Mee eens dat de lavastroom op Hawaii momenteel het belangrijkste “weernieuws” vormt? Uit mijn studententijd in de Amerikaanse midwest weet ik nog dat je daar vroeger in de herfst landkaarten had met de uitbreiding van de prairievuren. Die jaarlijks spontaan ontstaan door blikseminslag en die de vegetatie gezond houden.

Dit plaatje zeg maar…. nou daar doet me Hawaii aan denken momenteel maar het is nog net iets heftiger allemaal…

Je zult er maar wonen…. maar goed… in de Alpen hebben we dan weer…..

Dat is vlakbij Innsbruck en dus gefilmd in juni 2013. Ik heb die lawinekegels destijds gezien! Dat was dus kort na het top 10 koude voorjaar van 2013. Dat is dit jaar niet het geval. Dit jaar hebben we het enorme contrast tussen de nog waanzinnige sneeuw boven 2000m en een toch wel normaal voorjaar daaronder. Met nu net weer de overgang van kou naar warmte….

Hele mooie fase nu voor de boeg. Vooral thuis in de Lage Landen. Want in de Alpen overheerst echt het namiddagonweer. Behalve vandaag want nu was het vanaf de ochtend al afgeschaduwd zodat er geen thermiek ontstaat. Een bijzondere temperatuurcrash in de Lage Landen met de wisseling van de maand in de hoofdrun vanochtend. Die laten we even voor wat het is.

Het Europese model vertoont een jacht op de 30ºC. Met daarna vermoedelijk inderdaad een afkoeling.

Het blijft bizar om te zien hoe mooi met name Nederland (en ook Engeland) meedoet met de droogte in Denemarken, Zweden en Noorwegen de komende 10 dagen.

het Amerikaanse model is iets minder uitgesproken. Dat de Alpen aanhoudend tamelijk nat zijn moge duidelijk zijn.

Op wereldschaal zien we een netto bruto normale situatie qua sneeuwbedekking.

Het Arctisch zeeijs doet ook netjes wat het moet doen. geleidelijk wegdooien in het voorjaar op weg naar het september minimum.

En wie ook precies doet wat ze moet doen is de Zwarte specht. Had vanochtend op de Penningberg een paartje baltsen in een loofboom 30 meter van mijn Alpenhuisje. Ze dansten eerst wat op en neer langs de dikkere takken en kropen toen tegen elkaar tegen de stam aan om zich steeds 2 minuten helemaal niet te bewegen en dan een minuutje zo de koppen naar achter omhoog te strekken. Ik had mijn 65x telescoop erop staan en wist niet wat ik zag. Fijne zondag. geniet van de natuur en elkaar!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.