min10

De eerste strenge vorst is gerealiseerd in ons kikkerlandje: -10ºC in poolwoestijn Nieuwe-Beerta. Eens naar het hele land kijken…

Schitterend! Hier in Krommenie is om vijf over vijf -4ºC gemeten en is het nu nog -2ºC. Je krijgt enorme zin om zo op het ijs te stappen maar daar wacht ik nog mee tot woensdag. Ik ben erg optimistisch over de kansen dat we gaan schaatsen. Eerst even naar een plek waar zeker niet geschaatst gaat worden. Vanwege de overvloedige sneeuw!

oberstdorfmin22

Op de Zugspitze na de koudste plek van Duitsland afgelopen nacht: Oberstdorf met -22,7ºC. Deze plaats in de Allgäu ligt strak tegen de SAlpen aan en deelt zijn skigebied met Kleinwalsertal. En daar zit Hans ter Braak. Kom er maar in!

Weten we dat ook weer!

medebach

De Wintersport-Arena Sauerland is ook extreem koud geweest vannacht. In Medebach is -19ºC gescoord. Om 10 uur was het er nog -16,2ºC. Winterberg was zo koud als Nieuwe-Beerta. Hierrr alle minima van het Sauerland. Wat te denken van 82,5 km piste open. 90 skiliften. 346,7 km loipe! Terug naar de temperaturen. Want het kan nog kouder!

Schermafdruk 2016-01-18 09.52.38

Maar dat is allemaal nog niks vergeleken bij de temperatuur op de Zwitserse Glattalp vanochtend om 9u35: -37,9ºC op 1850m hoogte. Ja dit is een van die bekende koudemertjes en hier werd op 7 februari  1991 met -52,5°C het officieuze Zwitserse kouderecord gevestigd. In Samedan – het vliegveld van St. Moritz werd het vanochtend ook lekker koud trouwens:

Schermafdruk 2016-01-18 09.56.55

Het kwik is gezakt naar -27,3ºC vanochtend. In La Brévine in de Jura – waar het officiële Zwitserse kouderecord 12 januari 1987 werd gevestigd met −41,8 °C werd het vannacht -29,3ºC. Nu jullie: is het in de skigebieden nog een beetje te doen? Wat maken jullie zoal mee aan temperaturen?

PS Natuurlijk ga ik meteen door met het volgende bericht: zijn we al op de schaats? Komen we snel op de schaats? Is er leuke meteofiction? En dan zijn ook gewoon de Alpen en Sauerland aan de beurt. De Vogezen heb ik hierrr al gecovered.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.