GFS-025deg_WORLD-CED2_SST_anom

El Nino op de Pacific en de koude blob op de noord Atlantic

De afgelopen dagen zag ik de naam al vaak langskomen. El Niño! Eigenlijk volg ik de El Niño al een tijdje en het is best lastige materie. Is het record warme jaar 2015 nu een gevolg of een oorzaak van de El Niño. Het antwoord daarop is makkelijk: Het is een gevolg. Maar wat is El Niño nu eigenlijk en wat veroorzaakt nu het warme lint met water rond de evenaar op de Grote Oceaan? Allemaal lastige vragen waar ik een antwoord op probeer te geven.

nino regio

De El Nino regionen

El Nino is verdeeld in 4 regionen. Regio 1-2 ligt dicht bij de kust van Zuid Amerika voor de kust van Equador. Naarmate je naar het westen koerst loopt de Nino factor op. Juist net ten oosten van Irian Jaya ligt Nino regio 4. De meeste berekeningen en/of verwachtingen worden echter gedaan tussen 160º en 120º westerlengte. Dat is eigenlijk het midden van het Nino gebied (Regio 3-4) Op het bovenstaande kaartje kun je zien dat de regio 1-2 inmiddels flink aan het afkoelen is. Meer dan de andere regio’s, maar ook daar is de afkoeling ingezet.

evolu 2015

De verticale ontwikkeling van El Nino

Mooi is de ontwikkeling te zien als je het verticale verloop van de El Nino kijkt. Tussen mei en juni zie je dat de Grote Oceaan rond de evenaar aan het opwarmen is. En die opwarming hield aan tot in december 2015 / januari 2016. De aarde slaat z’n warmte op in de oceanen. Het natuurlijke verloop om die warmte te lozen is dus de El Nino. Maar ook in de oceanen is er Yin en Yang. Het verloop is echter veel langzamer dan in de atmosfeer. De warmte wordt door zogenaamde Kelvin Waves veroorzaakt. El Nino en La Nina zijn niet meer dan de thermostaat van de aarde om de temperatuur te regulieren.

kelvin waves

De zogenaamde Kelvin Waves

Hier zie je de Kelvin Waves. Een Kelvin Wave is een atmosferische of oceanische stroming die in stand wordt gehouden door het Coriolis effect en een topografische grens (zoals een kustlijn of gebergte) of door een golfgeleider in de oceaan zoals de evenaar. In de oceaan heb je neergaande Kelvin golven en opwaartse Kelvin Golven. Bij neergaande Kelvin golven wordt warm water dieper de oceaan ingedrukt. Bij opwaartse golven wordt juist kouder water uit de oceaan omhoog gedrukt. Een Kelvin golf is genoemd naar zijn ontdekker Sir William Thompson – 1st Baron Kelvin of Lord Kelvin. In het bovenstaande diagram zie je de streepjes (neerwaarts) en de puntjes (opwaarts). De neerwaartse golven waren in 2015 alom goed vertegenwoordigd. Een duidelijk El Nino effect. Je zult zien dat de opwaartse golfbewegingen volgend jaar de overhand nemen, want we gaan af op een stevige La Nina.

1301 - 0302

Verandering in de El Nino de laatste 4 weken

Het is duidelijk dat de huidige El Nino (2.3) over zijn hoogtepunt heen is. Het dieprode verdwijnt van de kaartjes de laatste 4 weken en zal alleen maar verder afnemen.

koeler el nino

Absolute verandering de laatste maand

Dat kun je ook mooi zien als je kijkt naar de absolute verandering in temperatuur van het water. Nabij de Zuid Amerikaanse kust is de temperatuur inmiddels met meer dan 1C afgenomen. Het water is daar nog steeds te warm maar daar zijn de opwaartse oceanische Kelvin golven inmiddels opgetreden. Op naar een La Nina. Want na elke sterke EL Nino volgt een La Nina. Het is net als bij de mens. Wat is een man nu zonder een sterke vrouw aan zijn zijde (of een sterke andere man natuurlijk 🙂 )

oni

De Oceanic Nino Index vanaf 1950

De ontwikkelingen van de El Nino’s en La Nina’s zijn duidelijk. De huidige ONI index staat op 2.3. ONI staat voor  Oceanic Nino Index en die wordt over alle Nino regio’s gemeten. Volgende maand schat ik de ONI index op 2.1 en deze zomer is alles neutraal.

pluim elnino

De El Nino pluim

Ja ja….ook de el Nino heeft een pluimverwachting. Er is sprake van een El Nino wanneer de waarde boven de 0.5 stijgt. Onderaan het diagram zie je: FMA – MAM – AMJ enzovoort. Dat zijn de maanden waarin wordt verwacht dat El Nino is afgenomen. Dus als je naar de waarde 0.5 (neutraal en lager) kijkt dan wordt dat gehaald rond “JJA” Juni-juli-augustus.

pluim staaf elnino

Staafdiagram van de El Nino en La Nina

En dan is er ook nog het staafdiagram die La Nina, El Nino en neutraal vergelijkt in die bepaalde periode. Zoals we net gezien hebben is het rond juli allemaal weer neutraal en zal rond september een La Nina intreden. Geheel volgens de verwachting van de El Nino – La Nina cyclus.

lice-00

Grote Meren in de USA slecht voor 12% bevroren

En ik zag nog in de reacties iets over de winter in de USA en de interactie met de winter in Europa. Er is daarvoor helemaal geen verband ondanks dat we dat graag willen zien, of niet willen zien. De Canadezen en Amerikanen hebben een van de zachtste winters ooit. Wij ook. Zo zacht zelfs dat de ijsvorming op de grote meren zeer minimaal is. Vorig jaar was de complete boel dichtgevroren en nu is slecht 12.2% bedekt met ijs. Een echte El Nino winter. Geldt dat ook voor de Lage Landen? Wellicht heeft El Nino meer invloed dan we willen denken of geloven. Hajo sloeg de spijker op z’n kop eerder vandaag. Er moet nog veel onderzoek komen. Dit jaar was dé mogelijkheid voor de klimaatvorsers. Over 5 jaar weer een kans…..denk ik!

Categorieën: El Niño

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.