Mee eens dat de lavastroom op Hawaii momenteel het belangrijkste “weernieuws” vormt? Uit mijn studententijd in de Amerikaanse midwest weet ik nog dat je daar vroeger in de herfst landkaarten had met de uitbreiding van de prairievuren. Die jaarlijks spontaan ontstaan door blikseminslag en die de vegetatie gezond houden.

Dit plaatje zeg maar…. nou daar doet me Hawaii aan denken momenteel maar het is nog net iets heftiger allemaal…

Je zult er maar wonen…. maar goed… in de Alpen hebben we dan weer…..

Dat is vlakbij Innsbruck en dus gefilmd in juni 2013. Ik heb die lawinekegels destijds gezien! Dat was dus kort na het top 10 koude voorjaar van 2013. Dat is dit jaar niet het geval. Dit jaar hebben we het enorme contrast tussen de nog waanzinnige sneeuw boven 2000m en een toch wel normaal voorjaar daaronder. Met nu net weer de overgang van kou naar warmte….

Hele mooie fase nu voor de boeg. Vooral thuis in de Lage Landen. Want in de Alpen overheerst echt het namiddagonweer. Behalve vandaag want nu was het vanaf de ochtend al afgeschaduwd zodat er geen thermiek ontstaat. Een bijzondere temperatuurcrash in de Lage Landen met de wisseling van de maand in de hoofdrun vanochtend. Die laten we even voor wat het is.

Het Europese model vertoont een jacht op de 30ºC. Met daarna vermoedelijk inderdaad een afkoeling.

Het blijft bizar om te zien hoe mooi met name Nederland (en ook Engeland) meedoet met de droogte in Denemarken, Zweden en Noorwegen de komende 10 dagen.

het Amerikaanse model is iets minder uitgesproken. Dat de Alpen aanhoudend tamelijk nat zijn moge duidelijk zijn.

Op wereldschaal zien we een netto bruto normale situatie qua sneeuwbedekking.

Het Arctisch zeeijs doet ook netjes wat het moet doen. geleidelijk wegdooien in het voorjaar op weg naar het september minimum.

En wie ook precies doet wat ze moet doen is de Zwarte specht. Had vanochtend op de Penningberg een paartje baltsen in een loofboom 30 meter van mijn Alpenhuisje. Ze dansten eerst wat op en neer langs de dikkere takken en kropen toen tegen elkaar tegen de stam aan om zich steeds 2 minuten helemaal niet te bewegen en dan een minuutje zo de koppen naar achter omhoog te strekken. Ik had mijn 65x telescoop erop staan en wist niet wat ik zag. Fijne zondag. geniet van de natuur en elkaar!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.