Gistermorgen leek het wel weer even voorjaar. We hoefden (op de meeste plaatsen) de autoruiten niet eens te schrappen, slechts wat condens. Oh nee, het is zomer toch? Nee, helaas wil het tot nu toe maar niet lukken. Weer was het een koude nacht. Vorst aan de grond in Twenthe en Volkel. Niet specifiek uitzonderlijk of extreem in juni en zelfs juli, wel dat het al zo lang en zo vaak blijft voorkomen dit jaar. 

Europe-7-day-forecast

Temp-Anomaly

Niet alleen in Nederland beleven we de 6e koude en wisselvallige maand op rij. Dit geeft de (GFS) verwachting voor de komende 7 dagen weer. Eigenlijk heel West-Europa lijkt een voorproefje van de nieuwe ijstijd te beleven. Frankrijk klaagt steen en been. De zomerkleding moet al in de uitverkoop.. En in Duitsland ook weer nachtvorsten. Lees het allemaal in dit mooie artikel. Daar wordt ook gewag gemaakt van een “vuistregel” : het weer eind juni, begin juli zou met 70% zekerheid doorzetten en bepalend zijn voor de rest van de zomer. Het fenomeen zou bekend staan als  “Siebensläfer”. Wanneer we op de bijgeleverde Wikipedia-link klikken blijkt het specifiek om Siebenschläfertag te gaan. Vandaag is dat. En dan lijkt het me meer om en soort volkswijsheid te gaan. Of toch niet? In dit Wikipedia-artikel wordt, behalve uitgelegd hoe de legende gaat, wel degelijk gesuggereerd dat het Azorenhoog en de straalstroom zich eind juni, begin juli in 60 tot 70% van de gevallen voor langere tijd stabiliseren, een vaste positie kiezen. Vooral in Duitsland wordt er dus met spanning naar de komende dagen gekeken. Wij doen het zo ook.

 BeNeLux_2013062612_t2m_27

Anders dan vandaag 66 jaar geleden toen het absolute record voor de Bilt (36.8 °C) gevestigd werd, zitten we nu -zeker de komende 3 dagen-  dik in de herfst. Met de zoveelste bulk polaire lucht: regen, wind en temperaturen die niet zouden misstaan voor half oktober. Vandaag, maar ook morgen niet veel meer dan en graad of 14. Of er datumrecords voor De Bilt er aan gaan is nog maar zeer de vraag. Dat hangt af van met name hoe veel regen er precies valt, hoe dik de bewolking is. Ik ga het op mijn werk volgen via één van de apps voor mijn smartphone. Die van weerplaza (op de homepage te vinden) is zeer volledig. De andere die ik gebruik, “lekker weertje”, is strakker qua vormgeving, wat sneller in gebruik. Vooral op vakantie is de app van Meteoconsult (“Weather Pro”) erg handig: veel instelmogelijkheden. De laatste twee in de appstore gevonden. Nu we toch over een meetstation (De Bilt) hebben: in de reacties gisteravond terecht veel commotie over het verdwijnen van enkele KNMI-meetstations. Merkwaardige toestand toch? Er valt wat over te lezen op de amateur-weersite van Robert de Vries.  Reageerder Ab wist te melden dat er meerdere stations (Nieuw-Beerta, Lauwersoog en Wilheminadorp) verdwijnen. Wie wil er eens wat verder induiken: bron? En waarom?

ECpluim 260613_12h

Gaat het na zaterdag eindelijk goedkomen dan? Ik ben nog wat gereserveerd. Zondag wordt waarschijnlijk een aardige dag, met minder wind, een graad of 17 en af en toe zon. Al neemt de spreiding al aardig toe. Daarna komen we waarschijnlijk wel onder invloed van het uitgebreide hogedrukgebied dat van de Azoren tot Ierland loopt, maar hoe komt het precies te liggen? Erg onzeker nog. Het zit allemaal verstopt in deze pluim. Weinig (van de in totaal 50) lijntjes geven regen, maar de temperatuur schiet alle kanten op. Toch wat minder mooi dan de vorige run.  En eigenlijk vanaf volgende week donderdag zou het pas echt warm kunnen worden. Sorry, ik durf mijn handen er niet voor in het vuur te steken. Maar als het nou (opnieuw) mislukt? De rest van de zomer ook prut? Nee, geloof ik ook weer niet.

Cardrona270613

Toch nog even Nieuw-Zeeland. Misschien is er aan genoeg aandacht aan besteed de afgelopen dagen, maar wat een plaat weer!

Tot slot nog een leuke montage van het filmpje waarmee Arjan afgelopen maandag al in de reacties kwam.
Te kort bericht dit, er valt zo veel meer te vertellen en te laten zien! Helaas lukte het niet zo gisteravond. Vanmiddag weer zo’n mooi bericht van Frederic!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Reacties zijn gesloten.