Gisteren hebben we sinds lange tijd weer eens een warme lentedag te pakken gehad. Op heel veel plaatsen is de 20 graden ruimschoots overschreden. De 20 graden lijn liep grofweg van Schagen richting Enschede. Toch zal niet iedereen tevreden zijn over de dag van gisteren. Op veel plaatsen, met name in het noorden van het land, bleef de temperatuur achter en ook de bewolking wilde niet wijken. Een ander zal zeggen dat de harde wind roet in het eten gooide voor een perfecte lentedag. België en Limburg hadden absoluut de beste papieren. Met in Brabant (Woensdrecht) de hoogste temperaturen.  We moeten echter wel weer een tijdje wachten voordat we wederom van zo’n heerlijke dag kunnen genieten. Er staan een aantal veranderingen op stapel in de loop van de week, ook in de alpen. 

Langzaam naar een koeler weertype
De rug van hogedruk die ons dus een warme dag bezorgde wandelt langzaam naar het oosten. Vanuit het westen proberen oceaandepressies het Europese continent  te veroveren. Dit lukt echter maar gedeeltelijk de komende dagen. Er ontstaat namelijk een hogedruk blokkade van de Azoren, via Spanje, over centraal Europa, richting Rusland, waardoor de lagedrukgebieden geen kans zien om west Europa echt binnen te dringen. De lage landen komen precies op de scheidingslijn te liggen van de drukgebieden.  Hierdoor krijgen we te maken met zuidwestelijk stromingspatroon, met nu en dan een regenbui en soms een straffe wind. Toch zullen de droge momenten overheersen. Vandaag en morgen komen we niet meer aan de 20 graden, terwijl woensdag wel weer de 20 graden aangetipt kan worden, met name in het zuiden. Vanaf donderdag zien we dan verandering in de kaarten. 

De Alpen zijn deze week “the place to be”.  Voor de zonaanbidders, alsmede voor de bikiniski fans. Liefhebbers van kou kunnen beter weg blijven. De tempraturen gaan dik over de 20 graden heen deze week, met een vorstgrens die boven de 3000 meter uitkomt. Dinsdag kan er zelfs wat warmte onweer ontstaan. Op woensdag komt de atmosfeer dan weer tot rust en donderdag is waarschijnlijk geheel onbewolkt.

Vanaf donderdag zien we dan verandering in de kaarten. De hoge druk boven centraal Europa trekt zich wat terug richting de oceaan ten westen van Spanje en een andere kern concentreert zich richting Rusland. Hierdoor wordt dan de weg vrijgemaakt voor diverse depressies die hun kans schoon zien om west Europa te gaan veroveren. De wind draait dan van zuidwest  naar noordwest. Doordat de wind aanlandig wordt en het water van de Noordzee nog erg koud is, gaan de temperaturen ras onderuit.  De dubbele cijfers gaan in de kustgebieden waarschijnlijk niet meer gehaald worden vanaf vrijdag. 

Wel sneeuw, geen dump
Door de noordwestelijke stroming die op gang komt rond vrijdag krijgen de alpen tegen het volgend weekend te maken met een zwakke nordstau.  Hoe hoog de sneeuwgrens komt te liggen is erg lastig te zeggen op dit moment. Van belang is hoe sterk het nieuwe hogedrukgebied gaat worden. Blijft het hogedrukgebied kleinschalig en met z’n dikke bips ten westen van Ierland  liggen, dan komt er een mooie glijbaan op gang. Koelere lucht komt over het water van de Noordzee op transport en klapt tegen de noordkant van de Alpen. Met mooie neerslagpotentie tot gevolg en met een sneeuwgrens van rond de 1000 meter.  Er zijn echter ook tekenen dat het hoog zich in noordoostelijke richting gaat uitbreiden. In dat geval zal de  stroming/stuwing veel minder intens zijn en zal de koudere lucht veel meer moeite hebben om de Alpen te bereiken. Zag ik gisteren nog dat met name de oostelijke Alpen spekkoper waren, de GFS van 12u van gisteren liet het westelijk gedeelte veel meer afkoelen. GFS pluim 12u van gisteren was echter ongeloofwaardig,  met als warme uitbijter in de oostelijke alpen en als koude uitbijter aan de westelijke zijde. .  In de laatste berekeningen zie je dat de noordelijke stuwing afgezwakt wordt. De neerslag zone bereikt de alpen rond vrijdag, maar de temperaturen lopen niet hard genoeg terug om het in de lagere delen te laten sneeuwen. Sneeuwgrens zal tussen de 1500 en 2000 meter liggen. De westelijke alpen zitten hierbij in de gunstige zone. Zelfs de zuidkant doet mee door een zwak Genualaag die in de loop van de week tot ontwikkeling komt. Een sneeuwsandwich? Even afwachten nog.

Hajo en ik gaan donderdagochtend richting Obertauern en we zullen absoluut verslag doen van onze ervaringen voor wat betreft het weer, de temperatuur en de sneeuwcondities. Er zijn tenslotte nog een aantal gebieden open. Denk bijvoorbeeld eens aan de “Dutch week” in Valtho en het “Top of the Mountain” concert in Ischgl. Met dit jaar Deep Purple op het programma. Altijd een garantie voor een feest.

En de allerlaatste koninginnendag?
Het is natuurlijk heerlijk om te speculeren over de toekomst. Met name omdat er een geweldig evenement op het programma staat op 30 april. Pure meteofictie. Maar april eindigt hoogstwaarschijnlijk in mineur.  De koude rillingen lopen over je rug. Het GFS model geeft ons de mogelijkheid om al zo ver in de toekomst te kijken. Of het de waarheid is? De tijd zal het leren. Hierboven de kaart voor 30 april. …….graden tijdens de inauguratie. Succes Wim-Lex en Maxima.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

35 reacties

Gesloten voor reacties.