frejus

We openen met deze foto van Daan Cobelens van een strand in Fréjus aan de Côte d’Azur. Uren lang was het aan het donderen en bliksemen op 5km van de kust terwijl op het strand de zon gewoon bleef schijnen.

tornado2

Snel door naar een tornado in Duitsland in de buurt van Bremen. Hierrr meer foto’s.

tornado

En hier het gebied op de kaart vanmiddag. In Duitsland zijn regelmatig tornado’s. In de Lage Landen zijn ze zéér zeldzaam. In Nederland voor het laatst in 1999 en in België in 1967. Zier Wikipedia.

achterhoek

Intussen is het in de Achterhoek gaan onweren en zeker ook flink regenen. Vanochtend wees ik die regio aan als kandidaat om toch flink nat te worden. Remko bevestigt om kwart voor acht dat erop begint te lijken.

monster1508

Kijken we naar heel Europa zien we dit. Juist in het laatste halve uur is die buienzone in Polen aan het exploderen.

radar1508

Schitterend hoe we hier die bui zien ontstaan om 19.45 in Polen. Het is kort voor zonsondergang – wat daar veel eerder is dan in Nederland door de oostelijke ligging in de tijdzone. Je ziet de schaduw van de cumulonimbus die gemakkelijk 12km hoog kan zijn. Hoe zou het daaronder zijn! Onheilspellend. Ik zeg het je.

hirlampolen

HIRLAM heeft die bui in Polen als enige goed berekend. Zie hierboven. Die 10mm per 3 uur zal ruimschoots worden overtroffen maar de andere modellen hebben het helemaal niet.

hirlamaccu

Vooruitkijkend kunnen we dan ook naar HIRLAM kijken misschien. Tot maandagochtend zien we dit! Met wat er nu al gebeurt lijkt me dit aan de lage kant. Reken op lokaal 30-50mm!

ecneerslagaccu

Het Europese model legt het zwaartepunt met wel 60mm vrij dicht bij de grens. Maar let ook op Kärnten! De hittegolf is echt voorbij in Oostenrijk. Ik schreef het vanochtend al.

gfsneerslag

In het Amerikaanse model zit ook nog genoeg dreiging voor het oosten. Feit is dat rond middernacht in Duitsland de stroming omkeert en de buien weer onze kant op dobberen. Spannend hoe dat gaat eindigen. Noord-Holland mag wat mij betreft gespaard blijven wat ik heb een lunch BBQ.

chamonix1508

De regio rond de Mont Blanc noemde ik vanochtend al. Niet echt een dag voor topbeklimmingen zullen we maar zeggen. Ik meld bij deze ook maar even dat de Swiss Machine Ueli Steck op 12 augustus zijn 82 summits in 80 dagen heeft voltooid.

Yesterday we finished the 82 Summits.I am super exited. The morning yesterday started with a 3.5h detour. I missed the trail in the dark and i run up the wrong valley. Around 8.00 am i was back down at the Parking to start again, this time in the daylight and with already a good warmup! Climbing les Ecrins was just great, nice conditions. Today we heading down to Ceuse to celebrate and to see if we still can hold on on steep Limestone.I am still super psyched, i could move on…. lets see what comes next!

Posted by Ueli Steck on dinsdag 11 augustus 2015

Hij heeft qua weer alles meegehad deze zomer! En ik houd er toch een wrang gevoel aan over dat hij nu de champagnekurken knalt, terwijl onze landgenoot die eind juli een paar daagjes meeliftte op het project om zelf de 82 summits in 14 jaar (!!) te voltooien het leven liet.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.