Leuke discussie vandaag op de site en achter de schermen op onze WSWM app. Nou ja discussie….opbouwende kritieken zou ik zeggen. Ook ik heb een mening maar als editors kunnen wij dat in een apart bericht gieten. Een reactie zou te lang worden. De windkracht van Ophelia, valt dat nu onder de Schaal van Beaufort of onder de Saffir Simpson schaal. Je moet weten dat tropische systemen ingedeeld worden in de Saffir Simpson schaal. En alles wat daar niet onder valt is ingedeeld in Beaufort.
Beaufort is echter een onderdeel van Saffir Simpson. Het is echter een mix van details in de categorie van een Tropisch systeem waar het in de Beaufort schaal uitkomt. Zo kan een categorie 3 orkaan makkelijk in het Beaufort systeem uitkomen. Meestal zullen de meeste tropische systemen vallen in Saffir Simpson categorie 1 met tegenhanger 12 Beaufort.
Ophelia valt in het Beaufort schaal omdat het simpelweg geen tropisch systeem meer is op het moment dat het bij Ierland aan komt. Dat wil niet zeggen dat het geen orkaan is. Integendeel! Ophelia is qua windkracht wel degelijk een orkaan. Maar zonder warm oog en weinig convectiebanden. Dus geen tropisch systeem maar een Orkaandeprssie geboren uit een Tropische Orkaan. Het is zeldzaam dat een post tropische orkaan aan land komt, met name in Europa. Er zou eigenlijk een “tussenschaal” moeten worden ontwikkeld om dit soort systemen te kaderen. Meestal sterven ze uit boven de oceaan of na een landfall in de USA of elders. Maar dan zijn ze al gekaderd als Cat 1-2-3-4-5 hurricane.
Hier is Ophelia nog een orkaan van Cat.2. Kleinschalig en met een warm oog zoals ook op de bovenste foto te zien is. Het is overigens bijzonder dat zo’n systeem kan uitgroeien tot een Major Hurricane boven water van slechts 25°C. Hiermee kan van mijn part de hele theorie overboord dat 26° C de minimum temperatuur is waarin een tropisch systeem geboren kan worden, in stand kan blijven en uitgroeien. 1°c is echt een slok op een borrel bij tropische ssytemen.
In de loop van vannacht gaan alle tropische elementen er uit. Het systeem zakt in, de luchtdruk stijgt en het oog verdwijnt. Maar tegelijkertijd wordt de windkracht wel in stand gehouden. De luchtdruk daalt weer, het systeem groeit binnen een paar uur tot een enorme stormdepressie. Ongekend is dit.
Hoe vaak zullen we dit te zien krijgen de komende jaren? Ik denk dat er een kans is van 5 op 100 dat dit binnen 30 jaar wederom te zien is. Een orkaan juist ten westen van Portugal en Spanje.
Ophelia zal Ierland dus flink raken met windsnelheden van +120 kmh en windstoten van +150 kmh. Ik denk zelfs nog harder maar dat is koffiedik kijken. Dinsdag weten we meer. Kijk ook naar de kleinschaligheid vanmorgen en hoe groot het systeem morgen is. Die snelle transitie van Orkaan naar orkaandepressie is echt bizar.
Het laatse visuele satellietbeeld is van vanmiddag 15.00 uur. Vergelijk het met de bovenste foto en je ziet het systeem uit elkaar vallen. Dikke orkaankracht aan wind morgen in Ierland. Laten we zeggen 15 Beaufort. Wellicht de schaal meer eens aanpassen!
Als laatste de transitie van Orkaan naar orkaandepressie:
5 reacties
Gesloten voor reacties.