Salzburg is al een sprookjesachtige stad. Ook zonder de sneeuw. Ben op basis van de huidige weerkaarten gaan zoeken naar een foto van de Mozart-stad in een halve meter poeder. Niet te vinden. Misschien moet ik er woensdagochtend zelf maar gaan staan dan. Want het gaat sneeuwen mensen. En flink ook. Diagonaal over Oostenrijk. Nu zit het nog als regen aan de zuidkant. Maar dan gaat het draaien en krijgen we dit plaatje van sneeuw aan de noordkant….

Ik had ook München, Linz of Wenen in de titel kunnen zetten. In al die steden gaat het heel dik sneeuwen. Maar Salzburg is de top in de huidige berekening… en dat is dus op 424m hoogte.

Alle millimeters in Salzburg en München die je hier ziet zijn sneeuw! In Linz en Wenen zit er nog een beetje regen bij. Innsbruck ook alleen sneeuw. Maar daar naar het westen toe is het al een stuk minder. Uit alle voorgaande runs weten we dat Vorarlberg erom gaat hangen. In bovenstaand plaatje zie je voor Montafon en Kleinwalsertal al gauw 15cm. Maar dat kan daar dus evengoed 5 of 25cm zijn. Maar voor Salzburg en ook voor mijn omgeving neem ik er intussen gif op in dat het echt serieus gaat sneeuwen.

Maar hé? Wat is dit? Woensdag als de rest van Oostenrijk al weer zonnig is ineens toch sneeuw in Vorarlberg? Wat is dat?

Nou dat is gewoon het warmtefront waar we allemaal zo bang voor waren…. maar dat sneeuwt al uit in de Franse Alpen, Zwitserland en Vorarlberg voor de warmte goed en wel doordringt. Die warmte komt pas door samen met een sterk stijgende luchtdruk…. en zo sneeuwt het in Montafon en Kleinwalsertal makkelijk tot in het dal woensdag. 5 centimeter op de 10 tot 15 die eerder al gevallen zijn maar toch! Geloof me dat de pisteurs er zielsblij van worden al was het omdat die op de piste tijdens de sneeuwval gewoon nog eens 5cm bij spuiten. Komt er ooit een “kunstsneeuwverwachting” die dat netjes prognosticeert? Moet te doen zijn.

Hierboven het ensemble voor Vorarlberg. De sneeuw woensdag de 28e is bijna niet te zien. Het is een frummeltje. En dus ook maar die 5cm. En hè is daar 1 december opnieuw sneeuw?

Het zijn de resten van een front maar door de hogedruk over Frankrijk en Spanje is er een noordoosten wind die de sneeuwgrens ineens behoorlijk drukt. Dus weer sneeuw tot ruim onder 1500m. En de dooifase tussendoor is strak blauw…. en zeer warm…..

Het kwik knalt door naar 13ºC aan de voet van de Alpen. Alleen direct bij de hoofdkam is nog nachtvorst.

Maar kijk eens naar die dauwpunten! Je verwacht dat die ‘s ochtends in een vochtige atmosfeer min of meer gelijk zijn aan de minima. Niets daarvan! Zelfs de nachten zijn droog blijkbaar in deze stroming. En de kunstsneeuwproductie kan gewoon doorgaan op een paar uurtjes in de middag na. Allemaal fantastisch dus? Waar is het gevaar van een WC gebleven? We gaan afsluitend nog even op zoek naar redenen voor pessimisme…. maar nu eerst….

… eerst nog even aandacht voor de sneeuw in de Franse Alpen vanaf vanavond. Met lage sneeuwgrens. Nog voor die sneeuw in het Oostenrijkse laagland  toeslaat zijn eerst de Franse Alpen opnieuw aan de beurt. Ik zie 10-20cm vallen tot in de lagere dalen. Ik zeg dus nog maar eens: ga mee naar Les Menuires op 8 december!

Nou op zoek naar de WC dan maar. Om te beginnen verschilt het Europese model al van het Amerikaanse voor die sneeuw rond de maandwisseling. Hier geen hoog over Frankrijk en Spanje. En hier dus wel een sterk oplopende sneeuwgrens. Geen probleem voor de hogere Franse gebieden. Wel regen in Oostenrijk aan de noordkant minimaal onder 1000m.

Ook daarna gaan de beide modellen geheel eigen wegen. Het Amerikaanse model produceert geen neerslag meer in de Alpen in de eerste decade van december. Lage dauwpunten kunnen de pistes vermoedelijk verder laten verbeteren. Zelfs in deze extreem warme berekening…

Want hier heb je de pluim voor de noordkant van de Alpen. En dan zie je weer wat een idiote zachte uitbijter de huidige hoofdrun is. Deze zwarte zigzag. Maar zelfs daarmee komen we er wel op basis van de dauwpunten. Realistischer is waarschijnlijk wat het ensemble gemiddelde doet. Toch een daling. En er is een baard van Sinterklaas. Met tenminste één absurde sneeuwdump erbij. Zie je dat we met deze kurkdroge hoofdrun aan het einde aanhoudend bij 20 tot 45% kans op sneeuw zitten? Mijn horizon waar ik er een beetje in geloof rijkt amper verder dan 1 december momenteel. Vooral niet druk maken dus en genieten van de sneeuwplaatjes die eraan komen: morgenochtend al uit de Franse Alpen en strak daarna uit Oostenrijk.

Het Europese model zoekt begin december de WC op. Met een vervelend warmtefront dat de Alpen platwalst zoals hierboven. Dat is de meest pessimistische plaat die we vanochtend kunnen vinden…. met veel sneeuw boven 1600m. En met snel oplopende luchtdruk daarna en kelderen van de dauwpunten. Het meest pessimistische wat we kunnen zeggen is dus dat de pistes die met kunstsneeuw en natuursneeuw de komende dagen worden gemaakt het nog op 2 of maximaal 3 momenten even moeilijk krijgen. Maar we in een jaargetijde met een extreem lage zon en een sneeuwgrens die toch moeilijk meer boven de 1500m stijgt.

En dan laat de pluim voor Nederland (run gisteravond) toch ook wel zien dat de daling van temperatuur in december toch zo goed als zeker is. Nee een langdurige herfstige fase met grootschalig herstel van het neerslagtekort van de zomer lijkt er niet in te zitten. Laat het een mooie koude sneeuwwinter worden met herstel komend voorjaar en zomer. Of krijgt Rogé Haan gelijk en duurt de droogte nog tot voorjaar 2020?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

50 reacties

Gesloten voor reacties.