Kunstenaar: Roland Maurmair

Filzmoos is van 3 tot en met 25 september een van de grootste kunstgalerijen in de Alpen. 22 dagen lang presenteren maar liefst 22 kunstenaars hun kunstwerken op 22 van de mooiste plekken in en rondom het Salzburger bergdorp. Bezoeken is gratis en alle werken zijn ook te koop. Alle informatie over het event op www.filzmoos.at/bergkunst

Hoofd toerisme en organisator Peter Donabauer is samen met curator John Wieser van Altenmarkt blij met de culturele focus in Filzmoos. “Met het bergkunstfestival Mountain-Art Project bieden we onze bezoekers en vakantiegasten een unieke combinatie van kunst- en natuurbelevenissen.” Er is een grote verscheidenheid aan kunstwerken te zien die te maken hebben met de bergen, in de bergen zijn gemaakt of waarbij de kunstenaar zich door de bergen heeft laten inspireren. Deze zijn op 22 verschillende plaatsen te bezoeken – alpenhutten, hotels, restaurants. Een deel van de kunstenaars biedt tijdens hun verblijf in Filzmoos workshops aan voor kunstliefhebbers. Toerismebaas Donabauer heeft een speciale tip klaar voor alle bezoekers: “De beste manier om de tentoonstellingen te verkennen, is in combinatie met een wandeling door het natuurlijke landschap van Filzmoos.”

Het merendeel van de kunstenaars komt uit Oostenrijk. De kunstenaars Evi Schartner en Marlene Schaumberger komen uit de naburige gemeenten Altenmarkt en Schladming. De Australische naaktschilder en tekenlerares Janet Knight, die in Melbourne woont, heeft de langste reis. De natuur- en reclamefotograaf Stefan Dokoupil uit Neder-Oostenrijk, die volgens Lürzer’s Archive tot de 200 beste reclamefotografen ter wereld behoort, gaat drie weken in Filzmoos wonen en werken als ‘artist in residence’. Ter plaatse houdt hij zich voornamelijk bezig met natuurfoto’s en kan hij op zijn tochten door Filzmoos vergezeld worden door vakantiegasten.

Lijst met alle kunstenaars van het Mountain-Art Project 2022:

 • Edith Argauer, Opper-Oostenrijk: vorm, kleur & en vuur met geluid, plaats: Pilzstubn
 • Thomas Binderbauer, Neder-Oostenrijk: Informele schilderkunst, locatie: Alpenhotel Wurzer
 • Jürgen Bley, Opper-Oostenrijk: kunstenaar en grafisch ontwerper, locatie: vakantieoord Reithof
 • Stefan Dokoupil, Neder-Oostenrijk: fotograaf, locatie: Hotel Hanneshof
 • Christa Friedl, Wenen, impressionistische schilderkunst, locatie: Aparthotel & Café Hirschenau
 • Collectief Glemmart (Flo, Herbert, Michael, Jörg), Hinterglemm (Salzburg): handwerk van hout, locatie: Hotel Unterhof
 • Elke Hubmann-Kniely, Stiermarken: abstracte landschapsschilderkunst, locatie: Alpenhotel Villa Rieder
 • Janet Knight, Melbourne (Australië): figuratieve schilderkunst, locatie: Hotel Alpenhof
 • Petra Korte, Keulen (Duitsland): zoutvoorwerpen, locatie: bakkerij Sieberer
 • Ingeborg Matula, Wenen: olie- en acrylverf, locatie: Hotel Dachstein
 • Roland Maurmair, Opper-Oostenrijk: grafiek, installatie, beeldhouwkunst, mediakunst, locatie: Gasthof Fiakerwirt
 • Andrea Pichler, Vorarlberg: abstracte acrylverf en collages, locatie: Unterhofalm
 • Brigitte Reschreiter, Neder-Oostenrijk: schilderij, locatie: Freizeitpark Filzmoos
 • Oswald Reschreiter, Neder-Oostenrijk: schilderij, plaats: Freizeitpark Filzmoos
 • Cleo Ruisz, Burgenland: schilderij, locatie: Hotel Hammerhof
 • Evi Schartner, Altenmarkt (Salzburg): landschapsschilderkunst, locatie: Hotel Alpenhof
 • Marlene Schaumberger, Schladming (Stiermarken): schilderijen en installaties, locatie: Hotel Neubergerhof
 • Rudolf Scheer, Neder-Oostenrijk: schilderkunst, locatie: Hotel Jagdhof
 • Martin Wieland; Neder-Oostenrijk: collages, locatie: Hotel Happy Filzmoos
 • Dietmar Halbauer, Neder-Oostenrijk: collages, locatie: Hotel Happy Filzmoos
 • Maria Wintersteller, Hallwang (Salzburg): handbeschilderd porselein, locatie: Café-Restaurant La Vie
 • Oskar Wurm, Tirol: landschapsfotografie, locatie: Restaurant Der Guster

Alle informatie op www.filzmoos.at/bergkunst of download eventueel de brochure (pdf).

Categorieën: EventsFilzmoos

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.