belastingdienst

Als weerman ben je tegenwoordig net de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken en makkelijker eigenlijk ook niet. Ik heb me de afgelopen dagen, nee zeg maar weken, verbaasd over het geblokkeerde systeem waar het grootste deel van Europa nu mee te kampen heeft. De klaagmuur is geopend en een nieuw meteowoord is uitgevonden door Hajo. “Teflon weer”. Alsmaar hogedruk boven het Europese continent waar alle depressieactiviteit langs schiet of vanaf glijdt. Ik vind de opmerking teflon nog vrij mild. Een alliteratie als “vieze vaseline vlek” voel ik zo langzamerhand in mijn achterhoofd knagen. Heeft iemand een scherp mes om eens flink wat krassen in de teflon te maken? Of een verhuisbedrijf….om het Eurohoog met z’n hele handel richting Noorwegen te laten verhuizen en het daar 12 weken te laten wonen. Wie helpt? Maar we kunnen er helemaal niets aan doen. De continue warmte-advectie op hoogte blijft in stand door lagedrukgebieden boven het midden van de Atlantische oceaan ter hoogte van Spanje, die alsmaar warme lucht het Euro-hoog inpompen gevolgd door een nieuwe rug van hogedruk dat binnenschuift…een nieuwe laag teflon. Voor de winterliefhebber in de Lage Landen en sneeuwliefhebber in de Alpen is dit het slechtst denkbare scenario. Het Europese weer is nu dus als de belastingdienst….je krijgt er bijna een hekel aan. Verandering in zicht? Laten we eens kijken. En vergeet niet het bericht van Jeroen even mee te pikken met een update uit Brixental.

96 van nu gfs-0-96

Kaart op 5 km hoogte voor aanstaande woensdag

De koude bel met water op de Atlantische oceaan heeft wat mij betreft meer effect op “ons” weer dan de El Nino waar Hajo vanmorgen nog een mooi bericht over schreef. Alleen met de huidige situatie is er geen vergelijkingsmateriaal. Dikke El Nino en een koude bel met water op de Atl. oceaan. Heb ik nog niet eerder gezien. Dus die koude bel is erg belangrijk. De ene keer is het Euro hoog wat ronder dan de andere keer. Vanaf woensdag is het hoog een beetje afgevlakt en zitten we in de Lage Landen met een westelijke stroming. Met een stevige wind. De Alpen daarentegen liggen zo wat onder de kern van het hoog, waar het al weken onder ligt. Neerslagkansen…zip…zero…nul komma nul. En op de oceaan broeit alweer een volgende verstoring juist aan de noordflank van een afgevlakt Azorenhoog. Vol met warmte op hoogte. De warmtepomp gaat wederom aan om het dynamische hoog te voorzien van een verse portie zachte lucht.

138 van nu gfs-0-138

Kaart op 5 km hoogte voor 1e kerstdag

En op eerste kerstdag zie je een klein plukje warmte tevoorschijn komen juist ten westen van Afrika. En daardoor wordt nieuwe warmte-advectie gecontinueerd richting het Europese vaste land.

192 van nu gfs-0-192

Kaart op 5 km hoogte voor zondag na kerst

En ja hoor…..bingo. Wederom een Eurohoog. Bagger. Het is echt een situatie waar we niets aan kunnen doen maar wat keer op keer op keer op keer terug komt. Een waanzinnige blokkade.

na woensdag taup_15122500_15121912

Dauwpunt op 1e kerstdag

Wat wel goed nieuws is, is dat na woensdag de dauwpunten omlaag gaan en ook de temperaturen ‘s-nachts onderuit gaan . Sneeuwkanonnen aan dus. Maar met al die droogte?….is er nog wel water voorradig? Valentijn is wellicht degene die daar wat licht op kan laten schijnen.

neerslag signaal prec_15122712_15121912

Neerslag signaal zondag na kerst

Tevens wordt er voor volgende week ook wat neerslag berekend. Dat gaat echter niet vallen, daar durf ik mijn hand voor in de sneeuw  het vuur te steken. Kijk eens naar de gigantische hoge druk van 1039 hectopascal. Die onderdrukt de neerslag op zo’n manier dat er niets van overblijft.

t850_15122712_15121912

Temperatuur op 1650 meter.

Dan heb je dus ook helemaal geen ruk aan de sneeuwgrens. Iets dat niet komt zal dan niet in droge of natte vorm verschijnen. Als de ECMWF nog met iets verrassends komt vanavond dan komt er een extra update. Straks nog ff de pluim in reacties….wie plaatst hem? En voor degene die zit te wachten op sneeuw of vorst voor de Lage Landen of sneeuw voor de Alpen….dan moet ik toch wederom aan de belastingdienst denken. Met name de belastingtelefoon!

Nog een ogenblik geduld astublieft…..

Nog een ogenblik geduld alstublieft…..

Nog een ogenblik geduld astublieft…..

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

52 reacties

Gesloten voor reacties.