Nee nee, dit is geen bericht van Frederic, maar van Ronaldo. We zijn toch wel een beetje aangestoken door onze Belgische “smikkelbeer” en met een goede reden. Ik heb begrepen dat een Duveltje op z’n tijd ook goed is tegen de ziektebeestje, het recept van Dr. Frederic. We proosten echter op de verjaardag van de dochter van Leo. Een ijskoude groet uit Purmerend. Wellicht de laatste foto van een glad ijsvloertje want morgen is het echt afgelopen met de winterpret. In Rotterdam ligt zelfs een mooie laag sneeuw op het is waardoor Anouk mooi haar naam op het ijs kan schrijven. Check: vastgelegd voor het nageslacht. Gefeliciteerd.

Ik weet het nog heel goed. Op het moment dat Anouk geboren werd ging ik op wintersport. Leo en ik kende elkaar nog lang niet en weerkaarten had ik nog nooit  gezien of een ensemble gelezen. Het was dik  20°C graden onder nul en die kleine man van mij was nog heel klein. M’n echtgenote vroeg of ik de auto niet even warm wilde rijden want het was zo koud. “Als we hem dan uit z’n bedje halen om verder te slapen in de auto dan is het niet zo koud”. Dus heb ik een rondje Beemster gedaan om de auto warm te draaien. De kleine man sliep lekker verder en pappa en mamma  onderweg naar Filzmoos.  Je doet toch wat voor je kind. Hoe zouden de ouders dat op dit moment in Ierland doen?

Daar is het in 45 jaar niet zo koud geweest. En dat op 3 maart. De schapen moeten uitgegraven worden omdat en meer dan een halve meter sneeuw is gevallen. Of wat dacht je van de oostkust van de USA en Canada?

Een hele stevige “Noreaster” heeft er voor gezorgd dat 17 miljoen mensen geen electra hebben. In de USA is het altijd Bigger en Better! Nja.. better?? Ik geloof niet dat ik zit te wachten op koud water uit de kraan bij temperaturen die onder nul liggen. En een open haard heb ik niet dus dan ook geen verwarming! Geef mijn portie maar aan fikkie. Onze ouwe vertrouwde intrastructuur is zo slecht nog niet. Dus snel naar ons werelddeel om te kijken of er nog veranderingen zijn!

Zoals gisteren in de avondupdate  reeds gezegd en door Frederic ook al een paar keer vernoemd: het neerslagfront is gestagneerd boven zuid Nederland/België en niet doorgetrokken richting het noorden.

Jorne meldde sneeuwvlokken zo groot als zakdoeken in Luxemburg.

En de sneeuwvalkaart geeft duidelijk weer dat het sneeuwfront niet verder is gekomen dan de lijn Leiden – Doetinchem. Hulde voor Frederic in dit geval. 50 kilometer afwijking globaal gezien is niet heel slecht. Hij is leraar en ik de leering…toch geef ik hem een dikke 9 😉

Op dit moment is het bijna in heel Nederland alweer onder het vriespunt. Ook hier is het ijs nog perfect al ligt er geen sneeuw. Morgenochtend nog maar eens op de schaats.

Heel veel is er niet veranderd na de update van gisterenavond. Er stroomt deze week zachte lucht over west Europa door een stationair lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan / Golf van Biskaye. Hierdoor kan het aan de noorkant wat föhnig zijn en volgend weekend zelf een korte föhn.

Er wordt namelijk af en aan zachte, maar ook soms koele lucht tegen de zuidkant gedrukt. De koude lucht zwiept om het laag heen van west naar oost. Het Amerikaanse model heeft het in de pen….

… maar ook het europese model komt met dezelfde kaart. De timing is nog niet heel duidelijk maar deze constellatie is zo goed als zeker. Mediterane lucht stroomt uit over de Alpen vanaf volgend weekend!

Dus kijken we gemakshalve even naar de pluim. Dit is degene met prikpunt Obertauern en Filzmoos. Vanaf dinsdag sneeuw boven de 1500 meter. Voor Obertauern dus geen enkel probleem. In Filzmoos houdt het echter op boven de 1600 meter hoogte qua skigebied. Daar vanaf woensdag dus sneeuw voorafgegaan door regen. Hetzelfe geldt voor onze partners Zell am See Kaprun, Die Tauplitz en Innsbruck.

Door naar de Franse Alpen. Hier is het een roller coaster van neerslag en temperatuurswisselingen. Vanaf maandag veel neerslag met woensdag een mooie en lage sneeuwgrens maar vanaf vrijdag ook een oplopende sneeuwgrens naar 2000 meter. Oef…. niet fijn en de onzekerheid is er ook wel een beetje uit. Met name volgende week zondag kan wel eens in het water vallen.

En dan pakken we de zuidkant no even meer. Hier prikpunt Val Gardena waar ook de sneeuwgrens gaat oplopen. De stroming zal echt moeten omklappen om nog eens flink sneeuw te brengen in de lagere dalen.

U vraagt, wij draaien! De uitsmijter dan maar voor vanavond met zelfs sneeuw in de Lage Landen. Ik heb er een hard hoofd in maar wat niet is kan nog komen.

Fijne avond!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

9 reacties

Gesloten voor reacties.