Ik ben nu al voor de derde keer terug op mijn stoel (een ergonomische Swopper) geklommen en steeds opnieuw val ik eraf. Wat hebben we níet zien aankomen? Dat is de vraag. Waar komt ineens die meter sneeuw vandaan op de weerkaarten. Er lijkt nu ineens zo veel sneeuw te komen deze week dat ik ervoor gekozen heb te openen met een sneeuwvrije kiek van de zuidkant. Spoedig komen de sneeuwfoto’s je de neus uit en misschien ook wel de sneeuw!

Moeder natuur doet dus ook in tweelingen. Toch bijzonder hoe deze beide zuidkantpica’s  op elkaar lijken. Nu goed terug naar de flater der flaters: eerst roept uw wintersportweerman dat de hele tweede vakantieweek kurkdroog gaat verlopen. Vervolgens moet ik bakzeil halen met een dikke meter sneeuw in Oostenrijk. Dágenlange sneeuwval. Alleen dinsdag een beetje zon. Haat je het? Zoek dan een sneeuwliefhebber voor je gehuurde kamer in Oostenrijk en verhuur onder. En stap in je auto en rij naar de Portes du Soleil of Les Menuires.

Partenen in Montafon

Cescia en Dennis groeten uit het Montafon. Het sneeuwt!

Haus Alpenblick op de Penningberg in Hopfgarten

En dan bij mij thuis. Temperatuur vanochtend gestegen van +0,5 naar +1,0ºC terwijl de sneeuw intensiveerde. Vermoedelijk blijft het hier rond het vriespunt en blijft het sneeuwen. Nog lager kan het vandaag ook nog regenen. O ja: in het nieuwe jaar zijn de vier kamers met samen 8 bedden nog niet verhuurd. Dus zeggen Jorne en ik: kom langs! Vraag eens aan via dit formulier en zet in je toelichting dat je via WSWM aanvraagt.

Tja en het lijkt echt zéér ongelijk te gaan worden. Zero voor de Franse Alpen en een meter voor Oostenrijk. Dat zie je vanochtend al op het radarbeeld… en kijk wederom bij Bergfex:

Les Menuires alleen een week lang harde noordenwind. Maar gewoon dus nul komma nul sneeuw.

En dan dus Jorne Valstar (onthoud die naam) die in het nieuwe jaar compleet met de neus…. nee full body in de boter gaat vallen. Hij reist op de zonnige 2 januari en gaat hier op zijn vroegst zondag bergketens zien. Zijn eerste vier dagen van zijn 8 weken in Oostenrijk brengen misschien wel de dump der dumps. Even afgezet tegen de karige sneeuw de laatste weken.

Volgens de Oostenrijkse weerdienst kan er vandaag al een halve meter vallen vanaf de Kitzbüheler Alpen naar het oosten. En dat is dan dus nog niet meegerekend dat het morgen ook de hele dag blijft sneeuwen en dat het van woensdag tot en met zaterdag (!!!) op herhaling gaat. Tja dan ga je hier in Oostenrijk terugdenken aan winter 78/79 die op 29 december na immens Weihnachtstauwetter begon met de meest catastrofale sneeuw- en ijzelstorm sinds mensenheugenis. Zie op Wetteronline hierrr het verhaal en hierrr de foto’s.

Het Amerikaanse model is intussen aardig bijgedraaid naar het signaal dat het Europese model duidelijk als eerste oppikte. Maar dan ook heel duidelijk. Dat wil dus weer niet zeggen dat het EC betrouwbaarder is dan het GFES. Net als mensen kunnen de modellen ook eens geluk hebben. Over decennia terugkijkend naar een onmetelijke bak data kunnen we misschien wat voorzichtige conclusies trekken over performance. Op dit moment moeten we stellen dat het überhaupt al een wonder is wat de weermodellen presteren. Doe een wolkje koffieroom in je koffie…. roer… en zoek een computermodel dat 2 minuten vooruit kan berekenen wat er gebeurt. Niet het grove patroon van wervelingen van de koffieroom maar echt exact wat er op elke plek langs komt die 2 minuten. En dan dis de atmosfeer veel complexer dan dat kopje koffie. Het is hopeloos.

Voor mijn omgeving is het ensemble van het Amerikaanse model nu al spectaculair te noemen. Hier de meest intense neerslag morgen. Wie was er ook al weer jarig op 31 december cq. exact met de jaarwisseling 66/67 geboren? Mijn dank is groot. Hadden we dezelfde grafiek van het Europese model zou de sneeuw vanaf 2 januari er veel dikker op staan. Nu dikke vlokken uit mijn raam. Tijd voor Facebook live!

In bovenstaande video zit eigenlijk de hele synopsis voor de komende week. De highlights hieronder nog even op de kaart:

Oplossende poot van tegen kou in oosten drukkend warmfront sneeuwt uit tegen Alpen.

Hoog neemt nieuwe vorm aan en brengt Acrtische uitbraak op gang; zachte lucht stroomt naar IJsland.

Frontensysteem klapt tegen Noorse fjordenkust; Oostenrijk nog steeds in stuwing.

De Noorse bak vocht klapt tegen Oostenrijk met megadump als gevolg

Dat is het wel. En zo ziet de Oostenrijkse weerdienst het ook… een bijzondere week. We gaan het meemaken. Extreem lawinegevaar als het uitkomt.

Afsluitend de huiskamervraag: kan Transavia HV6924 morgen om 14.00u opstijgen vanaf Innsbruck of niet? De kinderen van mijn ex vliegen dan namelijk terug, terwijl mijn poppetje nog de dump der dumps lijkt te gaan meemaken hier.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

130 reacties

Gesloten voor reacties.