Wat liggen de Alpen er toch het hele seizoen al geweldig bij zeg. Dank voor het delen allemaal van de steeds bijzondere fraaie platen! Roland bracht ons gisteravond deze heerlijke groet vanuit de Sonnenkopf. Wel koud: vanmorgen -20 in het dal van  Wald am Arlberg.

Wessel meldt -14 in Mayrhofen, op de berg -24, Joke in Riederalp -22. En bij Jorne in Livigno een fraaie -25!

Vandaag is het op 1500 meter zo rond de -15 graden. Bij niet al te veel wind is de gevoelstemperatuur niet heel veel lager; het zal mits goed gekleed (maar wie is dat niet op de wintersport) te doen zijn.

Op de toppen tegen de 3000 meter is dat een ander verhaal. Bij windkracht 4 a 5 ligt de gevoelstemperatuur tegen de -40 graden!

Komende nacht en ochtend zal opnieuw diepvries zijn. Na dan morgen een overgangsdag stroomt vanuit het westen aanzienlijk warmere lucht over de Alpen uit, eerst vooral aan de noordkant.

Met neerslag: het Azoren-lagedrukgebied rukt op naar het continent en brengt geleidelijk een zuidwestelijke stroming op gang. Vooral de zuidelijke Franse Alpen krijgen veel sneeuw: 25 tot lokaal ruim 50 centimeter tot vrijdagochtend.  De sneeuwgrens loopt daarbij geleidelijk op naar mogelijk 1500 meter.

Wat er vanaf vrijdag gebeurt is enorm complex. Het Azoren-laag trekt geleidelijk noordnoordwestwaarts maar gaat zich splitsten in een aantal aparte kernen. Onzekerheid groot dus.

Heel veel neerslag voor de noordkant lijkt er in eerste instantie niet te komen. Wel worden de vrijdag en zaterdag dagen om in de gaten te houden zeker ook met de de reis terug. Spannend hoe de dooi-aanval gaat verlopen. De neerslag die aan de noordkant gaat vallen kan -ruwe inschatting- tot 1000 a 1500 meter hoogte regen zijn.

Zondag lijkt zich een apart laag boven de Middellandse zee te vormen; dat kan een fraaie zuidkantdump opleveren. Maar het heeft een kleine sandwich in zich: mogelijk pakt het noordwesten van Oodstenrijk en de noordkant van Zwitserland wat mee! Sneeuwgrens zoals nu berekend door de modellen met enige marge aan de noordkant tussen de 800 en 1200 meter maar dat is wellicht wat te positief gezien door de hoofdrun; aan de zuidkant sowieso een fractie hoger. Hoeveelheden waarschijnlijk niet al te groot maar toch een mooie opfrisser wellicht.

Op de wat langere termijn lijkt er een noordwestelijke tot later westelijke stroming op gang te komen; mogelijk gaan de temperaturen dan verder oplopen. En heel veel neerslag voor de Franse Alpen lijkt vrij waarschijnlijk.

 

Tot slot kijk ik naar drie ensembles op basis van de nieuwste (06 uur) run. Dit is Vorarlberg. De spreiding in de temperatuur op 1500 meter hoogte neemt vanaf vrijdag al enigszins toe en is zondag al behoorlijk spannend. De hoofdrun onderin met nul graden; het kan ook +7 worden. Vanaf medio volgende week kan het alle kanten op: er gaan net ongeveer net zo veel leden richting de plus tien als min 10, met een lichte voorkeur voor de koude kant. Absoluut te ver weg en te veel onzekerheid om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

De Zwitserse zuidkant laat zien dat de neerslaghoeveelheden daar op zondag nog erg onzeker zijn. Het kan 10 centimeter worden, maar ook 30.

Tot slot de Franse Alpen. Wat een neerslagpieken en enorme ondersteuning in het ensemble! Na de fraaie dump die morgenavond inzet meer vanaf vrijdag maar dan bij waarschijnlijk sterk oplopende sneeuwgrenzen: met 2000 meter moeten we rekening houden. Totalen van één tot anderhalve meter (boven die hoogte) zijn goed mogelijk!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

58 reacties

Gesloten voor reacties.