Schermafdruk 2015-12-29 08.47.08

We spoelen even terug naar eind november en doen alsof de laatste 3 weken niet zijn geweest. Hoewel? Wat was en is het heerlijk zonnig! En hoe goed heeft de kunstsneeuw een krankzinnig warme december (asperges steken!) doorstaan. Maar toch: hoe fijn is het nu toch wel met vrij grote zekerheid te kunnen stellen dat de Alpen weer strak gaan aansluiten bij waar we toen stonden….

Had ik toen maar geweten dat het zooo warm zou worden. Dan was ik nu een wereldberoemde weerman. Nu ja bij de volgende super El Ninjo in 2068 mag mijn zoon de schande wegwerken. Zelf ben ik ervoor nog ff in een ijsbad gedoken en die video krijgen jullie later deze week.

terugnovember2

Wat we nu steeds dichterbij op de kaarten zien is een patroon dat niet eens zo gek veel afwijkt van de laatste weken behalve dat het nu januari is en het over Rusland en Scandinavië bitter koud is.

terugnovember

Op hoogte zien we gewoon lagere temperaturen nu met de depressies mee liften. De sneeuwgrens kan echt nog wel eens naar 1200 meter stijgen. Maar de Alpen blijven goeddeels in koude lucht. Dat in combinatie met vochtige lucht vanaf de oceaan kan leiden tot grote accumulaties.

gfs2912

Dit soort werk!

akku2812

Als we uitzoomen in het Amerikaanse model zien we de echt Atlantische situatie. Oostenrijk gaat echt minder bedeeld worden en vooral de oostelijke zuidkant! Goed dus voor het zwarte ijs op de Weissensee en de andere schaatsmeren. Ach in de stuwingszones kan er altijd zo maar 30 cm komen zoals we ook zagen eind november. Maar de tendens is dat de dump de Franse Alpen gaat treffen. Plus nog een hoop water naar de zee!

akku2812b

In het Europese model valt vooral ook de neerslag aan de Turkse zuidkust op.

turkije

En daar zit ook echt sneeuw op! Tot in Libanon (waar je ook skigebieden hebt) aan toe! Best extreem… Ook Bulgarije trouwens wat goed nieuws is voor Corendon dat de moed heeft om sinds deze winter betaalbare all-in wintersportreizen daarheen te bieden. Wat schrijft Stefan Ochs over deze tendens:

Dramatisch könnte die Entwicklung im Raum Südbalkan-Griechenland-Westtürkei verlaufen, wenn die Arktikluft auf das Schwarze Meer und das warme Mittelmeer trifft. Bisweilen schneiden Schneestürme bei solchen Lagen ganze Landstriche von der Außenwelt ab. Bekanntlich war ja auch der fiktive belgische (nicht französische!) Detektiv Hercule Poirot im Orient-Express, als dieser wegen eines solchen Sturms liegen blieb. Agatha Christie wurde dabei wahrscheinlich von einem realen Vorfall inspiriert, bei dem im Februar 1929 der Orient Express in der Nähe des türkischen Ortes Cerkezköy (90 km nordwestlich von Istanbul) eine Woche lang in Schneewehen feststeckte.

Als het die kant op gaat is het gewoon voorpaginanieuws. Gelukkig toont de weerkaart dat de sneeuw daar niet gestolen wordt van de Alpen. Hoogstens een beetje van Oostenrijk. Maar je zult zien dat daar ook waar maar 10cm valt alles snel met kunstsneeuw wordt gefixed.

zeeopp2812

En de koude vlek op de oceaan ligt er nog. Eigenlijk onveranderd. Dus toch een beetje in strijd met die theorie van Stefan Ochs dat die vlek eerst weg moet voor de winter naar Europa komt. Als de vlek er volgende week nog is en Europa heeft serieuze winterperikelen, dan gaat die koude vlek dus toch nog zoals oorspronkelijk door velen inclusief mijzelf gedacht een rol spelen in de opbouw van kou over Europa. De Lage Landen zitten vooralsnog op de wip. Maar we gunnen het de skigebieden dat zij eerst aan de beurt zijn.

pluimmidden2912

Want waar duimen we eigenlijk voor voor de Lage Landen? Hierboven de nieuwe pluim. Ja de kans op nieuwe koudere runs en uiteindelijk de eerste 10 à 20 Hellmannpunten is best groot. Maar het meest waarschijnlijk is altijd nog dat we met 2 centimeter ijs op de sloten de winter ook snel weer kwijt raken (met meer sneeuw naar de Alpen en hopelijk ook de Wintersport-Arena Sauerland). Anderzijds kan verrassende sneeuwval in Duitsland en delen van de Lage Landen ook zo maar nieuwe voorwaarden scheppen en een versteviging van de winter veroorzaken.

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

143 reacties

Gesloten voor reacties.