnlijk op de oceaan een blokkade gaat vormen waaruit het in de Lage Landen dan opnieuw leuk zou kunnen sneeuwen. De cliffhanger van het Europese model bevestigt vanavond dat het die kant op gaat. Ik zeg erbij dat de Noordzee nog veel te warm is om met dat weertype echte winter in de Lage Landen te krijgen. Maar voor de Alpen en ook voor Sauerland is het fantastisch!

cliffgfs

Het Amerikaanse model gaat er helemaal in mee en sluit vandaag – met de spreekwoordelijke wortel voor de neus – af met een Scandihoog. Wel eentje waarin de transportkou nog helemaal op gang moet komen. Valt je ook op dat het een beetje de teflonsituatie is maar dan 1500km opgeschoven naar het noordwesten. En weer die sneeuw in Turkije in deze berekening. Nee daar gaan ze winter 2015-2016 niet snel vergeten.

zwartezee

Het ensemble voor de zuidelijke Zwarte Zee kust. Vanaf 14 januari al weer serieuze winterkansen. Ook voor de Lage Landen is 14 januari een soort tipping point of we de zachte of koude kant op gaan. Snel naar de Alpen! We beginnen met drie heerlijke foto’s van Jorne uit St. Sorlin d’Arves in de Maurienne in Savoie Mont Blanc vandaag.

stso04013

stso0401b

stso0401

Mooi! Jorne’s commentaar:

Wel een heel fotogenieke dag met opentrekkende bewolking. Vanochtend 30 cm vers in het dal, hele dag beetje doorgesneeuwd. Was maar weinig open vanwege de wind dus we zijn vooral laag gebeleven. Op 2100 meter 40cm. Hoger konden we niet komen. Hele mooie sneeuwdag met wat verse sporen. Einde van de dag trok het open. Begin van de avond weer lichte sneeuwval.

Kijk!

fonzie

Jorne zit nu in de volgende golf sneeuw van Fonzie. Morgen kunnen ze weer mooie opklaringen hebben en dan komt er een eigen verhaal. Dan woensdagmiddag en in de nacht op donderdag nog wat en dan komt Frederike.

alpenens0401

Prikpunt Berner Oberland. Bovenste grafiek is de temperatuur op 1500m. Toch redelijk aangevoeld toen ik op 2 januari schreef dat we tussen 7 en 12 januari 6 zachtere dagen zouden krijgen. Toen was het nog “en daarna weer koud?” met een vraagteken. Dat vraagteken kan nu bijna weg. Zeer waarschijnlijk gaan we al de 12e weer fors de koudere kant op in de Alpen. Sneeuw kan in verschillende golven kan daarna blijven doorkomen. En de opwarming met Frederike lijkt wat mee te vallen! Veel hoger dan 1500m gaat de sneeuwgrens niet komen!

zuidkanta

Ik moet even bekennen dat ik iets te makkelijk heb geroepen dat het komende weekeinde inclusief de vrijdag puur Kaiserwetter zouden opleveren. We zien nu toch in de weermodellen verschillende kansen en kansjes op heractivatie van de sneeuwval op verschillende punten langs de Alpenhoofdkam. Hierboven zie je een verrassende berekening voor de zuidkant op 10 januari. 20cm sneeuw in 6 uur boven 1500m. Niet gek.

zuidkantb

En het drukt mooi door tegen Zuid-Tirol en Val Gardena aan. In de hele fase tussen 10 en 13 januari kan dit gebeuren. Of niet. Er zit veel ruis op momenteel.

frederike

Nu we weten dat de sneeuwval in Nederland woensdag weinig gaat voorstellen, kunnen we allemaal uitkijken naar donderdag als Frederike gaat toeslaan. De sneeuwgrens gaat omhoog. Dat weten we. Maar het gaat stevig sneeuwen. Ik ben die avond ter plekke in Les Menuires en ga vrijdag uitgebreid live berichten.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

59 reacties

Gesloten voor reacties.