Jullie hebben het vast al gelezen in Ronaldo’s bericht van daarnet: Hajo is geveld door griep, dus nemen de andere weermannen (onverwacht) even over. Tussen het gewone werk door, dus Ronaldo’s en mijn bericht zijn vrij kort vandaag. Snel, en to the point. Openen doe ik met dit heerlijk beeld van een vriendin van me die momenteel in Val d’Isère aan het skiën is. De foto is wel van gisteren, maar toont een uiterst diep winters beeld. De regen van voorbije weekend viel hier uiteindelijk heel goed mee en is in dit hooggelegen fantastische gebied (ook mijn favoriet trouwens) enkel maar als sneeuw gevallen.

Ook Cescia zit in de Alpen momenteel, in Montafon. Al vroeg de lift in en de berg op. Bomen bedekt met sneeuw, dus van voorjaar is hier nog geen sprake.

Alhoewel … eenmaal boven gekomen zag Cescia de hemel al helemaal open trekken.

En inderdaad, het radarbeeld bevestigt. Vandaag een heel ander beeld. Vanuit het westen komt de zon er in de Alpen helemaal door en wordt een aangenaam zachte prima skidag. Geen diep winterse toestanden dus. Ook bij ons in de Lage Landen heeft het lentegevoel de bovenhand … voorlopig …

 

 

… want vanaf deze nacht begint heel de luchtcirculatie te kantelen. Straks bereikt een nieuw frontensysteem de Franse Alpen. Als je goed kijkt zie je er de benen van een openstaande passer in. Warmtefront – koufront dus.

Gelukkig gaan de bene van de passer snel toe wanneer het front over de Alpen trekt. Met een licht zuidelijke wind wordt het vooral iets voor de Franse Alpen en de Zuidkant.

De Oostenrijkse Noordkant krijgt ook wat sneeuw, maar toch minder dan de rest van de Alpen. Ook de Lage Landen krijgen met dit systeem te maken tot Amsterdam ongeveer. Verder geraakt het ding niet, want de wind draait helemaal naar het oosten door een almaar sterker ontwikkelend Scandihoog.

Er komt dan een stevige oostcirculatie op gang waarbij almaar koudere lucht wordt aangevoerd. Gisteren was er in de reacties wat consternatie om dat sommige nationale media maar amper over de aanstaande winterprik berichtten. Tja, meestal loopt het ook zo’n vaart niet bij ons, maar nu zien we dat onder het Scandihoog een koudebel zich afsnoert en dat die pal de Lage Landen gaat overtrekken. Al verschillende modelruns op rij dezelfde ontwikkeling. De aanstaande winterprik valt dus niet meer te vermijden.

Op het grensvlak van de zachte en koude lucht gaat de regen in de loop van vrijdag (van dat frontensysteem van daarnet) in sneeuw over en wordt terug over de Lage Landen geduwd. Hoeveel sneeuw gaat er vallen? Heel moeilijk te zeggen, want de modellen spreken zich tegen. GFS bijvoorbeeld gaat al dagen voor zo goed als geen sneeuw. De sneeuwzone lost hier zo goed als volledig op. Bij EC daarentegen een ander beeld. Consequent worden hier al dagen op rij wel relatief grote hoeveelheden verwacht. Een centimeter of 5 …

… voor het noorden van Nederland …

… tot in België.

Al moet ik wel zeggen dat de zuidelijke helft van de Lage Landen een grotere kans heeft dat die sneeuw helemaal gaat blijven liggen, want die valt er dan tijdens de nachtelijke uren. Als hij al gaat vallen natuurlijk. Ook binnen de EC-pluim zien we dat er nog heel wat onzekerheid is over de exacte te verwachten sneeuwhoeveelheden. Morgen zullen we al een veel beter hebben over de te verwachten situatie. Blijf het hier volgen.

Op langere termijn zien we dat de koudebel die over de Lage Landen gaat trekken niet de oceaan op trekt zoals bij de vorige winterperiode (en uiteindelijk een zachte regenperiode in de Alpen heeft veroorzaakt). Nee, ze tolt uiteindelijk terug naar het oosten en glijdt onderdoor de Alpen. Ook in de Alpen komen dan terug in diep winterse omstandigheden terecht. Met sneeuwkansen, vooral voor de Zuidkant. Goed, ik moet vliegen nu. Morgen een gedetailleerder bericht, hopelijk met goed nieuws over de laaglandsneeuw!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

41 reacties

Gesloten voor reacties.