Wat is de beste manier om je skigebied te verzekeren van extra veel sneeuw van moeder natuur: partner worden op Wintersportweerman.nl! Vorige week was de kogel door de kerk dat het Italiaanse Valle d’Aosta aanschuift als partner, gisteren is de wallpaper geplaatst en een extra ensemble op de ensemblepagina. En die laatste knalde er meteen al uit zoals we in het weerbericht gisteren zagen. En vandaag is de dump in het Italiaanse gebied aan de zuidkant van Mont Blanc en Matterhorn (Cervinia) een stukje zekerder geworden. Het Europese model is bijgedraaid en het Amerikaanse is consistenter geworden. 29cm in 6 uur is wat mij betreft een dump en totaal kan er meer dan een halve meter vallen boven 1000m.

[metaslider id=28693]

Hier zie je de berekening van het Europese model voor komende vrijdagavond (+90). Gisteren nog alle regen boven de Adriatische Zee. Vanochtend ook sterke neerslag in Piemonte  en Valle d’Aosta. En kijken we op hoogte zien we die majestueuze krul van kou van Scandinavië naar Spanje steken. En het is dus géén toeval dat die krul precies de contouren van het West-Europese continent volgt. Met name in de herfst en winter als er een groot contrast ontstaat tussen zeewater- en landtemperatuur hebben de tentakels van de polaire vortex natuurlijk een sterke voorkeur om via landgebieden uit te zakken. Niet zelden zie we ook kou ver de Atlantische oceaan op slingeren maar daar moet dan bijna wel een storm aan te pas komen. Over land kruipt de kou gewoon als een blob yoghurt op een schuine gladde tafel naar het zuiden. 

[metaslider id=28700]

Kijken we nog even ingezoomd naar de Alpenboog. Dit is vrijdagmiddag. Zie hoe mooi koud de Alpen al zijn. Maar laat je niet bedotten door die -12°C. Als dat op 3000m is, dan zit je op 1000m precies op de vorstgrens. Je ziet hier verder dat de neerslagpotentie enorm is. 40mm in 3 uur wordt voor Ligurië aan de kust berekend. vervolgs zou die neerslag het gebergte in kruipen en zelfs aan de Franse kant met de zogenaamde Retour de l’Est (terugkeer uit het oosten) voor lichte sneeuw gaan zorgen. Maar die 40mm in 3 uur kan theoretisch ook gewoon in de Aosta-vallei als sneeuw vallen. Dat is nog steeds een beetje wat het Amerikaanse model denkt. Gisteren zei ik tussen de 10 en 40cm. Vandaag denk ik meer aan de hoge kant van die realistische spreiding. 

sneeuwdek1011

Komen we op de prangende vraag of de sneeuw aan de noordkant nu gecanceled is. Ja en nee. Hierboven als geheugensteuntje nog even wat er afgelopen zondag nog werd berekend voor komende vrijdag een Beiers-Tjechisch feestje. Puur noordkant. En oost. En nu is het ineens west en zuid geworden. Ik blijf altijd maar herhalen dat de weergoden altijd stomdronken zijn en niet kunnen mikken. De hoeveelheden vocht en kou zitten meestal goed in de berekening. Dat kan ook niet anders want hoe zouden kubieke kilometers neerslag ineens buiten de randen van zo’n groot gebied kunnen floepen. Maar wat dus steeds lastig blijft voor de modellen zijn de details. En die Alpenboog is dan een enorm obstakel…. piesen de weergoden 100km verder naar het westen bereik je een tipping point waarbij de sneeuw ineens een hele andere route kiest en 1000km verderop neerdaalt. Maar er is ook een JA voor de noordkant. JA, de sneeuwgrens zakt vrijdag en zaterdag naar 500m en JA het gaat boven die hoogte licht sneeuwen. 

rutgers_1211   

De titel van het weerbericht beloofde nog wat ten aanzien van Russische sneeuw. Als we op de kaarten van Rutgers Snow Lab kijken zien we dat het noordelijk halfrond overal sterk voorloopt behalve in Zuid-West Rusland. Ook dit is yin en yang natuurlijk. het is leuk om in eerdere jaren terug te kijken naar de overgangen in november en december. Ik heb er twee uitgevlooid.

[metaslider id=28707]

Deze overgang toont hoe in november-december 2010 we van een vergelijkbare situatie als nu qua sneeuwverdeling overgingen op onze superwinter voor één maand december 2010. De eerste kaart is 12 november 2010, de tweede 19 november, de derde 26 november en de vierde 27 november! Ja de grote klap kwam in 1 dag!

rutgers2005

Maar never ever zul je me horen zeggen dat de weergeschiedenis zich kan of zal herhalen. Alle variaties zijn mogelijk. Hier bijvoorbeeld 25 november 2005 toen het yin en yang bepaalde dat West-Europa veel sneeuw had en West-Rusland juist niets. En dat was het begin van die super sneeuwwinter (het duurde tot 11 december tot ook West-Rusland sneeuw had). En toch zegt mijn gevoel – en dat is toch waar een weerman op moet varen – dat het dit jaar niet uit te sluiten is dat er een mondiale blauwe overmaat zou kunnen komen met een plotselinge felle sneeuwfase in West-Rusland en dat dit zeer gunstig zou zijn voor de winterkansen in West-Europa. We gaan dit intensief volgen! Speel zelf met de kaarten op Rutgers Snowlab. Welke patronen herken jij?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.